Túl lassú a Snapdragon 888? Készül a megoldás!

Túl lassú a Snapdragon 888? Készül a megoldás!

A Qualcomm tavaly mutatta be a Snapdragon 888 mobilplatformot, és már decemberben megjelent ezzel az első okostelefon. Mostanra több tucatnyi eszközbe jutott el ez a fejlesztés, és biztosít hibátlan teljesítményt a különböző felhasználási módok között. De nagyon úgy fest, hogy a chipdizájner már készül egy még erősebb lapka bevetésére.

Szinte minden évben volt az elmúlt időszakban erősebb kiadása az aktuális csúcslapkának az év második felére, és idén sem lesz ez másként. Bár a Snapdragon 888-at már így legfeljebb azért érte kritika, mert túl gyorsan melegedik és kicsit magas a fogyasztása, a teljesítményével nem volt gond, ennek ellenére a Qualcomm úgy érzi, hogy kell még csavarni a potméteren. Már élesben teszteli a Snapdragon 888+ egységet, ami moderált előrelépést hozhat.

Galéria megnyitása

A napokban bukkant fel a Geekbench adatbázisában egy olyan eszköz, ami már a Snapdragon 888+ rendszerchipet foglalta magában a specifikációja alapján. Nem lehet azt biztosan tudni, hogy ez miféle eszköz lehetett, de az valószínű, hogy még csak egy tesztelés alatt álló megoldásról volt szó. A szerkezet mindössze 6 GB-nyi RAM-ot vonultatott fel, ami egy abszolút csúcskészüléknél már eléggé sovány lenne – persze gond nem volna belőle valószínűleg, csak ilyen gépbe már általában legalább 8 GB memóriát szokás tenni manapság.

Pontosan nem ismert még, hogy miben különbözik majd a Snapdragon 888+ a Snapdragon 888-tól, de az órajel már biztosan meg lesz tolva egy kicsit. Az elsődleges processzormag, ami leginkább felel a teljesítményért, és már egy Cortex-X1 egység az alapja, 3 GHz elérésére lesz majd képes, szemben a jelenlegi 2,84 GHz-cel. A többi klaszter nem fog változni elvileg, szóval lesz még itt három Cortex-A78 mag 2,42 GHz-en, valamint egy 1,8 GHz-es kvartett Cortex-A55 alapon. Az Adreno 660 IGP is kaphat majd némi tuningot, de erről még semmit nem lehet tudni.

A Geekbench pontszáma a Snapdragon 888+-nak 1171 lett, a Snapdragon 888 chipes készülékek pedig 1060-1080 pont körül szoktak teljesíteni. A többszálas tempó pedig 3704 pontra volt elég az előzetes tesztben, miközben az SD888 alapú mobilok általában 3400-3450 pontot produkálnak. Ezek alapján 9% körüli gyorsulással lehet számolni.

Galéria megnyitása

Teljesítményből sosem elég, szokták volt mondani, de igazából a mai felsőkategóriás mobilok már tényleg olyan tempóval tudnak szolgálni, ami a használat során legtöbbször szinte kifogyhatatlannak tűnik. És a Qualcommnak nem biztos, hogy a Snapdragon 888+ esetében a nagyobb órajel kicsikarására kellene koncentrálnia. Ugyanis vannak valós hiányosságai is a chipnek.

A legtöbb híroldal a még erősebb lapka érkezése kapcsán megjegyzi, hogy a melegedési gondokat nem tudni, hogyan kívánja kezelni a vállalat, márpedig arra érdemes lenne némi figyelmet szentelnie. Évek óta nem volt annyi mobilnál gond a melegedéssel, mint most a Snapdragon 888 használata mellett. Több márkát is érint a dolog, miközben azt is hozzá kell tenni, hogy soha akkora figyelmet nem kapott a megfelelő hőelvezető rendszereknek a tervezése, mint napjainkban.

Amennyiben a Qualcomm változtatna a gyártáson, és egy hatékonyabb node-ra helyezné át a Samsungnál az 5 nm-en belül a Snapdragon 888+-t, abban az esetben lehetne esélyt látni arra, hogy jobb lehet a kellemetlen helyzet, de erre nem sok reményt látunk. Valószínűleg a partnereknek lesz majd feldobva a labda, hogy nagyobb hatékonyságú hűtésekkel álljanak elő a probléma megoldására.

Előre láthatólag július környékén debütálhat majd a Snapdragon 888+ mobilplatform, de azt még nem lehet tudni, hogy melyik gyártó használhatja majd ezt elsőként. A Snapdragon 888-at a Xiaomi vitte először pályára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap