Toshiba OCZ TL100: támadnak a DRAM nélküli SSD-k

A DRAM elhagyása segít, hogy tovább csökkentsék a költségeket, így a friss SSD meghajtók még vonzóbbak lehetnek, ha a jó öreg merevlemez leváltásában gondolkodunk.

Toshiba OCZ TL100: támadnak a DRAM nélküli SSD-k

A Toshiba egy új, meglehetősen olcsó SSD meghajtókból álló sorozatról rántotta le a leplet, amelynek tagjai a Toshiba OCZ TL100 nevet kapták. A fura elnevezést az indokolja, hogy az OCZ-t korábban felvásárolta a Toshiba, így később az OCZ SSD-ket tartalmazó termékpaletta is alaposan átalakult, azóta pedig elkezdtek szállingózni a Toshiba OCZ márkanevet viselő SSD meghajtók is.

A legújabb termékek tehát a Toshiba OCZ TL100-as sorozatot erősítik, különlegességük pedig az, hogy DRAM nélküli kivitelben érkeznek, ami eddig inkább csak az OEM piacra szánt termékekre volt jellemző. Alapvetően a Toshiba OCZ TL100-as modellek is az OEM szegmensbe készültek, csak úgy, ahogy a Patriot Spark meghajtók, viszont nem csak komplett konfiguráció részeként, hanem önálló meghajtóként is megvásárolhatóak lesznek.

A Toshiba OCZ TL100-asok alapját egy Toshiba gyártmányú SSD vezérlő adja, amelyhez nem tartozik külön DRAM alapú külső gyorsítótár. Az SSD vezérlőhöz TLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak, amelyeknél 7%-os overprovisioninget alkalmaz a gyártó, vagyis ennyi tárhelyet használhat saját céljaira az SSD vezérlő – plusz némi SLC Cache is rendelkezésére áll, hogy a folyamatos és véletlenszerű írási feladatok során gyorsabb lehessen a meghajtó.

Az új SSD meghajtók 120 GB-os és 240 GB-os kivitelben lesznek elérhetőek, teljesítmény terén azonban egy kalap alá veszi őket a gyártó. Mindkét modell 550 MB/s-os maximális folyamatos olvasási- és 530 MB/s-os maximális folyamatos írási tempó elérésére képes, ami nem hangzik rosszul. Véletlenszerű 4K-s olvasási feladatok alkalmával maximum 85 000 IOPS-os, véletlenszerű 4K-s írási feladatok alkalmával pedig maximum 80 000 IOPS-os teljesítmény elérésére képesek az újdonságok. A 2,5 hüvelykes formátumú, mindössze 7 milliméter magas SSD meghajtók SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kommunikálnak az adott alaplappal, strapabíróság terén azonban van közöttük némi különbség.

A 120 GB-os példány a 3 éves jótállás időtartama alatt 30 TB-nyi írásmennyiséget visel el, míg 240 GB-os társánál már 60 TB ez az érték. Előbbi napi szinten 27 GB-nyi, utóbbi pedig 54 GB-nyi írásmennyiséget enged, ami a megcélzott szegmensek igényeihez mérten bőségesen elég.

A 3 év jótállással rendelkező Toshiba OCZ TL100-as SSD meghajtók elsősorban a régi merevlemezek leváltására érkeznek, azaz abszolút nem a játékosokat vagy a nagy teljesítményű adattárra vágyó felhasználókat veszik célba. A DRAM nélküli kivitelben érkező újdonságok közül a 120 GB-os modell 44,99 dollárba, 240 GB-os társa pedig 67,99 dollárba kerül. Mindketten rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward