TSMC: Leálló gyártósorok, rengeteg megrendelés

Érdekes hírek érkeztek a TSMC háza tájáról.

TSMC: Leálló gyártósorok, rengeteg megrendelés

[bold]A TSMC leállította a 28 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorait?

[/bold]Az előző héten meglehetősen furcsa pletyka kezdett el terjedni, amely alapján úgy tűnik, hogy a TSMC leállította 28 nm-es gyártástechnológiával dolgozó gyártósorait. A leállás oka a jelek szerint az, hogy a vállalat finomhangolni szeretné a gyártósorokat annak érdekében, hogy a kihozatali arány javuljon. További érdekesség, hogy a források szerint a leállás már három hete tart.

Amennyiben a fenti információ igaz, úgy a leállás komoly következmkényekkel járhat, ugyanis a vállalat az Nvidia és az AMD számára egyaránt gyárt 28 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorokat. Az Nvidia és az AMD illetékesei egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az értesüléseket.

A TSMC-nél a fentiektől eltekintve a jelek szerint minden a legnagyobb rendben van

A TSMC rengeteg megrendelést kap a gyár nélküli tervező vállalatoktól, amelynek eredményeként a 40 nm-esnél fejlettebb gyártástechnológiával dolgozó üzemegységek kapacitása teljes egészében lefoglalásra kerül. A neves bérgyártó egyes kiforrott gyártástechnológiáinál is a rendelések számának növekedését tapasztalja – ez utóbbiakat főleg analóg és LCD vezérlő IC-k gyártásához veszik igénybe a partnerek.

A vezeték nélküli kommunikációs chipek fejlesztői már teljes egészében lefoglalták a gyártó 40 nm-esnél fejlettebb technológiával dolgozó gyártósorainak kapacitását és a jelek szerint a helyzet az első negyedév folyamán nem is változik, azaz végig teljes kihasználtság mellett dolgozhatnak majd a gyártósorok.

Ezzel együtt hang- és audió IC-k bérgyártására is rengeteg megrendelés érkezett, mind a belföldi, mind pedig a külföldi partnerektől. A cégek már versengenek azért, hogy biztosan jusson termékeik számára egy-egy szelet a vállalat 6 hüvelykes és 8 hüvelykes szilícium ostyákat készítő üzemegységeinek gyártókapacitásából. A gyártósorok február vége óta teljes kihasználtság mellett dolgoznak, így a partnerek rendeléseinek teljesítését már több, mint 12 hetesnél hosszabb határidőre kellett kitolni.

Az LCD vezérlő IC-k tervezői még az idei év első negyedévében leadhatják újabb rendeléseiket, azaz a gyártókapacitásra még nagyobb terhelés jut majd. A fentiekből kifolyólag egyre nehezebb lesz a 40 nm-esnél fejlettebb, kiforrott gyártástechnológiák alkalmazása mellett bérgyártatni, legalábbis a TSMC-nél mindenképpen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward