Többfunkciós Xerox készülékeket teszteltünk

Legfrissebb cikkünkben a Xerox A4-es többfunkciós készülékeit teszteljük, amelyek nyomtató, fénymásoló, szkenner és fax funkciókkal egyaránt bírnak. A tesztlaborunkban járt termékek között csak lézernyomtatóval felszerelt egységek fordultak meg, az egyik példány színes, míg a másik fekete-fehér nyomatok készítésére képes.

Többfunkciós Xerox készülékeket teszteltünk

Bevezető

Legfrissebb cikkünkben a Xerox A4-es többfunkciós készülékeit teszteljük, amelyek nyomtató, fénymásoló, szkenner és fax funkciókkal egyaránt bírnak. A tesztlaborunkban járt termékek között csak lézernyomtatóval felszerelt egységek fordultak meg, az egyik példány színes, míg a másik fekete-fehér nyomatok készítésére képes.

A két készülék nem csak a nyomtató típusában különbözik, hanem egyéb tulajdonságaikban is. A nagyobbik 6110 MFP/X típusjelzéssel ellátott változat azon kívül, hogy színes lézer nyomtatóval dolgozik, még hálózati interfészzel is el van látva, ami kis- és közepes irodai környezetben egyaránt rendkívül fontos szempont. Mindkét termék képes USB-s forrásból (pendrive) nyomtatni, illetve pendrive-ra és PC-re scannelni. A nagyobbik modell, azaz a 6110 MFP/X esetében a beépített memória mérete 128 MB, míg a kisebbik, 3100 MFP/X modell esetében "csak" 32 MB memória áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy könnyedén összehasonlíthassuk a két termék specifikációit, az alábbi táblázatban próbáltuk meg összesíteni a főbb paramétereket.

A többfunkciós lézer készülékek ára szerencsére egyre kedvezőbb, ám otthoni átlagfelhasználók számára még mindig kvázi elérhetetlenek, legalábbis a színes változatok mindenképpen. A tesztben szereplő Xerox Phaser 6110MFP/X ára még mindig 110-122 000 forint között mozog, míg a kisebbik Phaser 3100MFP/X modellt már akár 45.000 forintért is meg lehet vásárolni.

A rövid bevezető után a két többfunkciós készüléket közelebbről is megvizsgáljuk mind hardveres, mind pedig szoftveres szempontból.

Xerox Phaser 6110 MFP/X

[bold]Xerox Phaser 6110 MFP/X

[/bold]

Tesztünk első szereplője egy komolynak nevezhető többfunkciós készülék, amely színes lézernyomtatóval, scannerrel, fénymásoló funkcióval és fax-szal egyaránt rendelkezik. A terméket a gyártó nagyobb igénybevételre tervezte, ugyanis a készülékkel havi szinten 24200 oldal kinyomtatására és kezelésére van lehetőség, ami rendkívül jó terhelhetőségi érték.

A 6110 MFP/X modell 20,5 Kg-os súllyal, valamint 466 x 429 x 486 mm-es (sz x mé x ma) méretekkel rendelkezik. A többfunkciós készülékhez a gyártó mellékel tápkábelt, valamint színes és fekete tonereket, illetve szoftvereket és a termékhez kapcsolódó dokumentumokat egyaránt. A készülék első ránézésre hibátlan dizájnnal rendelkezik, az egyes funkciók kialakításával nem akadályozza a többit, így a készülék használata kényelmes. Ez a megállapítás természetesen a kezelőszervekre is vonatkozik. Nézzük is meg, hogy milyen fontosabb részekből áll a nyomatató.

Csatlakozók és a 6110MFP felépítése

A termék elején találjuk a papírtálcát, amelyben maximum 150 darab lap helyezhető el. Ezt a kapacitást további tálca segítségével akár 400 oldalig bővíthetjük. A lapok bejuttatását kézzel is végezhetjük, ekkor a kézi lapadagolót kell használni, ami a papírtálca felett helyezkedik el. A papírtartó tálca maximum A4-es méretig képes a lapok fogadására.

A kézi lapadagoló felett találunk egy ajtót, ami a készülék festékkazettáit rejti. Az egységek könnyedén cserélhetőek, kivételük és behelyezésük értelemszerű, gyakorlatilag nem lehet elrontani a műveletet. A teljes tálcát a tonerekkel együtt ki lehet húzni, ekkor a képhengerhez is hozzáférünk, amely bizonyos időszakonként szintén cserélendő. Az alap csomagban található tonerek közül a fekete 1500 oldalra, míg a színes tonerek 700 oldalra elegendőek. A készülékhez mellékelt képhenger 20 000 fekete és 12 500 színes oldal elkészítését teszi lehetővé.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a nyomtató által felvett papír elakad, ekkor a készülék hátulján lévő ajtó kinyitásával eltávolíthatjuk az összegyűrődött lapot. Ilyen esetekben a nyomtató csipogással és hibaüzenettel próbálja tudtunkra adni, hogy valami nem stimmel a lappal.

Ha már a nyomtató hátuljához keveredtünk, akkor vessünk néhány pillantást az ott található különböző csatlakozókra is.

A terméken bal oldalon megtaláljuk a telefonvonal csatlakozóit, tőlük jobbra a gumi fedél alatt lapul az Ethernet 10/100 BaseTX hálózati csatlakozó, alatta pedig a szokványos trapéz USB kábel csatlakozóját találjuk. Ez utóbbi a kábellel lehet a készüléket közvetlenül a számítógéphez kapcsolni, és ez az a kábel, amit általában nem mellékelnek a nyomtatókhoz. A kép jobb szélén látjuk a 230V-os tápcsatlakozó aljzatot, valamint felette van egy kapcsoló is, amellyel áramtalaníthatjuk a készüléket.

[bold]Kezelőszervek és funkcióik

[/bold]

A Xerox 6110 MFP különböző funkcióit jól elkülönített billentyűcsoportokkal vezérelhetjük. A készülék tartalmaz egy monokróm LCD kijelzőt is, amelynek köszönhetően a hibaüzenetek gyors leolvasására, illetve a termék menüjének kezelésére van lehetőség.

A gombok összességében jó minőségűek, viszont a menüben való tájékozódást szokni kell, ugyanis nem mindig sikerül azt a gombot megnyomni, amelyiket szeretnénk, persze ez csak megszokás kérdése. Egy négy irányban mozgatható gomb sokat segítene a helyzeten, de így sincs ok panaszra, ugyanis a menü magyar nyelvű és tökéletesen átlátható.

A kezelőszervek jobb szélső csoportja a faxküldésnél segít a szám manuális megadásában. A számbillentyűktől jobbra találjuk a legfontosabb három gombot, amelyek segítségével az éppen aktív funkció folyamatait indíthatjuk el, így döntéstől függően színes vagy fekete-fehér fénymásolatot készíthetünk, vagy scannelhetünk, de a fax küldésére is itt van lehetőség.

A következő, azaz az előbb említett csoporttól balra helyezkednek el a fénymásolás beállításáért felelős gombok. Beállíthatjuk, hogy az alapértelmezettnél sötétebb vagy világosabb legyen-e a kép, illetve kiválaszthatjuk, hogy szöveget, szöveget és képet vagy képet akarunk-e másolni. Ennél az opciónál lehetőség van akár a pendrive-ról történő nyomtatásra is.

A fénymásolat esetében eldönthetjük, hogy eredeti, nagyított vagy kicsinyített képet szeretnénk-e készíteni, a méretet 25% és 400% között szabadon variálhatjuk, ami teljes szabadságot és rengeteg lehetőséget jelent. Scannelés esetében a beolvasott dokumentumot azonnal elküldhetjük egy hálózati mappába vagy az USB kábel másik végén található számítógépre, de akár e-mailben, sőt csoportos e-mailben is továbbíthatjuk a képet vagy dokumentumot. A beolvasott képet közvetlenül egy pendrive-ra is menthetjük az előlapon található USB csatlakozónak köszönhetően.

A következő, azaz a bal szélső csoportban találjuk a fax küldéséhez tartozó további funkciókat, úgy mint az újratárcsázást, a fax méretének beállítását és a címjegyzéket. Az LCD kijelző alatt a menügombok helyezkednek el, fölötte pedig a scannelés, faxolás vagy másolás funkciók közül válogathatunk a három gomb segítségével. Az éppen aktív gomb egyébként szép zöld háttérvilágítást kap.

A kezelőszervek bal szélső oldalán helyezkedik el a címjegyzék, ahova előre beprogramozott számokat menthetünk el, így tovább gyorsíthatjuk a faxküldés folyamatát. A számok gyors beviteléről a készülékhez mellékelt program gondoskodik, amelynek segítségével számítógépen tölthetjük ki és onnan küldhetjük át a címjegyzéket.

[bold]Az illesztőprgram és a szoftverek

[/bold]A Xerox 6110 MFP az előbb bemutatott funkciók kezelésére számítógép nélkül is tökéletesen alkalmas, de a termék azért klasszikus nyomtatóként is tud üzemelni, sőt, ennél jóval többet kínál. A beolvasott színes vagy fekete-fehér képeket a számítógépre is továbbítani tudja, így OCR(optikai karakter felismerő) alkalmazás segítségével szerkeszthetővé alakíthatjuk az adott dokumentumot. A termékhez a gyártó a rendkívül hasznos PaperPort névre hallgató programot mellékeli, amely számos funkcióval könnyíti meg a szkennelés folyamatát, illetve a végeredmény elkészítését.

 

A fenti képeken a nyomtató illesztőprogramjában található beállításokat láthatjuk. Érdekeség, hogy a készülék segítségével a fogadott faxokat egy másik faxra továbbíthatjuk, de akár e-mail formájában is továbbíthatjuk, ami rendkívül hasznos opció. A nyomtatásnál is találunk érdekességeket: a termék segítségével lehetőség van 9 oldalból álló poszter nyomtatására is, így az adott kép 9 részletét összeillesztve egy hatalmas képet kapunk. A füzet nyomtatás funkcióval a különböző dokumentumok úgy kerülnek kinyomtatásra, hogy azokat utána könnyedén lefűzhetjük. A nyomtatandó dokumentumok esetében vízjelet is használhatunk, ami sok esetben fontos szempont. Maga a készülék egyébként percenként 16 darab fekete-fehér, vagy 4 darab színes A4-es oldal kinyomtatására képes, ami nem rossz eredmény.

A készülék különböző tulajdonságait a mellékelt segédprogram használatával könnyedén beállíthatjuk, így megadhatjuk a nyomtatási és szkennelési felbontást, a minőséget és az egyéb fontos beállításokat is elvégezhetjük.

Az állapotjelző alkalmazás használatával megadhatjuk, hogy kérünk-e értesítést a nyomtatás közben fellépő hibákról, illetve azt is megszabhatjuk, hogy a nyomtató milyen időközönként végezzen állapotellenőrzést.

A kezelőszervek bemutatásakor már említést tettünk a címjegyzékről is. A szoftver alkalmazásával a számítógépen vihetjük fel a különböző kontaktok adatait, amelyeket aztán a 6110 MFP/X-re továbbíthatunk. Ezzel a módszerrel egyszerűen és gyorsan naprakész állapotban tarthatjuk a kontaktlistát, ami a gyors munkavégzés szempontjából rendkívül fontos.

A nagyobbik készülék bemutatása után következzen egy kisebb irodákba szánt megoldás, amely egy újabb, nemrégiben megjelent konstrukció.

Xerox Phaser 3100 MFP/X

Xerox Phaser 3100 MFP/X

A tesztben szereplő második készülék szintén egy A4-es többfunkciós eszköz, amely a nagytestvérrel ellentétben már csak fekete-fehér nyomtatásra és fénymásolásra alkalmas, de szkenner funkciója természetesen így is színes képeket küld a pendrive-ra vagy a számítógépre, ahol aztán kedvünkre alakíthatjuk a beolvasott fotót vagy dokumentumot.

A Xerox Phaser 3100MFP/X változat 447 x 386 x 344 mm-es méretekkel és 13 Kg-os súllyal bír, a termék maximum A4-es formátumú oldalak kezelésére képes. A gyártó 3000 oldalas ajánlott havi terhelést ad meg a készülék esetében, de az újdonság akár a havi 10 000 oldalas terhelést is bírja. Ezekkel az adatokkal a készülék ideális lehet mind otthoni, mind pedig kis- és közepes irodai környezetbe.

Csatlakozók és a gép felépítése

A Xerox Phaser 3100 MFP/X egy nagyon jó felépítéssel rendelkező kis készülék, amely a lehető leghelytakarékosabb módon ötvözi a nyomtató/fax/fénymásoló/szkenner képességeket. A termék letisztult formavilággal bír, a kezelőfelületek és a különböző felületek jó ergonómiai kialakítással rendelkeznek, így a termék nem csak hasznos, de még dizájnos is.

A papírtartó tálca kezelése nagyon egyszerű, az egység maximum A4-es lapok fogadására képes, ezekből összesen 250 darabot tud elnyelni egyszerre, így átlagos felhasználás mellett sok idő telik el két papírfeltöltés között. A Xerox Phaser 3100 MFP/X esetében is rendelkezésre áll a kézi papíradagoló, amely szintén maximum A4-es formátumig fogadja a lapokat, persze természetesen csak egyenként.

A papírtartó tálca és a kézi lapadagoló felett helyezkedik el az az ajtó, amely mögött a nyomtató fekete festékkazettáját találjuk. A festékkazetta kiszerelése és cseréje nagyon egyszerűen és gyorsan történik, gyakorlatilag semmi rutin vagy komolyabb hozzáértés nem szükséges hozzá. Az ajtó jobb felső sarkánál helyezkedik el az előlapi USB csatlakozó. Az USB port pendrive fogadására képes: a pendrive-ről nyomtathatunk, de akár scannelésnél arra is menthetjük a beolvasott dokumentumot. Természetesen a beszkennelt képet/fotót/szöveget közvetlenül a számítógépre is továbbíthatjuk.

A termék szkennere egy rendkívül hatékony darab. A készülék 50 lapos automatikus dokumentumadagolójának segítségével egyszerűen és gyorsan faxolhatunk, szkennelhetünk vagy akár másolhatunk egyszerre több oldalt is. 

A készülék hátoldalán találjuk a telefoncsatlakozókat, amelyek fölött egy trapéz és egy hagyományos USB csatlakozó helyezkedik el. A Xerox Phaser 3100 MFP/X modell a piacon lévő legtöbb többfunkciós készülékhez hasonlóan egy gombnyomással áramtalanítható, amit érdemes is megtenni, ha huzamosabb ideig nem használjuk a gépet. A csatlakozók között a jobb oldali sarokban bújik meg a 230V-os tápcsatlakozó.

[bold]Kezelőszervek

[/bold]

A termék bemutatását ebben az esetben is a különböző kezelőszervek és gomb csoportok ismertetésével kezdjük.

 

A termék kezelőfelülete a Phaser 6100 MFP/X-szel ellentétben már magyar feliratokkal van ellátva a még egyszerűbb használat érdekében. A készülék ergonómiai kialakításába nem tudunk belekötni, a gombok elhelyezése és mérete teljesen rendben van, használat közben semmilyen kényelmetlenséget okozó tényezőt nem sikerült találni

A többfunkciós készülék egyes módjait a jól elkülönített választógombok segítségével használhatjuk. Ebben az esetben már nincs háttérvilágítás a gomboknál, de ez talán nem is hiányzik.

A Phaser 3100MFP/X modell kezelőfelülete nagyon jóra sikeredett. A készülék magyar nyelvű menüvel van ellátva, a menüben való tájékozódást itt már jól elkülönített navigációs gombok segítségével oldhatjuk meg, a termék kezelése így még kényelmesebb, mint a Phaser 6110 MFP/X modellé. A jobb oldali részen helyezkedik el a tárcsázó felület, valamint a fax funkciókkal kapcsolatos egyéb gombok, míg a menü vezérléséért felelős billentyűk jobb oldalán a start, bal oldalán pedig az éppen aktuális folyamatot megszakító Stop gomb helyezkedik el. A bal felső sarokban a másolás/szkennelés funkciók beállítását végezhetjük el: a kép kontrasztját, valamint felbontását igény szerint módosíthatjuk. Az alsó gomb segítségével a toner takarékos módot lehet aktiválni, ekkor a gép kevesebb festékporral dolgozik, ami azonban még nem megy a minőség érzékelhető rovására.

A készülék jobb oldali sarkában egy beépített QWERTY billentyűzet is helyet kapott, ami egy műanyag fedlap alatt várja, hogy akcióba léphessen. A billentyűzet a szövegbevitel megkönnyítésének érdekében került a készülékre, segítségével az arra alkalmas környezetben SMS küldésére is lehetőség nyílik.

Illesztőprogram, szoftver és beállítások

A készülékhez ebben az esetben is egy hatékony szoftver körítést kapunk, amelynek segítségével a termék kezelése és az egyes funkciók használata szinte gyerekjáték.

Az illesztőprogramban minden szükséges beállítást elvégezhetünk a nyomtatással kapcsolatban, a menük átláthatóak, könnyen kezelhetőek, egyszóval nem lehet rájuk panasz. A gyártó természetesen egyéb alkalmazást is mellékel a készülékhez, amely nem más, mint a Companion Manager.

A szoftver segítségével a többfunkciós készülék állapotát kísérhetjük figyelemmel, könnyedén megtekinthetjük, hogy mennyi festékpor van még a tonerben, illetve pontosan mennyi oldalt nyomtattunk ki eddig. A címjegyzék szerkesztését, illetve exportálását is importálását egyaránt elvégezhetjük a szoftverrel, de szkennelésre, illetve SMS küldésre is lehetőséget kínál az alkalmazás, ami így teljes értékűnek mondható.

Ezzel a készülékek bemutatásának végére értünk, a következő oldalon megnézzük, hogy milyen nyomtatási, illetve másolási minőséget nyújt a két termék, majd pár szóban összegezzük, hogy melyik termék miért és kinek ajánlott.

Tesztek és a végszó

A készülékek nyomtatási, szkennelési és másolási képességeit néhány gyors teszt segítségével ellenőriztük. Első körben megnéztük, hogy hitelesek-e a sebességgel kapcsolatos állítások. A 6110-es készülék esetében fekete-fehér lapok esetében 15,25 lap/ perces sebességet mértünk színeseknél 3-at, míg a 3100-s készüléknél 19,5 fekete-fehér lap esett ki egy perc alatt, így az értékek gyakorlatilag megfelelnek a gyári specifikációknak. Sok mindentől függ a sebesség, így a gyári tesztek eredményeit nehezen lehet reprodukálni.

A második körben a készülékek fénymásolási képességeit ellenőriztük: ugyanazt a dokumentumot másoltuk le mindkét készülékkel, az eredmény az alábbi lett:

A 3100-s modell néhány árnyalatnyival sötétebb feketét használt a dokumentum kinyomtatásakor, de a két készülék között összességében számottevő minőségbeli különbséget nem vettünk észre. A 3100 azért minőségben mégis csak jobbnak tűnik, ha hajszálnyival is.

A második körben fekete-fehér módban beszkenneltünk mindkét készülékkel egy képet, majd ezt a képet ki is nyomtattattuk velük. Az eredmények a fenti képen látszanak, gyakorlatilag ebben az esetben is minimális a különbség.

A fenti tesztet a 6110-es modell esetében színes módban is megismételtük, az eredményről az alábbi kép árulkodik.

A képminőséggel nem volt baj, a színek is jónak mondhatóak, egyszóval szépen teljesített a termék. A nyomtatás minőségét is megvizsgáltuk mindkét készüléknél, ennek a tesztnek a végeredménye a lenti képen látható:

A 3100-s termék által kinyomtatott lap minimálisan, de sötétebb árnyalatúnak tűnik, de ettől eltekintve a minőség azonos, a betűk egyformán jól láthatóan, élesen kerültek kinyomtatásra.

Rövid videók a két készülék bemelegedési fázisáról, illetve annak zajszintjéről.

Phaser 3100MFP/X

Phaser 6110MFP/X

[bold]Végszó

[/bold]A Xerox mindkét többfunkciós készüléke más-más szegmenseket céloz meg, de közös bennük, hogy egyformán jó minőséget, tökéletes ergonómiát és egyszerű kezelhetőséget nyújtanak a felhasználók számára. A modellek közül a 3100MFPV/X kezelőfelülete jött be jobban, ugyanis letisztultabbnak és könnyebben használhatónak bizonyult a tesztek során. A 6110MFP/X kezelőfelületének esetében mindössze a menü irányításával volt némi gond, ugyanis nehezen lehetett megszokni a különleges gomb elhelyezést, de ettől eltekintve az a készülék sem vizsgázott rosszul.

A 3100 MFPV/X tökéletes megoldás, ha kisebb irodai környezetbe szeretnénk egy mindenes gépet, ami egyesíti a fax/fénymásoló/szkenner és nyomtató funkciókat, mellesleg alacsony fenntartási költségekkel üzemel és kis helyet foglal. A termék terhelhetősége kis irodai környezetben elegendő, a szolgáltatások színvonala és minősége szintén tökéletesen elég.

A 6110MFP/X szintén egy jó konstrukció, színes nyomtatási képességei miatt drágább ugyan, mint a 3100MFP/X, de több lehetőséget kínál. Ez a készülék már közepes, illetve nagy irodai körülmények között is megállja a helyét, 24200 oldalas havi terhelhetősége és kedvező fenntartási költségei mind-mind mellette szólnak. A termék nagyobb, robosztusabb felépítéssel bír, mint a 3100 MFPV/X, emellett olyan extra funkciót is kínál, mint például a hálózati támogatás, ami egy nagyobb iroda esetében szinte nélkülözhetetlen. A Phaser 6110MFP/X 128 MB memóriája szintén előnyösebb lehet nagyobb irodai környezet esetében.

A maga kategóriájában mindkét termék ajánlott vétel, bár a 6110-es modellnél már vannak újabb termékek is a Xerox kínálatában, mint például a 6115 és 6125, így ezekre is érdemes néhány pillantást vetni vásárlás előtt.

A tesztben szereplő többfunkciós készülékeket a Xerox Magyarország Kft.-től kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward