Tucatnyi Xperiára vált elérhetővé az előzetes Android M

Még olyan Sony okostelefonok is megkapták az AOSP előzetest, amelyekre mostanáig az Android 5.0 sem érkezett meg hivatalosan.

Tucatnyi Xperiára vált elérhetővé az előzetes Android M

Az Android M-et valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni, hiszen az elmúlt hetekben rengeteg szó esett róla a híroldalak hasábjain, ez volt az idei Google I/O fejlesztői esemény „sztárja”. A Lollipopot követő Android M minden jel szerint nagy népszerűségnek örvendhet majd felhasználók és a gyártók körében is.

Az Android 5.0 tavaly meglehetősen komoly változásokat hozott, sokak szerint a Lollipop jelentette a legnagyobb újítást az Android karrierje során. Ezt a címet leginkább azzal érdemelte ki a rendszer, hogy dobta a korábbi futtatókörnyezetet, a Dalvikot, és bevezette az ART-ot (Android Runtime), mely már az Android 4.4 óta állt tesztelés alatt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Android M már egy visszafogottabb főverzió képében tetszeleg, azonban ennek is akadnak fontos újításai. Megjelent például egy új hozzáférési jogokat kezelő rendszer, ami a korábbiakkal ellentétben beleszólást enged a felhasználónak abba, hogy milyen adatokhoz férhessen hozzá egy program a működése során. A készülék tulajdonosa manuálisan megtilthatja például a névjegyzék vagy a naptárbejegyzések elérését, és az applikáció csak akkor tud ezekhez hozzáférni, ha a használat közben engedélyezi ezt neki a felhasználó. És persze a sok üzemidő növelésére szolgáló módosításról és új funkcióról sem érdemes megfeledkezni, amik együttesen elég jól muzsikálnak.

Aki a legfrissebb rendszert szeretné próbára tenni fejlesztőként – vagy akár hétköznapi felhasználóként –, az valamilyen Nexus készüléket vásárol általában. A Nexusok azok a referencia eszközök, melyekre elsőként válik elérhetővé egy-egy új Android kiadás. Az M főverzió például már a bemutatását követően rögtön elérkezett a Nexus 5 és Nexus 6 mobilokra, a Nexus 9 táblára, valamint a Nexus Player multimédiás lejátszóra is. A Sony meglepő lépésének köszönhetően viszont az Android M mostantól már az Xperia tulajdonosok számára sem tabu. Az Open Device program részeként minden fejlesztő feltelepítheti az előzetes Android M-et egy tucatnyi különböző Sony okostelefonra.

A Sony legutóbb nem igazán bánt bőkezűen a főverziós frissítéssel. Az Android 5.0 hivatalosan csak azoknak a felhasználók érhető el, illetve lesz elérhető a későbbiekben, akik a vállalat valamely felsőkategóriás termékét használják, tehát az Xperia Z család tagjainak valamelyikét. Nos, ehhez képest most nagyot változott a Sony hozzáállása, az Android M fejlesztői előzetesét több olyan mobil is megkapja, amin hivatalosan még az Android 4.4 operációs rendszer teljesít szolgálatot, szóval némi kihagyással az Android M válthatja fel a KitKatet.

A Sony kiemelte, hogy a jelenleg elérhető AOSP (Android Open Source Project) szoftver még távolról sem a mindennapos használatra készült, és mindenki ennek tudatába nyúljon hozzá. Ezt persze csak olyan eszközökre lehet felpakolni, aminek nyitva van a bootloadere, és most még néhány dolog limitálva lesz. Például sem a kamera, sem pedig a modem nem elérhető a tesztrendszerrel. Akik így is szeretnék használatba venni applikáció vagy rendszerfejlesztés miatt, azok a Sony támogatását élvezhetik a munkájuk során, a vállalat igyekszik mindenben segíteni. A Sony által támogatott készüléklista az alábbiakban olvasható teljes egészében:

• Sony Xperia Z3

• Sony Xperia Z3 Compact

• Sony Xperia Z3 Tablet Compact

• Sony Xperia Z2

• Sony Xperia Z2 Tablet

• Sony Xperia Z1

• Sony Xperia Z1 Compact

• Sony Xperia Z Ultra

• Sony Xperia E3

• Sony Xperia M2

• Sony Xperia T2 Ultra

• Sony Xperia T3

A japán vállalat tehát egy speciális program keretében biztosít tesztvezetési lehetőséget a fenti okostelefonokra és táblagépekre az előzetes Android M-mel. „Mostantól készíthetsz egy tesztrendszert az Android M fejlesztői előzetesből és fel is telepítheted az Xperia modelledre a Sony Open Device programjában. A nemrég megjelent Android M fejlesztői előzetes megadja neked az elengedhetetlen eszközöket, hogy felkészülhess a teljes Android M kiadás érkezésére. Felfedezheted a változásokat, majd pedig tesztelheted és ellenőrizheted az alkalmazásaidat az új platformon.” - olvasható a vállalat hivatalos közleményében.

Azt egyelőre senki ne vegye készpénznek, hogy a Sony már a fent említett Xperiák mindegyikére biztosan el is készíti a végleges Android M-et – az Android 5.0 frissítések miatt érdemes ezt fenntartásokkal kezelni. A gyártó sajnos erre vonatkozóan semmilyen utalást nem tett a mostani bejelentésében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward