Töltőasztal

Ha rövid a töltőd, toldd meg egy asztallal, tartja a közismert amerikai közmondás. Vagy mégsem? Kidolgoztak egy olyan intelligens íróasztalt, amire elegendő ráhelyezni bármiféle feltöltendő eszközt, és az - csodák csodája - minden csatlakoztatás nélkül töltődni kezd.

Töltőasztal

Mi a közös a mobiltelefonban, a PDA-ban, a laptopban, az iPodban, és a többi hordozható digitális eszközben? Természetesen nagyon sok minden, de mindegyiknek a legkellemetlenebb alkatrésze a töltő. A tapasztalat azt mutatja, hogy ahány készülékünk van, annyiféle kisebb-nagyobb tápegység jár hozzájuk, amelyek egymással még véletlenül sem kompatibilisek. Mi több, az egyik mobil töltőjét sosem tudjuk használni a másikhoz. Mivel pedig ezeket a hordozható szerszámokat előbb-utóbb vagy ellopják, vagy maguktól elvesznek, eltűnnek az entrópia örvényében vagy légneművé válnak, valószínüleg mindenkinek tele van már a fiókja használhatatlan töltő-, dokkoló- és tápegységekkel.

Ennek akar véget vetni az amerikai Fulton Innovation cég a Hermann Miller Inc. támogatásával. Kidolgoztak egy olyan intelligens íróasztalt, amire elegendő ráhelyezni bármiféle feltöltendő eszközt, és az - csodák csodája - minden csatlakoztatás nélkül töltődni kezd. Az eCouple nevű rendszer természetesen magas frekvenciájú mágneses tér alkalmazásával működik, ráadásul automatikusan ellenőrzi a szükséges töltőfeszültséget és alkalmazkodik ahhoz, akár egyszerre több eszköz esetén is.

Arról nem szól a fáma, hogy a már létező készülékek töltésére is alkalmas-e, de az igazi nagy teljesítmény ez lenne. Természetesen nagy kérdés, kiknek éri majd meg beszerezni az egyáltalán nem olcsó tápasztalt, de nyilvánvaló, hogy magánszemélyek számára az ilyesmi gazdaságtalan. Az irodák viszont vagon pénzeket takaríthatnak meg vele - állítja Jim Lynch, az amerikai Irodavezetők Szövetségének elnöke. Igen, ez nagyon is igaz lehet az Egyesült Államokban, ahol egy töltő - nem csalás, nem ámítás - körülbelül harminc dollárba kerül. Márpedig ha egy irodának, mondjuk ötven alkalmazottja van... és az alkalmazottak csak évente kétszer veszítik el vagy teszik tönkre a töltőiket, igen komoly dollárezreket lehet majd spórolni az eCouple alkalmazásával. De várható a munkafegyelem növekedése is: ha a szolgálati mobilt, laptopot, miegymást csak az irodában lehet feltölteni, mindenki igyekszik majd többet bejárni.

Tulajdonképpen csak egy dolog szabhat gátat az eCouple terjedésének - a hordozható eszközök gyártóinak igen komoly anyagi ellenérdekeltsége.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward