Tovább késik a Radeon HD 7990?

Az AMD várva várt két GPU-val ellátott csúcskártyája csak nem akar megjelenni.

Tovább késik a Radeon HD 7990?

A korábbi pletykákból kiindulva már úgy tűnt, hogy az AMD két GPU-s csúcskártyája ebben a hónapban, valamikor a hónap második felében végre megjelenik, ám erre a legfrissebb információk szerint már szinte biztosan nem számíthatunk.

A két darab, egyenként 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Tahiti kódnévre keresztelt GPU-t alkalmazó Radeon HD 7990 megjelenésének időpontját a friss információk szerint augusztus végére halasztották, így sajnos tovább kell várakozniuk mindazoknak, akik ilyen videokártyára vágynak.

A késés oka egyrészt az, hogy a PEX8747-es PCIe hídchipekből, amelyek a PLX-től származnak és amelyek a két GPU között teremtenek kapcsolatot, egy ideje hiány van, így nem készülhet elegendő mennyiség a Radeon HD 7990-es videokártyákból. A másik ok az lehet, hogy az AMD mind ár/teljesítmény, mind pedig teljesítmény/fogyasztás tekintetében ütőképes, versenyképes terméket szeretne piacra dobni, a Radeon HD 7990 pedig jelenlegi formájában valószínűleg nem felel meg egyes feltételeknek, így további finom hangolásra van szükség vele kapcsolatban. Ez utóbbi persze csak feltételezés, komolyabb alapja nincs, a PCIe hídchip hiánya azonban régóta ismert tény. Reméljük, több csúszást már nem kell elszenvednie a két GPU-s zászlóshajónak.

Érdekesség, hogy ezzel egy időben az Nvidia sem tétlenkedik: rövidesen érkezik a GeForce GTX 660-as és a GeForce GTX 650-es videokártya, amelyek persze nem a felső-, hanem a középkategóriában, azaz a kereskedelem fő áramába szánt megoldások között próbálnak majd labdába rúgni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward