Tökéletesre hangolva: Porondon a Huawei P9 és a P9 Plus

A pengevékony újdonságok a csúcsot veszik célba, és a különleges kamerarendszerükkel biztos, hogy sokak érdeklődését vonják majd magukra.

Tökéletesre hangolva: Porondon a Huawei P9 és a P9 Plus

A Huawei az előzetes várakozásoknak megfelelően lerántotta a leplet a P széria legújabb tagjairól. A P9 és a P9 Plus nevet viselő újdonságok Londonban kerültek bemutatásra, amivel kvázi azt sugallja a vállalat, hogy most nem Kína, hanem Európa került a célkeresztbe. A korábbi P modellek is nagy sikert arattak az öreg kontinensen, és ahogy elnézzük az újdonságok képességeit, valószínűleg ezek sem fogják hidegen hagyni a vásárlóközönséget.

Huawei P9

Az első P modell 2013-ban mutatkozott be, az hatalmas sikert hozott a Huawei számára, és azóta is lankadatlan a termékcsalád iránti érdeklődés. Nem csoda tehát, hogy a P7 és a P8 után már a P9 érkezéséről számolhatunk be. A kecses felsőkategóriás okostelefon egy 5,2 hüvelykes megjelenítővel karöltve került bevetésre, ami Full HD felbontásnak ad otthont. A vállalat olyan panelt alkalmazott, ami IPS technológiás és rendkívül nagy színskálát képes lefedni, konkrétan az NTSC színtér 96 százalékát. A készülékre a Huawei a legfrissebb Androidot pakolta, szóval ilyen téren sem lehet fogást találni az okostelefonon, ráadásul még a szoftveres extrákkal is Dunát lehet majd rekeszteni, hála a vállalat saját fejlesztésű felhasználói felületének. Az EmotionUI 4.1 már annál is frissebb, mint amivel a Mate 8 esetében ismerkedhettek meg a felhasználók. Ez az egyik legletisztultabb androidos felület, és tényleg sok olyan apróság került bele, ami élhetőbbé teszi a készüléket a mindennapos használat során. Vannak különböző akkukímélő üzemmódok, intelligens takarítószoftverek, közösségi applikációk és egyebek mellett átdolgozott kameraprogram.

És ha már a kameránál tartunk, ez a P9 legérdekesebb pontja. Ahogy azt az előzetesekből, valamint a kiszivárgott anyagokból tudni lehetett előre, a készülék dupla kamerával lett ellátva, és ezek teljesen más módon működnek együtt, mint a korábban más gyártók által felvonultatott megoldások. Az új P modell két egyformán 12 megapixeles egységet vett használatba, melyek között az eltérést az jelenti, hogy az egyiket megfosztották a tervezők a színszűrőtől. A Leicával közösen megalkotott modulnak az egyik tagja tehát normál, színes fotók megörökítésére alkalmas, a másik pedig monokróm eredménnyel szolgál. A szürkeárnyalatos egységnél a szűrők elhagyása miatt sokkal több, nagyjából kétszer annyi fény jut el a szenzorhoz, ami részletesebb és alacsonyabb zajszintű fotókat fog eredményezni. A rendszer képes lesz egy pillanat alatt összedolgozni a két kamera képét, ezzel jelentősen megnövelve a fotók minőségét, de külön is munkára bírható a fekete-fehér kamera is. A szenzorokon az egyes pixelek 1.25 mikronosak, ami átlagosnak számít. Rossz fényviszonyok mellett a dupla LED-es villanóra támaszkodhat a kettős kamera. Az autofókusz hibrid elven működik, ami azt jelenti esetünkben, hogy képesek érzékelni a fáziseltérést és infralézer is van mellettük.

A kameráktól jobbra az olvasható, hogy „Summarit H 1:2.2/27 ASPH”, ennek mindegyik része külön jelentéssel szolgál. A Summarit H egy új típusú lencserendszer, amit a Leica direkt az okostelefonokhoz alkotott, az 1:2.2 a rekeszértéket hivatott jelölni, ami F/2.2-es értéket jelent, a 27 a 27 milliméteres látószögről árulkodik, az ASPH pedig az aszférikus lencsetag meglétére utal, ami a torzítás csökkentésére szolgál. Sajnos optikai képstabilizálás nincs, ami vélhetően a különleges felállás speciális igényei miatt alakult így. A Huawei állítólag egy különleges ISP-t alkalmaz annak érdekében, hogy maximálisan ki tudja aknázni a kamerában rejlő lehetőségeket. A legérdekesebb extra az, hogy képes egészen az F/0.95-ös apetúrától F/16-ig szimulálni a rendszer a különböző rekeszértékek mélységélességét. Erre már láttunk példát más duplakamerás mobiloknál is, azonban itt minden jel szerint valóban elég jól működik az elképzelés, és tényleg klassz bokeh effektes fotókat lehet megörökíteni az okostelefonnal – több szaklap munkatársai is elismerően nyilatkoztak róla a rövid szemrevételezést követően. A P9 előlapjára egy 8 megapixeles kamera került, ami a Sony IMX179 érzékelőn alapszik, ennek F/2.4-es az optikája.

A Huawei ezúttal már a Kirin 950 továbbfejlesztett változatát vetette be, a Kirin 955-öt. Ez a központi chip némileg magasabb órajeleken üzemel, mint az elődje, és kapott egy másik képfeldolgozó processzort, amire vélhetően főleg a különleges kamerarendszer miatt volt szükség. Ez a lapka már 2,5 GHz-es órajelen munkálkodó Cortex-A72 processzormagok négyesét vonultatja fel az 1,8 GHz-en működő Cortex-A53 kvartett mellett, a grafikus munka felelőse a Mali-T880 MP4, ami 900 MHz-en dolgozik. A HiSilicon elmondta ugyanakkor, hogy a Kirin 950-től jobb lett ennek a chipnek az energiahatékonysága, szóval a sebesség növelés nem fog az üzemidő rovására menni, és talán komolyabb melegedéssel sem kell számolni. A háttértárat és a tárhelyet tekintve több kivitel lesz a P9-ből – olyan variáns is akad, amire egy kicsit tovább kell várni. Az alapot a 3 GB LPDDR3 memória és a 32 GB-os tárkapacitás jelenti, de ugyanez a 3 gigás mobil megvásárolható lesz 64 GB-tal felvértezve is; illetve a jövőben jönni fog olyan változata, mely már 4 GB LPDDR4 RAM-ot és 128 GB adattárolót rejt. Bővítési lehetőséggel is szolgál az okostelefon. A kapcsolati képességeit illetően szerencsére itt már az NFC chip meglétéről is beszámolhatunk, a 4G LTE hálózati modemje pedig hatos kategóriájú, ami szintén említést érdemel. Opcionálisan Dual-SIM támogatással jön a P9, és még Dual-Active is (DSDA), de sajnos a microSD kártyával kell osztoznia a helyen a második SIM-nek, ami nem túl szerencsés.

A P modellek fő jellegzetessége, hogy nagyon össze vannak rakva, és a P9 is rögtön az első találkozásnál kiváló minőségérzetet fog ébreszteni az érdeklődőkben. A precízen kidolgozott, unibody, alumínium ötvözetből készült ház magas kopásállóságú festékkel lett bevonva, és rendkívül vékony az egész konstrukció – mindössze 6,95 mm-es. További örömre ad okot, hogy ezúttal a Huawei olyan jó munkát végzett, hogy még az akkumulátoron sem kellett spórolni, és egy 3000 mAh-s egység került a burkolat alá. Jó üzemidővel lehet számolni, és akkor is kiválóan szerepel majd a masina, ha töltésre kerül a sor, ugyanis alig több mint egy óra kell a teljes töltéshez, és már néhány konnektoron töltött perc után több órás beszélgetési időt nyújt a szerkezet. Kiemelendő még, hogy ujjlenyomat-olvasónak sincs híján a készülék, a keretén pedig már C-típusú USB csatlakozó figyelhető meg. A vállalat arany, rózsaarany, ezüst és szürke színben kínálja majd a mobilt, de lesz olyan, amiből két változat is készül.

Huawei P9 Plus

A P9 Plus nem sokban tér el a P9-től, de azért akadnak különbségek közöttük. Ez a modell már egy nagyobb, 5,5 hüvelykes panellel karöltve érkezik, ami azonban csak a felbontásában egyezik meg a P9-cel, a technológiájában már nem, ugyanis AMOLED-es lett. A Huawei ráadásképpen pedig ezt megtoldotta a Press Touch támogatással is, ami annyit tesz, hogy az eszköz nemcsak az érintések helyét, hanem azok erősségét is figyelemmel tudja kísérni – még akár kisebb dolgok tömegét is meg tudja majd mérni. Az előlapi 8 MPixeles kamera F/1.9-es rekesszel fog dolgozni, így jobban lát majd rosszabb fényviszonyok mellett. Ezúttal már csak 4 GB-os kivitellel lehet számolni, a háttértárat tekintve pedig a 64 GB jelenti a minimumot, de készül belőle 128 GB-tal szolgáló variáns is. A P9 Plus kapcsolati képességei között szerepel IrDA port is (infra). Ez a telefon is belefér 7 milliméterbe (6,98 mm), és 162 gramm a tömege, ami fémházas phablethez mérten jónak számít. Egy töltéssel vegyes használat mellett kb. 1,5 napot fog kibírni a P9 Plus, ami a 3400 mAh-s akkumulátornak köszönhető.

A Huawei P9 áprilisban fog bevetésre indulni, a P9 Plus pedig májusig várat magára. A P9 600 euróról startol majd, a P9 Plusért pedig 750 eurót kér majd a vállalat, ami meglehetősen borsos összeg már. Eddig a P modellek nem kifejezetten csúcsgépek voltak, ezeket a mostani alanyokat viszont már bátran lehet annak nevezni, és ezt (sajnos) az áraik is tükrözik. A forgalmazást 29 országban tervezi megkezdeni a Huawei, és örömmel jelenthetjük be, hogy Magyarország is érintett ebben a sorban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward