Trükközéssel nyomja le az SSD-árakat az Apple?

Igen 'érdekes' - pontosabban erőszakos - praktikával vádolták meg az Apple-t a NAND flash memóriagyártók köreiből; eszerint az almás cég durván visszaél a velük szembeni erőfölényével és egyre lejjebb kényszeríti a flash-árakat.

Trükközéssel nyomja le az SSD-árakat az Apple?

Igen 'érdekes' - pontosabban erőszakos - praktikával vádolták meg az Apple-t a NAND flash memóriagyártók köreiből a Korea Times jelentése szerint: az almás cég durván visszaél a gyártókkal szembeni erőfölényével és egyre lejjebb kényszeríti a flash-árakat.

Az eljárás a jelek szerint a következőképpen néz ki: az Apple rendszeresen sokkal több memóriaegységet rendel meg a Hynixtől és a Samsungtól, mint amennyit aztán ténylegesen felvásárol, amikor azok elkészülnek. Az Apple egyszerűen kivárja, amíg a túlkínálat árcsökkentésre kényszeríti a gyártókat, és csak akkor vásárol - ám akkor is kevesebbet az eredetileg rendeltnél, továbbra is felesleges készleteket hagyva a gyártók raktáraiban.

Mivel azonban mind a Hynix, mind pedig a Samsung memória-üzletága szinte kizárólagos Apple-függőségben él, ezért teljes mértékben ki is vannak szolgáltatva nekik, és nem is nagyon tudnak tenni semmit az almás cég e gyakorlata ellen - a folyamatos, kikényszerített árcsökkentések dacára sem. A legtöbb, amit megengedhetnek maguknak, hogy "abszurdnak" bélyegzik ezt a bánásmódot, de még ezt is csak névtelenül merik megtenni.

Igazából senki sem tudja, meddig folytathatja még ezt a módit az Apple, az azonban tudvalevő róluk, hogy a lehető leggyorsabban igyekeznek növelni a flash alapú kézi készülékeik kapacitását: az iPod nano 2005-ös indulása óta évente megduplázzák, miközben az áraikat igyekeznek a lehető legkevésbé, vagy egyáltalán nem változtatni. E gyakorlat fenntartásához pedig nyilván szükséges az egyre nagyobb kapacitású memóriák folyamatos "olcsósítása".

Hivatalos forrásokból természetesen senki nem kommentálta az értesüléseket, se az Apple-től, se az érintett gyártóktól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward