Toshiba Encore 7 – Windows 8.1 7 hüvelyken

A Toshiba megalkotta a legolcsóbbnak ígérkező, és egyben legkisebb tabletet, amin a Windows 8.1 fut.

Toshiba Encore 7 – Windows 8.1 7 hüvelyken

A Microsoft már mindent elkövet annak érdekében, hogy minél lentebb szorítsák a táblagépeik árát, és így keljenek versenyre az Androiddal. Létrehoztak már egy olyan Windows variánst is, ami bizonyos feltételek mellett teljesen ingyenesen vehető igénybe, most pedig a Toshiba révén már méltó társat is találtak maguknak az olcsó tablet elkészítésében.

A bérmentesen bevethető Windows with Bing esetében szinte minden éppen úgy fest, ahogy azt a mezei Windows 8.1-nél megszokhatták a felhasználók, a különbség ugyanis az alapértelmezett keresőben húzta meg magát. Itt a gyártóknak kötelezően a Binget kell az elsődleges keresőmotor szerepében alkalmaznia, így nemcsak a Windows, hanem a redmondiak online keresőszolgáltatása is potenciális felhasználókra tesz szert az értékesítésekkor. Ez eddig persze szép és jó, azonban megfelelően olcsó hardver is kell ahhoz, hogy a költségeket le tudják faragni. És itt jött képbe a Toshiba, aki nemrégiben az Encore 2 tabletekkel 10,1 és 8 colos formában már nagyon kedvező ajánlatokkal állt elő, ám az igazán nagy dobást a Computexre tartogatta.

Az Encore 7 néven érkező eszköz pillanatnyilag teljesen egyedülálló, nincs másik tablet, ami ilyen kis képátló mellett Windows 8.1 operációs rendszernek adna otthont. Mivel itt tényleg próbáltak már a tervezés során is a létminimumra törekedni, bizony számítani kell néhány komoly kompromisszumra. A 7 hüvelykes kijelzőnél be kell érni a TN+Film technológiával, vagyis a betekintési szögei meglehetősen szűkösnek ígérkeznek, ráadásul a képfelbontás is csak 1024 x 600-as, ebből fakadóan 170 PPI-s pixelsűrűségre van kilátás. Az alacsony felbontás a teljesítmény szempontjából akár még jól is jöhet, bár az Intel Atom Z3735E chip mellett ezzel igazából amúgy sem valószínű, hogy gond lenne. Ez a SoC alapjáraton 1,33 GHz-es órajelen üzemelő Silvermont magok kvartettjére épül, ám a Turbo Boostnak köszönhetően adott esetben 1,83 GHz-re is gyorsíthat. A rendszernek 1 GB-nyi memóriát kell majd beosztania, míg a jövendőbeli tulajdonosok rendelkezésére 16 GB áll majd, illetve mindössze 5 GB, ennyi marad ugyanis szabadon felhasználható a tárhely-éhes Windows mellett. Amennyiben ez a kapacitás nem elegendő, utólag lehet gondoskodni a bővítéséről microSD kártya segítségével.

Pontosabb betekintést nem engedett egyelőre az Encore 7 képességeibe a Toshiba, így a továbbiakban már csak a szemünkre hagyatkozhatunk. Az előlapon a megjelenítőn túlmenően megfigyelhető még egy kamera, ami magányosan került a gép fedélzetére. Videócsevegéseket tehát lehet majd vele folytatni, de fényképezésre csak korlátozottan lesz alkalmas. A kereten a memóriakártya helyén túlmenően felfedezhető egy Micro-USB csatlakozó, egy Micro-HDMI aljzat, valamint egy 3,5 mm-es jack csatlakozó is.

A Toshiba Encore 7 megjelenésével kapcsolatban hivatalosan még semmit nem árult el a vállalat. Sem az érkezésének időpontja, sem pedig az ajánlott fogyasztói ár nem derült ki, de a várakozások szerint 150 dollár körül – de inkább ez alatt – fog rajthoz állni az újdonság.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward