Tiszta vízenergia lassú áramlatokból

Új "vízerőmű"-prototípussal állt elő a Michigani Egyetem, melynek különlegessége, hogy már a leglassabb folyami- és tengeri áramlatokból is képes energiát termelni. Míg ugyanis a hagyományos turbina- és malom-rendszerű generátoroknak legalább 5-6 csomó sebességgel áramló vízre van szükségük a hatékony működéshez, addig ez már 2 csomóssal is beéri.

Tiszta vízenergia lassú áramlatokból

Új "vízerőmű"-prototípussal állt elő a Michigani Egyetem, melynek különlegessége, hogy már a leglassabb folyami- és tengeri áramlatokból is képes energiát termelni. Míg ugyanis a hagyományos turbina- és malom-rendszerű generátoroknak legalább 5-6 csomó sebességgel áramló vízre van szükségük a hatékony működéshez, addig ez már 2 csomóssal is beéri (1 csomó = 1,852km/h).

Az új rendszer a VIVACE nevet viseli (Vortex Induced Vibrations for Aquatic Clean Energy - örvényindukált rezgéssel a tiszta vízenergiáért), és amint a neve is mutatja, örvényeket "fej meg": amikor ugyanis az áramlatok elérik a VIVACE hengereit, rezgésbe hozzák azokat, így termelve áramot.

Ami a hatékonyságát illeti, mindössze néhány henger már elegendő árammal tudna ellátni egy világítótornyot, vagy épp egy horgonyzó hajót - egy futópálya méretével megegyező "hengertelep" pedig mindössze 5,5 centes kilowattóránkénti áron láthatna el energiával 100.000 házat.

A csapat elmondása szerint az örvények már régóta ellenségnek számítottak a mérnökök számára, ott igyekeztek elkerülni azokat, ahol csak tudták, ám most végre sikerült megszelidíteniük és munkára fogniuk a természet e szeszélyes erőit - és már dolgoznak a Detroit-folyó fenekére kihelyezendő próbatelepen. Érdeklődve várjuk az eredményeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward