Tovább gyorsul a Snapdragon 800

Hamarosan 2,5 GHz-es órajelen dolgozó chipek jöhetnek MSM8974AC néven.

Tovább gyorsul a Snapdragon 800

A Qualcomm legfényesebb csillagait egybefogó termékcsalád hamarosan egy újabb taggal gyarapodhat. A Snapdragon 800 magasabb órajelen üzemelő üdvöskéje a következő hónapok során több mobilban is visszaköszönhet, legalábbis minden jel erre utal.

A Snapdragon 800 szériában már most is több különböző chip képviselteti magát, és bármilyen meglepő, a legtöbb gyártó nem a legerősebb variánst alkalmazza a csúcsmobiljában. A Qualcomm repertoárjából általában az MSM8974 kerül bevetésre, pedig az év második felére már elérhetővé vált az MSM8974AB is. Az "AB" toldalékkal fémjelzett variáns a Krait 400 processzormagok négyesének maximális órajelén, a 2,3 GHz-en nem változtatott, ám a grafikus egység esetében már nem így áll a helyzet. Az Adreno 330 működési frekvenciája 450-ről 550MHz-re növekedett, valamint a memória maximális sávszélességét is fentebb tornászták 12,8-ról 14,9 Gbps-ra. A megjelenésekor még magabiztosan vezette a piacot minden tekintetben az aktuális Snapdragon 800 portfólió, mostanra viszont egyre sűrűbben döntenek a konkurens megoldások használata mellett a gyártók, hiszen mind az Intel Z3770, mind pedig a Tegra 4 komoly rivális képében tetszeleg. Ez sarkalta vélhetően válaszlépésre a Qualcommot, hiszen a nehezen megszerzett részesedésüket nem szeretnék némi hátrány miatt kockára tenni.

A legfrissebb információk szerint rövidesen elérhetővé válik az MSM8970AC, vagyis a Snapdragon 800 termékcsalád új zászlóshajót kaphat. A forrás sajnos egyelőre nem hivatalos, de a Qualcomm már az MSM8974AB érkezésénél sem tett semmilyen előzetes bejelentést, és a Xiaomi MI3 érkezésével vált csak ismerté a SoC. A helyzet most is kicsit hasonló, ugyanis egy kínai székhelyű OEM gyártó adta hírül, hogy nagyobb sebességre kapcsolt a csúcslapka. A Gionee vezetője elmondta, hogy 2014 elején már olyan mobiltelefonok jöhetnek, amelyekben az eddigi 2,3 GHz-es maximumot átlépve, 2,5 GHz-en üzemelnek majd az egyébként változatlan felépítésű Krait 400 processzormagok.

Nem most először merült fel a Snapdragon 800 széria kapcsán a nagyobb órajel, vagyis az MSM8974AC valóban hamarosan akcióba léphet. Röviddel ezelőtt a Cyanogen csapata jelentette be, hogy dolgoznak az első CyanogenMod okostelefonon (!), amelynek az alapját már egy 2,5 GHz-es Qualcomm chip szolgáltatja majd, ha minden a terv szerint halad. A "CyanogenPhone" hardvergyártással továbbra sem kacérkodik, mindössze önállóan is próbára tennék magukat. Így a vasat, melynek szívében már a felpörgetett Qualcomm lapka teljesítene szolgálatot, valószínűleg az OPPO szállíthatja majd a Cyanogen számára. Az OPPO kínálatában hamarosan egy speciális kiadású N1 fog feltűnni, amelyen a legfrissebb CyanogenMod rendszer van előre telepítve, így a jövőben a szorosabb kapcsolat sem jelentene meglepetést.

A Qualcomm MSM8974AC érkezésével fellélegezhetnek azok, akik már a mostani chipeket sem találták elég gyorsnak (valószínűleg nem túl népes tábor), azonban a helyzet felemás. Ebből a fejlesztésből arra enged következtetni a Qualcomm, hogy a közeljövőben még nem kívánja lecserélni a mostani architektúrát, vagyis a 64 bit és az ARMv8 eljövetele még kicsit odébb lehet. Ezzel együtt az MSM8974AC nyújtotta gyorsulás valószínűleg nem lesz túl jelentős, hiszen a komolyabb előrelépéshez nagyobb változtatásokat kellene alkalmazni. Az új generációhoz kapcsolódó legfrissebb hírek szerint egyébként az Adreno 420 2014 végén érkezhet – jó okunk van feltételezni, hogy ez lesz a Snapdragon 800 utódjának grafikus egysége.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward