Továbbra is az Apple vezeti a stagnáló tablet piacot

Közel 50 millió tabletet adtak el a harmadik negyedévben, és az androidos megoldások jelentős erősödést tudtak felmutatni.

Továbbra is az Apple vezeti a stagnáló tablet piacot

Megérkezett az IDC legfrissebb elemzése, ami a táblagépek piacával foglalkozik. A harmadik negyedévben jelentősen csökkent az Apple előnye, a többiek pedig gigantikus erősödést tudtak felmutatni éves viszonylatban, de még így is az Apple vezeti az eladási listát.

Az elmúlt negyedév során nem változott jelentősen az értékesített tabletek száma, sőt mi több, ez jellemezte az egész 2013-as évet. Idén a csúcson az első negyedévben voltak ezek a gépezetek, akkor ugyanis már 49,2 millió talált új gazdára, míg a második negyedévben ez a szám hirtelen 45,1 millióra mérséklődött, most pedig 47,6 millióra nőtt. Hiába hozott tehát erősödést az aktuális három hónapos ciklus, nem történt előrelépés. Egyedül éves szinten lehet kimutatni komolyabb növekedést: 2012 azonos időszakához képest közel 37 százalékkal teljesített most jobban a piac.

Az Apple már az egy éves értékesítési adatokat is csak megismételni tudta, akkor ugyanis 14 millió tabletet tudtak eladni, míg most 14,1-et. A vállalat megoldásai év elején voltak a csúcson, mert akkor még 19,5 milliós eszközzel tudtak hozzájárulni a közel 50 milliós eladásokhoz. A vállalat a fellendülést a most leleplezett iPad Air-től és az új generációs iPad minitől várja. Mind a két megoldás jelentős előrelépés az eddigi kínálathoz képest: az iPad Air a hordozhatóság és a kompaktság tekintetében hozott radikális változásokat, míg az iPad mini megkapta a legfrissebb hardvert és a "Retina felbontást" (2048 x 1536) is. Az iPad Air már elérhető, és a nyitás hétvégéjén rekordot is döntött a pehelykönnyű óriás (pontos adatot nem kaptunk, de 2,5-3,5 millióra becslik az új csúcsot). A nagyszerű tulajdonságokkal rendelkező mini egyébként belső információk szerint készlethiányos lehet a megjelenítő miatt, de biztosat még nem tudunk, a 21-ei rajt után kiderül tényleg így van-e. Ez a dátum egyelőre nem hivatalos – értékesítési partnertől származik –, az Apple csak annyit árult el, hogy november végén várható a debütálás.

A második helyre a főleg Androidot használó Samsung futott be. A dél-koreai gyártónak 9,7 millió masinát sikerült áruba bocsátania, és ennek köszönhetően már 20 százalékos részt tudhatnak magukénak a képzeletbeli tortából. A Samsung itt is, mint a mobilok terén, széles palettát lefedő konfigurációkkal várja a vásárlóit, és ennek tudható be, hogy folyamatosan erősödni tudnak. A csúcsragadozók között ott a Galaxy Note 10.1 új verziója, az alsóbb rétegekben pedig a Galaxy Tab 3 különböző méretei (7, 8, és 10,1 colos is van) képviseltetik magukat nyomottabb áron. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a népszerű Nexus 10 is a Samsung gyártósorainak termése.

A dobogó harmadik fokára szerényebb növekedést követően az Asus állhatott fel. Nekik 3,5 millió táblát sikerült értékesíteniük az elmúlt hónapok során, aminek vélhetően jelentős hányada volt a Nexus 7 és a Nexus 7 II valamelyike. A Google 7 hüvelykes referencia tabletjei mellett persze más érdekes eszközöket is kínálnak, elég csak a dokkolható szerkezetekre gondolni, vagy a költséghatékony MeMO Pad sorozat tagjait számba venni.

A negyedik ismételten a Lenovo lett, ami éves szinten elképesztő, 420 százalékos növekedést tudott produkálni. A hongkongi székhelyű vállalat egyebek mellett például a Vodafone saját márkás termékeiért is felel, de sok alacsony áron kínált vas van még a palettájukon és dokkolható Windows 8-as eszközöknek sincsenek híján – a színes paletta itt is megvan. A választékra nem lehet tehát panasz, ahogy az Acer esetében sem, ami az ötödik helyet csípte meg. Az Acer egy 2012-es stratégiai döntést követően fordult a 300 dollár vagy az alatti szegmens felé, és attól kezdve masszív (több mint háromszoros) növekedést értek el. Az örömük viszont nem lehet felhőtlen, mert a második negyedévben még 200 ezerrel több táblagépen tudtak túladni.

A nagy hiányzók listáját az Amazon és a Microsoft alkotja. Ez a páros az év elején még a legjobbak között szerepelt, de mostanra, új termékek ide vagy oda, nem tudnak újra nyeregbe kerülni. Pedig a harmadik negyedévben mindketten mutattak be tekintélyt parancsoló képességeket felvonultató készülékeket. Talán majd az év végi hajrá jobban sikerülhet nekik. Ekkorra egyébként éves szinten rekordot prognosztizálnak a piackutatók és elemzők, de ez az ünnepek miatt nem meglepő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward