Tovább bővülhet a hazai informatikai piac

Tovább bővülhet a hazai informatikai piac

A magyar informatikai piac forgalma átlagosan évi 2,9 százalékkal növekszik 2008 vége és a 2013 vége közötti időszakban, miközben a bruttó hazai termék (GDP) várhatóan csak évi 0,6 százalékkal bővül - derül ki az International Data Corporation (IDC) és a Microsoft közös felméréséből.

Az elemzés szerint az idén várhatóan 558 milliárd forintot költenek el a magyar informatikai piacon, míg az IT-vonatkozású tevékenységek 360 milliárd forint adóbevételt hoznak az államnak, ez utóbbi 136 milliárd forintos növekedést jelent - írja az MTI Eco.

A szektorban foglalkoztatottak jelenleg 116 ezer fős létszáma várhatóan 15 ezerrel, átlagosan évi 1,9 százalékkal bővül ezen időszak alatt, míg a gazdaság egészében várhatóan szűkül a foglalkoztatás. Az IT-piacon közel 300 új vállalkozás születése várható 2013 végéig, ezek többsége pedig belföldi tulajdonban lévő kisvállalkozás lesz.

A tanulmány szerint idén a Microsoft magyarországi forgalmazói és szolgáltatói összesen 234 milliárd forint saját árbevételt generálnak, azaz 8,83 forintot keresnek a Microsoft itteni árbevételének minden forintján, összesen 20 ezer fős dolgozói létszámmal. Ehhez 79 milliárd forintot fektet be az érintett vállalati kör, jobbára Magyarországon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward