Tim Cook a D11 konferencián

Az All Things Digital rendezvényén az Apple vezetője többek közt beszélt a WWDC-ről és arról is, hogy miért nincsen több iPhone.

Tim Cook a D11 konferencián

Az évente megrendezésre kerülő D11-en Tim Cook egyfajta sztárvendégként lépett a színpadra. Ez azért nagy megtiszteltetés, mivel a vendéglistán olyan nevek szerepelnek, mint a Ciscot vezető John Chambers, Sundar Pichai, aki az Androidot képviselte és mások mellett Sheryl Sandberg, a Facebook műveleti vezetője. (A Facebookot azért nem Mark Zuckerberg képviselte a D11-en, mert európai körúton volt, és éppen Magyarországon tartózkodott.)

Tim Cooknak Walt Mossberg és Kara Swisher tette fel a kérdéseket, amik bizony hallhatóan megizzasztották néha a vezérigazgatót. Az ATD munkatársai főleg az Apple viszonylag láthatatlan, ám létező mélyrepüléséről érdeklődtek; de Cook mindenkit megnyugtatott, hogy a vállalat közel sem lőtte el az összes innovációs tervét, és lesznek ámuló tekintetek idén is. (Legközelebb a WWDC-n június 10-én.)

Cook mindenekelőtt leszögezte, hogy az Apple számára nem az a cél, hogy ők adják el a legtöbbet valamilyen termékből, hanem az, hogy az övék legyen az, amelynek a neve egybeforr a minőséggel és mindenkor a legjobbat nyújtja. Egy-egy masinának komoly elvárásoknak kell megfelelnie, és egyebek mellett Cook ezzel indokolta azt is, hogy miért nincs több iPhone variáns a kínálatban. A riporterek persze nekiszögezték a kérdést, hogy iPod és iPad mégis számos kivitelben akad. "Az iPodok és az iPadek nagyobb választéka azért szélesebb, mert minden masina más-más elvárásoknak felel meg" - hangzott el az egyszerű indok.

A több mint egy órás beszélgetés során szó esett az Apple TV-ről is, de az eredmények firtatásán túlmenően nem tudhattunk meg semmilyen információt arról, hogy jelenleg min dolgoznak, és hogy áll a háttérben az ügy. Annyit elárult a vezető, hogy továbbra is foglalkoznak a televíziózás élményének megreformálásával. Továbbá a viselhető hardveres elemekről is volt szó. Itt egyedül az az egy dolog derült ki világosan, hogy az Apple-nek nem lesz szemüvege - erre Cook Google Glassra adott reakciójából következtethetünk. Lesznek viszont más dolgok, de konkrétumokat nem árult el a gyártó első embere. Viszont a csuklót, mint potenciális "céltestrészt", gyanúsan sokszor említette meg.

A vezetőnek nem sikerült elkerülni a kínosan alakuló részvénypiac témáját sem. Tudniillik az Apple tőzsdei árfolyama egy díszes előmenetelt követően, hatalmas bukásba fordult át tavaly, mikor a cupertinóiak leleplezték az iPhone 5-öt. A közel kétéves mélyponton tanyázó papírok tulajdonosai most persze tanácstalanul várnak, és ezen az interjúban elhangzottak sem fognak változtatni, hiszen mindössze annyit tudott erre mondani Cook, hogy az idei újításokat követően remélhetőleg minden - így az Apple-be vetett bizalom is - helyreállhat. És még itt megjegyezte, hogy több hihetetlen terven is ügyködnek a háttérben.

Ezeken a témákon felül még sokat beszéltek az Apple pénzügyeiről. Volt szó az adózási botrányokról, illetve a különböző trükkökről, és hogy mit gondol ezekről Cook. Valamint több kérdés is irányult arra vonatkozóan, hogy terveznek-e valamilyen grandiózusabb felvásárlást a jövőben, esetleg fontolgatják-e a közösségi fejlesztéseket. "Még soha nem éreztük úgy, hogy egy saját közösségi hálózatra lenne szükségünk." - válaszolta Cook a felvetésekre. És kisebb dolgokról is beszéltek: például az Apple Mapsről, amiről kiderült, hogy valóban nagyot hibáztak, de a munkálatok nem álltak le, nem adták fel a saját térképet továbbra sem.

Több és pontosabb információt az idei terveikről legközelebb az Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) alkalmával tudhatunk meg. Tim Cook a D11-en felvezette az iOS 7-et és az új Mac OS X rendszert, amelyek bemutatására itt kerül majd sor. Vagyis főleg a szoftvereknek szentelik a június 10-i fejlesztői eseményt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward