Tizen OS: Megérkezett a következő eszköz és tovább nőtt a partnertábor

A Tizen a jövőben elképeszetően sok helyen bukkanhat majd fel, és ennek megfelelően több tucat új támogatót üdvözölhetünk.

Tizen OS: Megérkezett a következő eszköz és tovább nőtt a partnertábor

A Tizen operációs rendszer egyre nagyobb figyelmet kap, és úgy néz ki, hogy számtalan területen kerülhet majd bevetésre a jövőben. Az első táblagép után (amit a Systena mutatott be Japánban) egyből új vizekre eveztek a rendszerrel, most egy fényképezőgépre került fel.

A Samsung első Tizen alapokat használó, kereskedelmi forgalomba szánt terméke az NX300M nevet kapta. A Samsung NX szériás MILC gépe egyébként már a legkevésbé sem ismeretlen a piac számára, hiszen valószínűleg egy feljavított operációs rendszerű NX300-zal van dolgunk. A 20 megapixeles fotók készítésére alkalmas, cserélhető objektíves fényképező tehát ezúttal is egy APS-C (23,5 x 15,7 mm) méretű CMOS érzékelővel lesz felvértezve és változatlanul egy 3,3 hüvelykes, kiforgatható kijelzőt kapott. A Dél-Koreában leleplezett újdonságon a Tizen Camera Platform van jelen, ami egy fényképezők számára átdolgozott Tizen OS variáns – figyelembe vették tehát, hogy itt egészen más igényeknek kell megfelelni, vagyis nem olyan megoldásról van szó, mint a Galaxy kamerák esetében. A Tizen használatával állítólag a bekapcsolási sebesség a kétszeresére gyorsult és az egész rendszer jobb teljesítménnyel szolgál. Sorozatkép módban például másodpercenként kilenc darab teljes felbontású képet lőhetünk.

Idén már nem érdemes több Tizen rendszerrel támogatott gép érkezésére számítani, ám jövőre igazi dömping várható. Több forrásból származó információk szerint 2014 elején megérkezhet az első ilyen Samsung okostelefon, és az még csak a jéghegy csúcsa lesz. Több okostelevízión is bevetésre kerülhet a Tizen, az autógyártásban is szép jövő elé nézhet, és a viselhető kütyükről se feledkezzünk meg. Már a CES és az MWC során számíthatunk Tizent futtató újdonságokra. A Samsung együtt dolgozik a Toyotával és a Jaguar-Land Rover konzorciummal is, de a friss támogatók sora, és ezzel együtt a bevetési lehetőségeknek a száma csak itt kezdődik, nem ezekben a partnerségekben merül ki. A Tizen mindenhol szeretne megjelenni, ahol az Android már megcsillogtatta tudását az évek során, és még túl is szárnyalnák a Google megoldásának széles portfólióját.

A mostani bejelentés során csaknem 40 új vállalattal bővítették a hivatalosan partnerlistát. A felhozatalban javarészt azért kevésbé ismerős nevekkel futhatunk össze, de azért vannak nem elhanyagolható szerepvállalók is. Ilyen például az eBay, a Nokia HERE részlege, a McAfee, a Panasonic vagy a Sharp. A nagyobb nevek között ezeken felül felfedezhetünk több játékfejlesztőt is (pl. KONAMI). Tehát ilyen ambíciókat is dédelget a Samsung és Intel berkekben nevelkedett Tizen OS. Amennyiben valakit az összes támogató érdekel, az a hír végén átnyálazhatja a meglehetősen hosszas listát.

A Tizenbe tehát óriási bizalmat fektetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rettentő szoros fejlesztési ütemterv, amit a színfalak mögött diktálnak. Alig van kézzelfogható végtermék a Tizen neve mellett, de a rendszer máris a 2.2.1-es kiadásánál jár, és gőzerővel dolgoznak a Tizen 3.0-n. A harmadik főverzió persze még várat magára: ha minden jól megy, 2014 második felére fog ez a kiadás elkészülni. A nagy verzióugrás, mint majdnem minden esetben, itt is komoly változásokat fog hozni. Néhány tervezett újdonságról már most szó esett, így nem titok hogy ekkor jön a több felhasználói fiók hozzáadásának lehetősége, a 64 bit-es architektúrák támogatása az Intel és az ARM részére egyaránt, és megújul majd a 3D renderelésért felelős motor is. Persze ezeken felül még kismillió újítása lesz az új főverziónak, egyelőre csak a legbiztosabbakról és fontosabbakról esett szó.

Az új partnerek listája:

[list type="unordered"]

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward