Tovább csökkenhetnek a NAND Flash chipek árai

A TrendForce divíziójaként működő DRAMeXchange elemzői úgy látják, további árcsökkenés várható a NAND Flash lapkák piacán, ugyanis a kereslet nincs egyensúlyban a termeléssel.

Tovább csökkenhetnek a NAND Flash chipek árai

A DRAMeXchange elemzői úgy látják, az év első negyedéve óta tapasztalható árcsökkenésamásodik felében is folytatódhat a NAND Flash szegmensben, amelynek oka, hogy a termékek iránti kereslet alacsonyabban alakul a vártnál, így a kelleténél több NAND Flash lapka készül.

Az év első felében két negyedéven keresztül mutatkozott csökkenés a szerződéses NAND Flash árak terén, ami elsősorban a szezonális hatásoknak köszönhető, de a folyamatban a 64 és 72 rétegű 3D NAND Flash lapkák növekvő termelése is szerepet játszik. A gyártók versenyképes árakat határoztak meg a nagy adatsűrűségű lapkák esetében, hogy a csúcsszezonban növekedhessen irántuk a kereslet, ám a csökkenő árakat látva úgy döntöttek, elhalasztják a kapacitás-bővítésre irányuló törekvéseket, hogy az árcsökkenést közepes szinten tarthassák.

Galéria megnyitásaAz elemzők szerint az év második felében továbbra is gyenge kereslet mutatkozik majd a NAND Flash piacon. A szokásos csúcsszezonban, vagyis a harmadik negyedév folyamán az okostelefonok, a noteszgépek és a táblák szegmensében negyedéves szinten sorrendben 0,1%, 0,1% és 9-10% közötti növekedés várható, így a gyártók várhatóan tovább csökkentik az árakat, hogy növeljék a keresletet, ami a vártnál nagyobb áreséshez vezethet.

A negyedik negyedév folyamán adattároló kapacitás terén nem számíthatunk új lapkákra, de a 64 és 72 rétegű termékek kihozatali aránya javulni fog, hiszen a gyártás egyre kiforrottabbá válik, ami 80% feletti kihozatali arányt jelent. Az érkező 96 rétegű lapkák gyártására újabb kapacitást vethetnek be a cégek, ám arra is van esély, hogy meglévő gyártósoraik egy részét állítják át az újdonságok termelésére.

A lapkák iránti kereslet a noteszgépek piacán tapasztalható lassú növekedés, valamint az okostelefonok komolyabb újításainak hiánya miatt marad gyenge, de a készülékcsere iránti csökkenő igények is hozzájárulnak a folyamat alakulásához. Ezek miatt a negyedik negyedévben további árcsökkenésre számíthatunk, ami a harmadik negyedévesnél is nagyobb lesz, hiszen a termelés és a kereslet nem lesz egyensúlyban. A helyzeten persze változtathat néhány új termék, például az új iPhone család megjelenése, ezek ugyanis élénkíthetik a NAND Flash lapkák iránti keresletet.

Nemrégiben egyébként földrengés volt Japánban, Osaka környékén, ami a Toshiba egyik NAND Flash gyárát is érintette. A július 19-i, Richter-skála szerinti 4-es erősségű rengés a vizsgálatok szerint csak minimális mennyiségű szilícium-ostyára gyakorolt negatív hatást, ám ezek átdolgozással helyrehozhatóak, így a földrengés érdemben nem befolyásolta a termelést. A vizsgálatok után hamar visszaállt minden a megszokott kerékvágásba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap