Tovább zsugorodott a PC piac

Az elemzők még nem jutottak közös nevezőre, hogy az ASUS vagy az Apple léphet-e fel a TOP 5-ös lista ötödik helyére.

Tovább zsugorodott a PC piac

A Gartner és az IDC elemzői is elkészültek legfrissebb statisztikáikkal, amelyek arról rántják le a leplet, milyen teljesítményt tudott felmutatni a PC piac az idei év harmadik negyedévében. Ahogy az lenni szokott, a két vállalat szakemberei között nincs tökéletes egyetértés, már ami a pontos számokat illeti, de tendenciák tekintetében azért közös nevezőn vannak: úgy látják, az elmúlt negyedév során ismét zsugorodott a PC piac.

Ezzel együtt arról is lehullott a lepel, hogyan teljesítettek az egyes gyártók az említett időszakban. A TOP 3 esetében tökéletes az egyetértés: mindkét cég szerint első lett a Lenovo, a második helyre a HP, a harmadikra pedig a Dell futott be. A negyedik helyezett Acer pozíciója sem kérdéses, az ötödik helyen azonban már van némi probléma. Az IDC szerint az ötödik legnagyobb PC gyártó az előző negyedévben az Apple volt, míg a Gartner ugyanezt a címet az ASUS-nak adta.

Lássuk először a Gartner számait:

A Gartner adatai nem tartalmazzák a Chromebookokat, viszont a Windows alapú táblákat, illetve a konvertibilis noteszgépeket igen. Ebben a felmérésben valószínűleg komoly szerepet játszott az ASUS kedvező pozíciójának kialakításában a vállalat költséghatékony Transformer Book T100-as konvertibilis táblája.

Az IDC számaiban ezzel szemben nem szerepelnek a táblák, illetve a konvertibilis noteszgépek sem, viszont a Chromebookok igen. Ennek fényében lássuk, milyen különbségek mutatkoznak az egyes gyártók között:

Az élvonalban lévő számítógépgyártók esetében nőttek a szállítási mutatók, a többieknél azonban csökkentek, és ez a csökkenés összességében elég nagy volt ahhoz, hogy negatívba fordítsa a teljes piacot jellemző mutatót ؘ– igaz, a végeredmény a vártnál azért valamivel jobb lett.

Az Amerikai Egyesült Államok területén az elemzők szerint 4,2-4,3%-os növekedés mutatkozott a szállítási mutatók esetében, ami az iskolakezdést megelőző vásárlási hullámnak tudható be. Ezzel együtt azok is hozzájárultak a pozitív kép kialakulásához, akik éppen ebben az időszakban cserélték le régi, Windows XP-t futtató konfigurációjukat egy modernebb PC-re.

Az Amerikai Egyesült Államokban az Apple a harmadik helyet foglalja el a HP és a Dell mögött. Az IDC szerint a negyedik és az ötödik helyen a Lenovo és az Acer áll, a Gartner elemzői viszont úgy látják, hogy a negyedik a Lenovo, az ötödik pedig a Toshiba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward