Shop menü

TISZTESSÉGTELEN KERESKEDELEM MIATT KAPOTT BÜNTETÉST A SAMSUNG

Hollandiában meszelték el a vállalatot, de az ügy akár messzebbre is vezethet majd, ha más államok is a vállalat körmére néznek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tisztességtelen kereskedelem miatt kapott büntetést a Samsung

A nagy technológiai cégeket nagyon sokszor érik mostanában olyan vádak, hogy nem az egészséges piaci versenyt szem előtt tartva járnak el, és most például a Samsung esetében be is igazolódott, hogy illegális tevékenységet folytatott. Kényszerítette a kereskedelmi partnereit az árak egy szinten tartására.

Európában, Hollandiában indult korábbi bejelentések alapján vizsgálat a Samsung ellen, aminek a keretében a szabályozók megbizonyosodhattak arról, hogy a vállalat tisztességtelenül járt el. A holland versenyfelügyelet kijelentette, hogy a dél-koreaiak egyértelműen vétettek a szabályok ellen, és ezért a piachoz mérten jelentős pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a gyártót.

Galéria megnyitása

40 millió eurós bírságot szabott ki a holland versenyfelügyelet, miután a Samsung televíziós részlege esetében nyilvánvalóvá vált a klasszikus árrögzítési gyakorlat alkalmazása. Persze összességében ez nem egy nagy büntetés a Samsung számára, de csak egy viszonylag kicsi piac egyetlen termékkategóriájában elkövetett cselekedetért szabták ki a döntéshozók.

Mint az ismeretes, a gyártók minden termékük esetében meg szoktak szabni egy ajánlott fogyasztói árat, ami alapján a kereskedő beillesztheti az adott készüléket a kínálatába. Ennek köszönhetően elkerülhetőek a hozzá nem értésből eredő elárazások. Ezzel nincs is probléma, hiszen ahogy a nevében is benne van, ez csak ajánlott. Igen ám, de a Samsung esetében a tévéknél állítólag nagyon erősen ajánlott volt tartani azt az árszintet, amit a gyártó megszabott.

A beszámolók szerint a kereskedők egy idő után már egymást is jelentgették a Samsungnál, ha valamelyik riválisuk jelentősebben eltért a megszabott áraktól, tehát például akciós ajánlatokat szabott a televíziók körében. A hét legnagyobb elektronikai cikkekkel foglalkozó kereskedő biztosan benne volt abban a csoportban, akikkel a Samsung szinte kötelezően tartatta a berendezéseknek az árát.

Galéria megnyitása

A holland versenyhivatal állásfoglalása szerint a Samsung szándékosan megkárosította a vásárlókat azzal, hogy a partnereire gyakorolt nyomás révén mesterségesen magasan tartotta a televízióknak az árát. Arra egyébként nem derült fény, hogy a dél-koreaiak pontosan milyen eszközhöz nyúltak azért, hogy a kereskedők ne térjenek el az áraktól, hogyan szankcionálták az ellenszegülést. Csak annyi szerepel a jelentésben, hogy a Samsung „tanácsainak” való ellenszegülés következményeket vont maga után.

Persze nem az a lényeg, hogy a Samsung miként kényszerítette a partnereit az ajánlott fogyasztói árakhoz való igazodásra, hanem az, hogy nem hagyták a piaci szereplőket versenyezni. A Samsung fellebbez a döntés ellen, és arról beszélt az ügy kapcsán, hogy semmilyen törvénybe ütközőt nem tett, engedte a partnereinek, hogy saját stratégiát kövessenek. Miközben a hollandok hangsúlyozták, hogy a Samsung módszerei az iránymutatásban szereplő árak tartására messze túlmentek azon, mint ami az elfogadott lenne ilyen esetekben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére