Tűzveszélyes a Galaxy Note7, visszahívják

A Samsung a legrosszabbkor nyúlt bele egy nagyon kínos és viszonylag súlyos problémába, de egyelőre jól kezeli az ügyet.

Tűzveszélyes a Galaxy Note7, visszahívják

A termékek visszahívása manapság már nem túl meglepő dolog, előfordulnak szériahibás készülékek az élet minden területén. Az elmúlt években az autóipar kapcsán lehetett hallani a legnagyobb példányszámú visszahívásokról, most azonban a Samsung miatt kell ilyen esetről beszámolnunk.

A dél-koreaiak nemrégiben kereskedelmi forgalomba bocsájtott csúcsmodellje világszerte sokak elismerését vívta ki, szinte minden tesztelőt meggyőzött a friss zászlóshajó. A Samsung természetesen örömmel gyűjtötte be az elismerő szavakat, ám nem kellett sokáig várni arra, hogy a jó szereplés rémálomba forduljon át. Kiderült, hogy a néhány hete elérhető masina tűzveszélyes, ezért most a Samsung nem a dicséreteket, hanem az eddig eladott okostelefonokat kezdi begyűjteni.

Alig, hogy a boltok polcain landolt a Galaxy Note7, máris kiderült róla, hogy nagyon súlyos megbízhatósági problémával küzd. Rövid idő alatt több tulajdonos is jelezte a Samsung felé, hogy felrobbant a masina akkumulátora vagy egész egyszerűen csak kiégett a belseje. A vállalat hamar kivizsgálta az egymástól függetlenül bejelentett eseteket, és hamar kiderült, hogy nem egy rossz töltőkábel vagy a helytelen használat okozza a gondot, hanem a Galaxy Note7 hardveres hibától szenved. A Samsung a probléma súlyosságára tekintettel azonnal lépett, és megtette a legnehezebb döntést: elrendelte a teljes széria visszahívását és minden régióban beszüntette a forgalmazást.

A vállalat a hivatalos közleményében elárulta, hogy a vizsgálatai szerint az akkumulátor a ludas a tűzesetekben, a cellák működésének hibája okozza a megbízhatósági gondot. Információink szerint egyébként Kínába más akkumulátorral került bevetésre a Galaxy Note7, mint a világ más tájain, és innen egyelőre nem is érkezett egyetlen hibás példányról sem bejelentés, ami közvetve megerősíti az akkugondról szóló jelentést. A Samsung hangsúlyozza, hogy nagyon alacsony a meghibásodások aránya az értékesített okostelefonokhoz képest, szóval semmi esetre sem szeretne a vállalat pánikot előidézni a felhasználók körében. A hivatalos közlemény szerint szeptember 1-jéig összesen 35 esetet jelentettek a tulajdonosok a gyártónak, és bár pontos számokat nem tudunk, minden bizonnyal több millió okostelefon van már napi használatban.

A következő napokban, hetekben a Samsung átvizsgálja minden beszállítójának akkumulátorát, hogy megtalálja, melyik telep okozhatja a gondokat. Ha ez megvan, akkor értelemszerűen át kell szűrni minden készüléket aszerint, hogy milyen akku található benne, és a hibás alkatrészt felvonultató okostelefonok energiaforrását ki kell cserélni. Azt nehéz megmondani, hogy ez milyen hosszú folyamat lesz, de a Samsung elmondta, hogy a biztonságot tartják szem előtt, és minden döntést ennek fényében hoznak meg mostantól.

Mivel, mint napjainkban a legtöbb okostelefonnak, a Galaxy Note7-nek is beépített az akkumulátora, így a Samsungnak gyakorlatilag nem volt más választása, teljesen új készüléket kell adnia azoknak, akik már megvásárolták a vállalat új csúcsgépét. A Samsung természetesen a Magyarországon értékesített okostelefonokat is ingyenesen cseréli a következő hetekben. És a vállalat az esetlegesen felmerülő kérdésekre is folyamatosan válaszol a következő telefonszámon: +36-80 SAMSUNG vagyis +36-80-726-7864.

Ennél rosszabbkor nem is jöhetett volna a Samsung történek egyik legnagyobb volumenű visszahívása. Hogy miért? Nos, az Apple éppen most fogja bemutatni az iPhone új generációját, és a pluszosított iPhone 7 így teljesen szabad pályát kapott a csúcson. A Samsung éppen ezt szerette volna elkerülni azzal a lépéssel, hogy már augusztusban kereskedelmi forgalomba küldte a Note család legújabb tagját. Most viszont, ha vissza is tér a boltok polcaira a Galaxy Note7, még azzal is meg kell birkóznia, hogy visszanyerje az érdeklődők bizalmát. A hírek megjelenését követően a Samsung becsült piaci értéke 2,5 százalékkal, mintegy 7 milliárd dollárral esett vissza.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward