Új 3D-s nyomtató, amivel szénszálas tárgyak is készíthetőek

Az újdonság többféle alapanyaggal is képes nyomtatni, így autóalkatrészek mellett például protézisek is készülhetnek vele. 

Új 3D-s nyomtató, amivel szénszálas tárgyak is készíthetőek

Manapság számos területen alkalmaznak már szénszálból készített alkatrészeket, amelyek kedvező tulajdonságaik miatt sok esetben jobb választásnak bizonyulnak, mint alumíniumból készített társaik – persze az efféle előnyt meg is kell fizetni. Ilyen szegmens lehet a felsőkategóriás versenyautóké, amelyeknél egyes alkatrészek a súlycsökkentés, mások pedig a kellő szilárdság elérése érdekében készülnek szénszálas anyagból.

A szénszálas alkatrészek készítése körülményes, időigényes feladat: rengeteget kell kézzel dolgozni, így a gyártás viszonylag lassú. Gregory Mark, aki egy szénszálas versenyautó alkatrészeket – egészen pontosan hátsó szárnyakat – gyártó üzem tulajdonosa, maximálisan tisztában van a szénszálas anyagok gyártásának folyamatával, illetve annak időigényességével és körülményességével is. Pont ezért gondolta úgy, hogy ideje egy kissé megreformálni e szegmenset: ideje 3D-s nyomtatóval elvégezni minden olyan feladatot, amit csak lehet. A kezdeti lelkesedést egy kissé letörte az a tény, hogy a háromdimenziós nyomtatók szegmensében nincs olyan termék, amely képes lenne szénszálas anyag felhasználásával különböző alkatrészek vagy tárgyak nyomtatására. Mark nem esett kétségbe, kifejlesztett egy saját 3D-s nyomtatót, amely a szénszál mellett egyéb anyagok felhasználásával is képes nyomtatni.

Az új nyomtató a MarkForged Mark One nevet viseli és egyelőre még csak prototípus formájában létezik. Az újdonság a szénszál mellett üvegszál, nejlon vagy PLA alkalmazásával is tud nyomtatni. A különlegesség elég kompakt ahhoz, hogy asztali nyomtatóként is helytálljon, ugyanis 574,04 milliméter széles, 360,68 milliméter magas és 322,58 milliméter mély. A nyomtató alumínium unibody házzal rendelkezik és átlátszó tálcára készíti a nyomatokat. A termék maximum 305 x 160 x 160 milliméteres tárgyak készítésére képes, a nyomtatási folyamat pedig szüneteltethető és igény szerint folytatható. A .STL és .OBJ formátumú tervekkel dolgozó nyomtatónak WiFi kapcsolaton, USB kapcsolaton vagy SD kártyán küldhetjük el a kinyomtatni kívánt tárgy terveit.

Az újdonsággal készített szénszálas nyomatok 20x merevebbek és ötször erősebbek, mint ABS típusú műanyagból készített társaik. A szénszálas nyomatok tömeg/szilárdság aránya a CNC megmunkálással készített alumínium alkatrészekénél is magasabb. A termékkel nem csak versenyautókhoz gyárthatóak különböző alkatrészek, de akár különböző protézisek és egyéb hasznos dolgok is készíthetőek vele.

A MarkForged Mark One nyomtató februárban válik előrendelhetővé, szállítása azonban majd csak az év második felében indulhat meg. Az új nyomtató ára várhatóan 5000 dollár magasságában helyezkedik majd el. Az újdonsággal kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward