Ügyesen nyerészkedne a versenytársain a Google

A vállalat hátrányból szeretne előnyt kovácsolni, de ehhez talán a versenyhatóságoknak is lesz néhány szava.

Ügyesen nyerészkedne a versenytársain a Google

Mint azzal mostanra már valószínűleg a legtöbb olvasónk tisztában van, a Google komoly büntetést kapott azért, mert visszaélt a piaci fölényével egyebek mellett a keresőjének a terjesztése során. Az Európai Bizottság 4,3 milliárd euróra büntette a vállalat 2018-ban, és a pénzbírság kifizetésén felül egyéb dolgokról is gondoskodnia kell az alakulatnak. A legérdekesebb a felhasználók szempontjából, hogy a Google-nek gondoskodnia kell a piaci verseny segítéséről, és ehhez kapcsolódóan most friss információkkal rukkolt elő a vállalat.

A Google már korábban bejelentette, hogy elkészült a Google Play Áruházhoz kapcsolódó böngésző- és keresőválasztó felület, ami minden európai felhasználó esetében megjelenik az okostelefonokon. Ebben benne vannak a már kereskedelmi forgalomban levő eszközök is. Szóval ennek a lehetőségnek hála az emberek már most is megkapják azt az opciót, hogy igény szerint egyszerűen lecserélhessék a Google saját szolgáltatását bármilyen másikra, ami megfelelhet ugyanarra a célra. Viszont ezzel még nincs vége, a vállalat ugyanis már a következő újítást készíti elő ezen a téren.

A Google 2020-ban már az új okostelefonoknak és táblagépeknek a beüzemelése során is fel fog kínálni egy olyan keresőválasztót, ami azonnal átállítja majd az egész készüléknek az összes lényeges pontján a választót. A választott szolgáltatásnak a keresőmezője fog kikerülni a nyitóképernyőre, és amennyiben a Chrome böngésző biztosítva van, abban is az lesz az alapértelmezetten kiválasztott. A Google most ezzel a felülettel kapcsolatban több új információt is elárult. Kiderült, hogy beüzemelés során megjelenő felületen a Google-nek bérelt helye lesz, és mellette még másik három szolgáltatás fog megjelenni. Itt az összetétel országonként fog változni, és egy aukción fog eldőlni, hogy melyik három lesz a Google lehetséges alternatívája.

Galéria megnyitása

Az aukció elvileg úgy néz majd ki, hogy a Google riválisainak meg kell majd mondania, hogy mennyi pénzt hajlandóak fizetni akkor, ha egy felhasználó az általuk fejlesztett keresőt választja a Google sajátja helyett. Szóval a keresőóriás bevételre tesz szert abból a funkcióból, amit kényszerből kell létrehoznia a 4,3 milliárd eurós büntetés megfizetésén felül. A Google véleménye szerint ez egy fair és teljesen korrekt módja annak, hogy összeálljon a keresőválasztó felületnek a kínálata. Kíváncsiak leszünk, hogy ezt az Eurpai Bizottság is így látja-e majd.

És egyébként arról is dönthet a vállalat, hogy egyáltalán megfelelő opció lehet-e egy adott kereső a felhasználók számára, ugyanis több kritériumot is meghatároz arra vonatkozóan, hogy milyen szolgáltatások kerülhetnek fel a négyfős lajstromra. A Google kikötése, hogy az adott keresőnek egy teljesen általános keresőnek kell lennie, szóval nem képviselhet semmilyen specifikus irányzatot, támogatni kell a helyi nyelvet is, szóval rendben kell lennie a lokalizációnak, technikailag is meg kell felelnie a feladatra, és persze a Google Play Áruháznak a kínálatában is szerepelnie kell. Szóval nem kerülhet oda bármilyen kereső a választási lehetőségek közé, csak mert befizetné magát.

Természetesen az alapértelmezett keresőt ugyanúgy ki lehet majd cserélni a jövőben is, ahogy jelenleg, szóval attól függetlenül, hogy a telepítéskor mire teszi a voksát az ember, később gond nélkül dönthet másként. Kipróbálható bármilyen kereső, és probléma esetén vissza lehet állni a Google-re, vagy éppen a telepítésnél választható a biztos opciónak tekinthető Google, de nem lesz annak akadálya, hogy később mégis mással kísérletezzen az ember.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap