Tizen frissítést kap a Galaxy Gear

A Samsung az első generációs okosóráját a Tizen révén okosítaná tovább. Sok új képességet hoz a közelgő frissítés.

Tizen frissítést kap a Galaxy Gear

A Samsung nagyon gyorsan az egyik legfontosabb szereplője lett az okosórák piacának. Az első olyan piackutatás alapján, ami az okostelefonok klienséül szolgáló órák eladásaira összpontosít, az első helyen van a Samsung, és toronymagasan vezeti az értékesítéseket.

A Strategy Analytics számadatai szerint 2014 első negyedévében a Samsungnak nagyjából fél millió karórát sikerült áruba bocsájtania, és ezzel az eredménnyel magukénak tudhatják az eladások 71 százalékát. Sajnos mivel nem igazán vannak még erről más elemzői adatok, nem tudni, hogy ez mennyire fedi a valóságot, azonban a Strategy Analytics munkásságát tekintve nem nevezhetőek megbízhatatlannak az eredmények. Ezek szerint a Samsung valamit nagyon jól csinál, hiszen olyan riválisokat utasított maga mögé villámgyorsan, mint a Pebble és a Sony, akik régebb óta foglalkoznak okosórákkal.

Tavaly a Galaxy Gear még androidos alapokkal állt rajthoz, ám idén a Gear 2, a Gear 2 Neo és a Fit okosórák már a Tizent vették használatba. A Samsungnak azért igazán jó választás a Tizen, mert a saját fejlesztésükről van szó, így amikor rá kell szabniuk egy céleszközre – jelen esetben például egy órára –, akkor sokkal nagyobb mozgásterük van, mint az Androiddal. Természetesen az elmúlt hónapok alatt az Androidot is igyekezett a Google az újfajta piaci igényekhez igazítani, és ennek köszönhetően született meg az Android Wear, ám ettől a Samsung hivatalosan is elhatárolódott. Hamarosan újabb nagy gyártók lépnek színre a Motorola és az LG alakjában, így a Samsungnak vélhetően minden készülékét mozgósítania kell a kiharcolt pozíciójának megőrzése érdekében, ebből kifolyólag dönthettek úgy a dél-koreai vállalat vezetői, hogy a Galaxy Gear számára is elkészítik a Tizen operációs rendszert.

A teljes rendszert leváltó frissítésnek köszönhetően a Galaxy Gear tulajdonosoknak gyökeres változásokra kell számítani. A Tizen érkezése kapcsán az a legfontosabb, hogy rengeteg új lehetőségre tesz szert ezzel a tavalyi okosóra. A rendszercsere hírét egyébként a Samsung egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, azonban a SamMobile már kezelésbe is vehette a Tizent futtató Galaxy Geart, és ennek köszönhetően az újításokra is fény derült. Bekerült egyebek mellett az Alvás mód, ami az alvási szokások monitorozására szolgál, valamint bővült a Gyakorlatok mód repertoárja, immáron ugyanis a teljes testedzésről valós idejű tájékoztatással szolgál a gép, nem csak a lépések számlálására képes. Lesz önálló zenelejátszó, ami magában is képes ellátni a feladatát, nem csak távirányításra használható – tehát nem kell feltétlenül a telefont terhelni a lejátszással, és a Bluetooth-os fejhallgatók is kapcsolódhatnak közvetlenül a Gearhez. Apró, de fontos változtatás az is, hogy testreszabhatóbb lett a felület, módosítani lehet a betűtípust, cserélhető a háttérkép, átméretezhetőek az ikonok, és már titkosított lezárás is alkalmazható az adataink védelméért. Végül a Tizennek hála a kamerát irányítani lehet majd hanggal kiadott parancsokkal.

Összességében tehát a Gear 2 minden képességét megkapta, azokat leszámítva, amik az IrDA-porthoz (WatchON Remote), illetve a pulzusmérőhöz kapcsolódnak, ezek ugyanis hardveresen sem támogatottak. Arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy mikor futhat be a Samsung Galaxy Gear Tizen frissítése, de remélhetőleg nem kell már sokat várnia a tulajdonosoknak.

A Tizent egyébként rengeteg készüléken hasznosítja már most is a Samsung, hiszen vannak ilyen rendszerű fényképezők is a szóban forgó órák mellett. Hamarosan pedig az első olyan okostelefon is bemutatkozhat a cég kínálatában, amin a Tizen már teljes pompájában teljesít szolgálatot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward