U2713HM: Prémium óriás a Dell-től

Sikerült elcsípnünk a Dell 27 inches prémium monitorát, ezért közelebbről is megismerkedtünk vele egy teszt erejéig.

U2713HM: Prémium óriás a Dell-től

1. Bevezető

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk a Dell 27 colos prémium monitorának, az U2713HM-nek, amit AH-IPS panellel vérteztek fel. Különlegessége még, hogy 2560*1440-es felbontással rendelkezik, és a gyártó már jól ismert, remekül konfigurálható állványát is megkapta.

A fontosabb paramétereket a következő táblázatba gyűjtöttük össze:

2. Dell U2713HM - Áttekintés

Dell U2713HM

Amikor egy prémium monitor kerül a kezeink közé, mi minden alkalommal felfokozott kíváncsisággal merülünk a tesztelésbe. Különösen akkor, amikor nem egy olcsósított példányról van szó, hanem egy rendes prémium kijelzőről, mint amilyen az U2713HM. Hogy ez jelen esetben hozott-e valami pluszt, nemsoká kiderül, de előbb még tekintsük át a monitort nagyvonalakban. A kijelzőre pillantva szép látvány tárul elénk. A szinte már Dell védjegynek tekinthető szürke festés és a szögletes, helyenként lekerekített forma még mindig megállja a helyét a „nappali dísze” jellegű monitorok közt is. Sőt, a matt fényezés, és a hagyományos monitor küllem sok esetben még szebb is azoknál. Ez a fajta formaterv a gyártó palettáján már csak a prémium kijelzőknél érhető tetten, ezért meg kell becsülni. Az anyagminőség a korábbi csúcsmonitorokhoz viszonyítva azonban sajnálatos módon leromlott. A káva minden ízében recseg, és döntögetés közben a panel körüli műanyag keret lötyögését sem ússzuk meg. A helyzet még így sem vészes, de ilyen tekintetben a monitor semmivel sem jobb a ma kapható tucat kijelzőknél, ami szomorú a Dell múltját figyelembe véve.

A képbeállításokat nyomógombokkal végezhetjük el, amik nem kattognak, és minőségük is jó. Mivel a gombok kényelmes helyre kerültek, mindig látjuk, hogy melyiket kell megnyomni. Bár megvilágításuk nincs, szürkületnél a menü piktogramjai segítik a tájékozódást, ezért nem lehet okunk a panaszra. Ha mégis mellőznénk ezeket, akkor a szoftveres menükezelőt is elővehetjük (Dell Display Manager). A kijelzőnek két gyorsgombja is van, ezeket tetszőlegesen állíthatjuk be a következő funkciókra: képprofil váltás, fényerő/kontraszt menü, automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél), video bemenet, képarány kezelés. Ezekkel nagyban csökkenthető a menüben töltött idő, nem is hiányoltunk közülük semmit. Apróság, de kellemes pozitívum, hogy a gombok alatt látható fehér-narancs színű állapotjelző lámpa csak halványan világít, ezért nem vonja el figyelmünket a képernyőről. Ez azért is fontos, mert letiltani nem lehet.

Az állványban nem csalódtunk, hisz mindent tud, amire csak képes lehet egy ilyen kellék. Bár erről nincsenek pontos adatok, érzésre a szokásos döntögetési tartományt kapjuk meg. Ez alapján a panelt előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban állíthatjuk be, ami egy megfelelően széles tartomány. Az állvány az elforgatást is támogatja, erre 45 fokban képes, mindkét irányba. A magasságállítás széles tartományban lehetséges (115mm), de ezt rögzíteni már nem lehet, és ezért ha a monitort áthelyezzük az asztalon, akkor ez könnyen elmozdulhat. Az állvány a porté módot is ismeri, ami a fotósok számára lehet különösen hasznos. A képernyőt a mellékelt szoftverrel (is) el lehet elforgatni. Itt egyetlen észrevételünk van, éspedig az, hogy az állvány nem segít a helyes pozícionálásban, ezért a vízszintes és függőleges helyzet beállításakor saját szemmértékünkre kell hagyatkozni.

Ha nem szeretnénk élni az állvány lehetőségeivel, akkor a monitort fali konzolokra is felszerelhetjük, a VESA 100 szabvány szerint. A video bemenetek közt megtalálható a DisplayPort, Dual-Link DVI, VGA, és a HDMI, ezekből egyet-egyet kapott a monitor. Utóbbihoz egy audio kimenet is tartozik, azért, hogy az audio sáv is hallható legyen. A készülék USB 2.0 elosztóként is használható, a kapuk közül kettőt hátul, kettőt oldalt találunk meg. Sajnos a monitorban nincs kártyaolvasó, és a beépített hangszórókról is le kell mondanunk. Ez utóbbit azonban opcionálisan megvásárolhatjuk hozzá, a tápellátás csatlakozója pedig a monitor hátulján található meg. A dobozban a telepítő CD mellett a legfontosabb kábeleket találtuk meg: Dual-Link DVI, VGA, és egy USB madzag (a HDMI és DisplayPort kábelek beszerzése tehát ránk vár). Apró figyelmesség, hogy a csomagban egy kábelkötegelő is helyet kapott, amivel a vezetékek kuszaságán lehet enyhíteni.

3. Dell U2713HM - OSD és Képprofilok

OSD

A rendezett képernyőmenüben az alapvető képbeállítások mellett néhány extra is megtalálható, mint például a menü áttetsző megjelenítése. A különlegességek sorában megtalálható még egy energiafogyasztást jelző skála is, ami az OSD jobb felső sarkában látható. Számszerű érték helyett erről csak egy zöld sáv tájékoztat minket, ezért a pontos fogyasztás megállapításához továbbra is egy fogyasztásmérőre lesz szükségünk. Arra viszont jó, hogy legyen egy viszonyítási alap a kijelző maximális fogyasztásához képest, ami a gyári adat szerint kerek 100W-ot tesz ki.

Most lássuk a menü lehetőségeit:

[list type="unordered"]

[*]Alapvető képbeállítások: Fényerő, kontraszt, élességállítás, gamma (PC/MAC), háromcsatornás színbeállítás.

[*]Aspect Ratio: Kézzel állítható fix képarány kezelés. Lehetőségeink a következők: Wide 16:9, 4:3, 5:4.

[*]Kézzel állítható bemeneti video jelváltás. Lehetőségek: VGA, DVI-D, HDMI, DisplayPort.

[*]LCD Conditioning: a beégett képernyők ellen jó (ilyesmi csak nagyon extréme esetekben forul elő LCD-knél) és hibás pixel keresésére sem rossz, mert az alapszíneket váltogatja.

[*]Energy Smart: Az opció bekapcsolásával a monitor alacsonyabb fogyasztással fog működni. A funkció figyeli a képernyő tartalmát, és ennek megfelelően állítja a háttérvilágítás fényerejét. Kicsit logikátlan módon ez úgy működött nálunk, hogy a sötét tartalmaknál tovább sötétítette a kijelzőt, ezért nekünk zavaró volt, szerintünk jobb egy jól beállított fix érték.

[/list]

Képprofilok

Ezek után vegyük szemügyre a monitor képprofiljait. A választékban a Dell monitoroknál használatos lista található meg. Vannak köztük pontosabbak és látványosabbak, de nagy átlagban azt lehet rájuk mondani, hogy kerülik a szélsőséges túlzásokat. Ha a pontosságra törekszünk, akkor az sRGB profilt érdemes választani, mert a monitor ebben majdnem tökéletesen reprodukálja az sRGB színteret. A gyártó erről egy mérési eredményt is elhelyezett a mellékletben, ami arról tanúskodik, hogy az átlagos színeltérés (deltaE) mindig 5 alatt marad, ami már egy elfogadható eredmény. Ez a gyártó saját sztenderdjei szerint készült, ezért mi is elvégeztük saját méréseinket.

Az eredmények alapján, egy kivételtől eltekintve, a profilok közül mindet nappali használatra tervezték, mert 219-356 cd/m^2 közti fényerőértékeket mértünk. Csak a Text ajánlható hosszútávon a maga 178 cd/m^2-es értékével, ami több szempontból is jó választásnak tűnik, ugyanis ebben a profilban láttuk a legtermészetesebbnek a kijelző színeit. A Movie séma kékes tónusa csak filmeknél lehet előnyös, más esetben már zavaró volt, ahogy az erős élesítés is. A többi séma viszont kerüli az erős képmanipulációkat, ezért szemre csak fényerőben van köztük különbség.

A kalibrálás során a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. A helyes fényerőválasztás és színbeállítás megtette a hatását, mert a monitor képe jóval nyugodtabb lett. Az ICC profil betöltésével tovább javultak a mérési eredmények, de szemmel látható különbség már nem volt. A lenti beállítások tehát elegendőek a megfelelő látványhoz, ha pedig nem szeretnénk foglalkozni ezzel, akkor nyugodtan alkalmazzuk a gyári Text profilt.

4. Dell U2713HM - Képminőség

Képminőség

A monitor tehát nem igényel különösebb beállítást, de azt is meghálálja, ha foglalkoznak vele. Most lássuk a teszteket. A kijelző a színátmeneti gradienseket még a Movie profil esetében is szépen, folyamatosan jelenítette meg, ami főleg a valódi, 8 bites panelnek köszönhető. A szürkeárnyalatok közül csak a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe, a többit jól láthatóan tárta elénk a monitor. Ez kedvezően hat a sötét filmjelenetekre, és még játék közben is hasznát vehetjük. A kijelző felülete csak nagyon kis mértékben tükröződik, nekünk úgy tűnt, mintha a matt bevonat a szokásosnál vékonyabb lenne. Szerencsére ez erős napsütésnél sem okozott gondot az olvashatóságban, de a biztonság kedvéért a monitor jó nagy fényerőtartalékkal rendelkezik. Számszerűsítve 391 cd/m^2-t mértünk egy fehér képernyőn, a legalacsonyabb pedig 44 cd/m^2 volt, mindkettő igen szép érték.

A digitális bemenetek olyan élesek, amilyeneknek lenniük kell, semmilyen szellemképet vagy elmosódást nem láttunk rajtuk (a VGA bemeneten nem lehet beállítani a monitor legnagyobb felbontását, ezen csak 2048*1152-ig tudunk felmenni). Jó pont a kijelzőnek, hogy a bemeneteken más-más fényerő/kontraszt/szín beállításokat használhatunk, ezért ha például két PC-t csatlakoztatunk, akkor különbözőképpen állíthatjuk be a monitort.

A kijelző az alacsonyabb felbontásokat nagyon jó minőségben jeleníti meg. Az 1920*1080, 1680*1050, 1440*900, 1280*960, 1280*800, 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat szövegolvasásra is lehet használni. Az egyetlen fura dolog a képarány kezelésnél adódott. Az alacsonyabb felbontásokat a monitor nem teljes képernyőn, hanem ablakban jelenítette meg, alul-felül fekete csíkkal, még az 1280*720-as képméretet is.

A monitor betekintési szögei szép szélesek, csak egészen kicsi kontrasztcsökkenés látható minden irányból. Színtorzulások sincsenek, a fehér képernyő vízszintes és függőleges irányból sem színeződik el, ezért szemből nézve a képernyő teteje és alja is egyforma színben pompázik.

A háttérvilágítás szép egyenletes, csak minimális sötétedés látható a képszéleken, az átlagos monitoroknál ennél jóval durvább sötétedéssel kell számolni. A szürke és barna teszteken sem láttunk jelentős sötétedést, a háttérvilágítás tehát homogén. A fényerő eloszlásáról egy táblázatot is készítettünk, ahol a panel közepétől mérve az 5%-nál nagyobb eltérést még jónak, a 10%-nál nagyobbat gyengének jelöltük.

A fekete tesztképeken látható világosabb foltokról a sarkok felől jelentkező fényesedés tehet. Ez a jelenség az összes IPS paneles monitor sajátja, de megnyugtató, hogy a kijelzőn ez lilásodás helyett, a sokkal kevésbé zavaró szürkésedés formájában jelentkezett, és az is csak halványan.

A monitorban gyorsítás is megtalálható, a gyártónak ezzel sikerült elérni a 8ms-os válaszidőt. A menüben nem találtunk erre vonatkozó beállítást, ezt szabályozni vagy kikapcsolni nem lehet. A kijelzővel zökkenőmentesen tudtunk játszani, mert csak egészen kicsi elmosódást láttunk, de a célzást igénylő játékoknál már gondban volt a monitor. A kijelzőnek ugyanis érezhető bemeneti késése van, amit meg lehet szokni, de ez már az a szint, ami játékteljesítményünkre is hatással lehet. A 8ms-os specifikáció tehát jogos, a monitor nyugodtabb játékosoknak abszolút vállalható, de az FPS rajongók jobb, ha másfelé keresgélnek.

5. Értékelés

Dell U2713HM

Sokak örömére a Dell hű maradt nevéhez, mert nagyméretű kijelzője ezúttal is magasra tette a lécet, bár az összes hibától ez a készülék sem menekülhetett meg. Előbb lássuk a pozitívumokat. A monitor 8 bites színkezelésére büszke lehet, a színátmeneteknél még egészen kismértékű sávosodást sem láttunk. A színek élénkségére sem lehet egy rossz szavunk se, és az sRGB színtér szimulációja is megfelelő volt. A kijelző meghálálja a pontos beállítást, de a gyári profilok közt is akadt olyan, amivel egyből használható a készülék. A széles látószögek különösen fontosak egy ekkora méretű kijelzőnél, a kijelző pedig ilyen szempontból sem adhat okot a panaszra. Színtorzulással nem találkoztunk, és kontrasztcsökkenés is csak extrém szögekből látszott, ahonnan már biztosan nem használunk egy monitort. Az egyenletes háttérvilágítás szintén a készülék erénye, ami a képszerkesztési feladatoknak és az extra szélesvásznú filmeknek kedvez. Az IPS panelekre jellemző fényesedés csak alig látszott, és ez is csak szürkésedés formájában, halványan jelentkezett. A monitornak a sötét jelenetekkel nincs problémája, ami filmnézéskor és játék során is kifizetődik. A video bemenetek élessége nagyon jó, ezért a szövegmegjelenítés tökéletes. A bemenetek közt egyébként az összes ismert kapu megtalálható (HDMI, DisplayPort, Dual-Link DVI, VGA). Ezen kívül még 4db USB kivezetésnek is jutott hely, melyből kettő kényelmes helyen, oldalt van. A régebbi játékok miatt lehet fontos, hogy a monitor interpolációs képessége remek, az alacsonyabb felbontások ennek köszönhetően nagyon jó minőségben nézhetők. Azt viszont sajnáltuk, hogy a kijelző ezeket csak fekete kerettel volt hajlandó megjeleníteni, ami csökkenti a hasznos képméretet. Továbbá örültünk volna egy automatikus képarány állításnak, mert ezt minden alkalommal, kézzel kellett átkapcsolni (bár erre kapunk egy gyorsgombot is, ami javít a helyzeten). Ami a sebességet illeti, ezzel nem voltunk teljesen kibékülve. A monitorral egészen jól lehet játszani, elmosódása alig van, de a készülék bemeneti késése már érezhető volt célzáskor, ami teljesítményünk rovására mehet. Nagyjából ennyi hibával kell számolni, de összességében a képminőséggel így is nagyon elégedettek voltunk.

Az állvány képességei miatt a kijelző széleskörűen használható, mert a panelt minden helyzethez jól be lehet állítani. Egyetlen kellemetlenséggel kell számolni csupán, a porté mód miatt a panelt nem könnyű tökéletesen vízszintes helyzetbe állítani, ehhez kell némi kézügyesség. A küllem hagyományosan elegáns, az anyagminőség terén viszont visszaesést tapasztaltunk, jobban örültünk volna, ha állítgatás közben a káva nem recseg. A menügombok, annak ellenére, hogy nincs megvilágításuk, jól használhatók, különösen azért, mert a szoftveres menüvezérlés is adott. Az extrák közül hiányoltuk a kártyaolvasót és a beépített hangszórókat, bár ez utóbbit opció formájában külön megvásárolhatjuk a kijelzőhöz.

Mindent összevetve egy egészen jó monitorral volt dolgunk, amit a 27 inches, 2560*1440-es felbontású kijelzők mezőnyében kedvező áron vihetünk haza (jelenleg 160 ezer forintért). Ezért a monitor hibáival együtt is kiérdemelte tőlünk az ajánlott minősítést (de ha megelégszünk az 1920*1080-as felbontással, egy fél-prémium kijelzővel és az egyszerű állvánnyal, akkor érdemes szétnézni a 80-100 ezres kategóriában is).

Dell U2713HM: webshop

Dell U2713HM: hivatalos honlap

 

A monitort az ASBIS Magyarország Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward