Tizen rendszerű okostelefonnal rukkolt elő a Samsung

A Samsung Z3 Corporate Edition már egy elfogadható központi chippel, valamint jobb kapcsolati képességekkel érkezik.

Tizen rendszerű okostelefonnal rukkolt elő a Samsung

A Tizen operációs rendszer szekere nagyon döcögősen akar beindulni, de a Samsung folyamatosan azon van, hogy lassan de biztosan, minél több felhasználóhoz juttassa ezt el. Az októberben reflektorfénybe állított Samsung Z3 után most egy olyan modellel ismerkedhetünk meg, melynél a hardver fejlettebb és a biztonság is fontosabb szerepet játszik.

A Samsung Z3 Corporate Edition 5 hüvelykes kijelzővel érkezik, ami 1280 x 720 képpontos felbontással társulva ideális párost alkot. A Super AMOLED technológiát alkalmazó megjelenítő összességében jó képminőséget fog nyújtani. Ahogy azt már előrevetítettük, az újdonságon a Tizen operációs rendszer van jelen, aminek továbbra is csak a 2.4-es kiadásával számolhatunk. Sajnos nincs is róla információnk, hogy ilyen tekintetben mikor lehet előrelépésre számítani. A Corporate Edition különlegessége egyebek mellett, hogy a Samsung ezt már komolyabb biztonsági megoldásokkal látta el. A dél-koreai alakulat pontosan nem beszélt a szoftveres oldalon történt változtatásokról, csak annyi szerepel a hivatalos közleményben, hogy a mobil SAFE tanúsítást kapott, és ezáltal Oroszországban elfogadott üzleti felhasználásra. Az okostelefon előlapján található kamera már alkalmas szelfik készítésére is, egy 5 megapixeles, F/2.2-es megoldásról van szó, ami természetesen a videócsevegések alkalmával is jó minőségű (Full HD) képet fog biztosítani. A főkamera pedig 8 MPixeles, ezt is F/2.2-es rekesznyílás jellemzi, és kapcsolódik hozzá egy LED-es villanó is, ami akkor jön majd jól, ha a fényviszonyok már igazán gyengék. Ha videózásra kerül a sor, akkor 1080p-s felvételek megörökítésével lehet számolni.

Ez a modell már egy elfogadható központi chipet vonultat fel. A Qualcomm Snapdragon 410 besorolású megoldása lapul benne, nevezetesen az MSM8916. Ebben a lapkában 64 bites Cotrex-A53 processzormagok találhatóak 1,2 GHz-es frekvenciára járatva egy Adreno 304 grafikus feldolgozó egység társaságában. Eddig egy 32 bites – de szintén négymagos – Spreadtrum SC7727S teljesített szolgálatot a színfalak mögött. A rendszermemória tekintetében a Z3 Corporate Edition sem hoz megváltást, de az eddig látottak alapján az 1 GB-nyi RAM már viszonylag használhatóvá teszi a Tizen operációs rendszert mozgató gépet. A háttértár 8 GB-os méretet öltött, és van lehetőség a bővítésére, akár még 128 GB-os microSD kártyát is be lehet csúsztatni a burkolata alatt található fiókba. Fontos jellemzője a Z3 Corporate Editionnek, hogy már a 4G LTE hálózati modem sem maradt ki belőle, így megfelelő infrastruktúra mellett akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető vele menet közben. Ezen felül akad még a szerkezet kelléktárában 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.1 modul LE kiterjesztéssel, A-GPS vevő, ami a GLONASS műholdakat is mozgósíthatja, és végül egy FM rádió is. (Ha már üzleti partnerek lesznek a célkeresztbe, a Samsung az NFC chipet is bele sűríthette volna az új masina repertoárjába.)

A Samsung dizájncsapata ezúttal nem kapott munkát, a Z3 Corporate Edition ugyanis megörökölte a Z3 házát, ami a peremeknél elvékonyított kialakítással próbál még karcsúbbnak érződni. A térfogata 141,5 x 69,9 x 7,9 milliméteres. Fentebb nem említettük, de kettő hálózati kártya kezelésére lett felkészítve a vas, ezáltal talán még több érdeklődő szeme akadhat meg rajta. Az akkumulátor 2600 mAh-s kapacitást nyújt, ami nagyjából optimálisnak tekinthető a szerkezet többi paraméteréhez bizonyítva. Az üzemideje tehát átlagos lehet a mobilnak, és minden bizonnyal ez is magában foglalja a Samsung Z3-nál látott Ultra Saving módot, ami olyannyira energiatakarékosra veszi a figurát az utolsó 10 százalékon, hogy akár 33 órát is képes még ilyenkor kibírni töltés nélkül. A készülék megvásárolható lesz arany, ezüst és fekete színben is.

A Samsung Z3 Corporate Edition sajnos rettenetesen drága lett. Nem lehet tudni, hogy milyen biztonsági megoldásokat vonultat fel pontosan a szerkezet, de akármi is álljon a háttérben, a kb. 260 dolláros ajánlott fogyasztói ár erős túlzásnak érződik. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz a következő Tizen modell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward