Tűzeset miatt nehéz helyzetbe kerülhet a Galaxy S5

A Samsung egyik PCB gyártó partnerénél egy baleset folytán komoly károk keletkeztek, ami hosszú leálláshoz vezethet.

Tűzeset miatt nehéz helyzetbe kerülhet a Galaxy S5

A Samsung jóval a kereskedelmi rajtot megelőzően mutatta be a legfrissebb csúcsmodelljét, a Galaxy S5-öt. A készüléket a barcelonai Mobile World Congress nyitónapján, a Samsung Unpacked 5 eseményen állították a nagyközönség elé, ám mint az akkor kiderült, az eszközöket a jövendőbeli tulajdonosok csak jóval később, április 11-én vehetik majd kézhez. Már ha az elmúlt napokban történt súlyos üzemi baleset nem szól közbe.

Az egyik dél-koreai PCB gyárban ugyanis olyan tűz ütött ki, ami egészen nehezen fékezhetőnek bizonyult, és a gyors terjedése miatt óriási károkat okozott. Az Anseong városában található üzembe a helyiek elmondása alapján néhány perccel a tűz kialakulását követően kiértek a tűzoltók, de hosszú ideig nem tudták megállítani a lángokat. Összesen közel 300 tűzoltó dolgozott a helyszínen, és több mint 80 tűzoltóautóval vonultak fel, ám a vesztességek így is jelentősek. Az első becslések szerint a nagyjából hat órás, lángokkal folytatott harcban egy millió dollárra tehető a keletkezett károk értéke. Fontos viszont mindemellett azt is kiemelni, hogy személyi sérülés nem volt, legalábbis a beszámolók alapján.

De mi is az a PCB, és miért jelenthet gondot a mostani tűzeset? A PCB, vagy hazánkban ismertebb nevén a nyomtatott áramkör a telefon, esetünkben a Galaxy S5 egyik legfontosabb eleme. Lényegében az apró alkatrészek jelentős része erre van integrálva, egyebek mellett a központi chip, és a különböző memóriamodulok is. A PCB gyártásának a kiesésével jelentősen csökkenhet a legyártott végtermékek száma, ha a Samsung nem kezeli megfelelően a váratlanul kialakult helyzetet.

A vállalat azonban gyorsan reagált, és hivatalosan is leszögezték, hogy nem ez az egyetlen olyan gyáregység, ahol a szóban forgó csúcsmodellhez PCB-ket készítettek, illetve készítenek jelenleg is. Elmondták, hogy ez a szörnyű tűzeset komoly károkat okozott ugyan, de reményeik szerint az április 11-ére tervezett nemzetközi rajtba nem fog beleszólni. A Galaxy S5 hatalmas gyártókapacitással készül, és valószínűleg megpróbálják úgy növelni a többi üzemben a termelést, hogy a mostani kiesésnek ne lássák kárát. Amennyiben pedig mégsem sikerülne a megfelelő mennyiség előállítása, akkor legfeljebb valamivel korlátozottabb példányszámú startra lehet számítani.

A Galaxy S5 rekorddöntési feladatát azért megnehezítheti a tűzeset. A Galaxy S4 meglehetősen szép értékesítési csúcsokat állított be androidos fronton, és ezt az esetleges készlethiány szélén egyensúlyozva biztosan nem lenne könnyű megdöntenie az utódnak. Ebből kifolyólag több szaklap is beszámolt már arról, hogy az SGS5 komoly feladat elé néz (no, nemcsak a tűz miatt, hanem mert tényleg elképesztően szerepelt az előző generáció).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward