Shop menü

TÚL VAN AZ 50-EN A SPEEDTEST, ÉRDEKES ÜNNEPI STATISZTIKÁKAT KAPTUNK

Bejelentette a Speedtest fejlesztője, hogy már több mint 50 milliárd mérésen vannak túl, és ennek örömére kiadtak néhány érdekes adatot.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Túl van az 50-en a Speedtest, érdekes ünnepi statisztikákat kaptunk

Valószínűleg nem sok olyan olvasónk van, aki még sosem használta a Speedtest nevű szolgáltatást, ez a világ legnépszerűbb tesztrendszere az online kapcsolatok sávszélességének mérésére. No, meg persze a késleltetést is figyeli, meg egyéb stabilitással kapcsolatod adatokat is szolgátat ma már, de egyébként ez nem volt mindig így.

Az Ookla nevű vállalat alkotta meg a Speedtestet, a szolgáltatás 2006-ban indult, és már akkor komoly lendületet vett, mivel rövid időn belül, még az első évében elérte az 1 milliárd sávszélességmérést, ma pedig már 50 milliárd mérésen is túl van. A platform internetszolgáltatók százaival működik együtt nemzetközi szinten, mobilos szolgáltatók is a partnerei között vannak, de még kormányokkal és civilszervezetekkel is kapcsolatban van. Nagyon sok helyen használják a Speedtestet kutatási és fejlesztési céllal is.

Galéria megnyitása

Ma már több mint 18 millió mérést végeznek a felhasználók napi szinten. Az évek során a Speedtest még filmszerephez is jutott, amit az Ookla most büszkén emelt ki. A Vasember harmadik részében például Tony Stark futtatja a szolgáltatást, nem sok sikerrel, mert nagyon gyenge kapcsolatot mér. A film 2013-as, ma már egészen biztos, hogy szebb számokat kapna Stark, mert teljesen más képet festene az adott infrastruktúra a statisztikák alapján.

Megosztotta az Ookla, hogy 2006-ban, mikor indul, akkor a fix kapcsolatoknál az medián sávszélesség mindössze 1,48 Mbps volt, és akkoriban a mobilnetet még nem is mérték. 2015-ben, mikor elérték a 10 milliárd mérést, már 10,08 Mbps volt a medián a helyi kapcsolatoknál, és 7,87 Mbps a mobilos összeköttetések esetén. 2018-ra a teszteredmények mediánja elérte a 14,06 és 24,97 Mbps-ot mobilon és fix címeken. Az évek során folyamatos növekedést lehetett látni a hálózatok fejlődésének hála.

Ma már 47,81 Mbps a mobil hálózati mérések medián eredménye, a fixált ponton mért sebességek pedig átlépték a 85 Mbps-ot.

Galéria megnyitása

A mobilhálózatoknál 2020 és 2022 között volt egy jelentősebb fejlődés, hála az 5G-nek, és azóta is aránylag meredeken emelkedik a kapcsolatok átlagos és medián tempója, ami egy remek hír. A személyi számítógépeken pedig már lassan 100 Mbps-os értékek felett lesz a mérések mediánja, annak köszönhetően, hogy globálisan már egyre elterjedtebbek a gigabites szolgáltatások. A Speedtest alkalmazást mobilokra már több 1 milliárd alkalommal telepítették, az Android és iOS alapó szoftverekben pedig már több extra lehetőséget is kínál az Ookla.

Érdekesség az Ookla kapcsán, hogy a legnagyobb globális teszthálózatot hozta létre az évek során, folyamatosan dolgoztak azon, hogy minél több mérési lehetőséget vonjanak be, hazánkban is százas nagyságrendben vannak szerverek, amikhez kapcsolódva sebességtesztet lehet futtatni. Összesen már több mint 15 ezer mérési pontot kínál a platform, és nincs ország, ahol ne lenne legalább egy mérési pont biztosítva.

Az Ooklát a legtöbben biztosan a Speedtest miatt ismerik, de egyébként más fejlesztései is vannak a cégnek, többféle kutatási projektet visznek, vállalati szolgáltatásokat is biztosítanak, és fogyasztói fronton is van még sokak által használt megoldásuk a sebességmérő mellett. Hiszen a Downdetector is az Ookla nevéhez köthető, noha ezt kevesen tudják. A Downdetectoron keresztül lehet azt jelezni, hogy valamilyen online kiesést tapasztalnak az emberek, és már több mint 25 millió jelentés megy ezen keresztül havi rendszerességgel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére