Tiltólistára kerültek a Xiaomi mobilok Indiában

Az Ericsson indított és nyert szabadalmi pert a Xiaomi ellen.

Tiltólistára kerültek a Xiaomi mobilok Indiában

Komoly nehézségekbe ütközött a Xiaomi az új pályáján. A világ valószínűleg legdinamikusabban növekvő mobilos vállalata nyáron kezdte meg hivatalosan a készülékeinek forgalmazását Indiában, és máris egy súlyos szankciókkal járó szabadalmi pert akasztottak a nyakukba.

Az Ericsson indított keresetet a Xiaomi ellen, amiben azt nehezményezik, hogy a távol-keleti vállalat olyan szabadalmakkal védett megoldásokat használ az eszközeiben, melyekért nem fizetnek licencdíjat. Az ilyen bírósági ügyek általában hosszú hónapokig, de akár évekig is húzódhatnak ítélethozás nélkül, most azonban villámgyorsan megszületett az eredmény. Még maga a Xiaomi is meglepődött a felgyorsult eseményeken. Jól mutatja ezt az, hogy Hugo Barra a napokban még örömmel számolt be az Indiában eddig elért sikereikről. A Xiaomi már két hónappal a debütálást követően 1,5 százalékos piaci részesedést szerzett magának az egy milliárdot meghaladó lakosságú országban. Barra elmondása alapján egy csapásra olyan népszerűek lettek a Xiaomi okostelefonok, hogy tiltás megelőzően már hetente 200 ezer készüléket értékesítettek. A szakember már abszurdként jellemezte a kereslet növekedését.

Most viszont már teljesen másra kell koncentrálniuk az erőforrásaikat, köszönhetően a svédek által kezdeményezett pernek. Sajnos az ügy részletei egyelőre eléggé homályosak, nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi, illetve melyik Ericsson szabadalmakat sértette meg a Xiaomi. Az viszont már biztos, hogy nemcsak a mobilok importálását kellett beszüntetnie a gyártónak, hanem az árusítást is teljesen fel kellett függeszteniük Indiában, ami a legsúlyosabb ítéletnek számít egy ilyen ügyben.

A Xiaomi helyi képviseletét vezető Manu Jain szűkszavúan nyilatkozott a per kapcsán. Jain elárulta, hogy együtt fognak működni a bírósággal, és szeretnék, hogyha ez a rendkívül kellemetlen helyzet minél hamarabb megoldódna. Ugyanakkor azért azt is hozzátette, hogy ők egyetlen bírósági értesítést sem kaptak, és állítása szerint az Ericsson sem kereste fel őket. (Indiában a bíróság valószínűleg kevésbé rutinosan kezeli még ezeket a szabadalmi eseteket, mint azok a nyugati országok, ahol mostanra mindennapossá váltak az ilyen jellegű perek.) Ezzel szemben egyébként a svéd távközlési vállalat állítása szerint ők többször is megpróbálták felvenni a kapcsolatot a kínaiakkal, de a Xiaomitól sosem kaptak választ.

Mivel a felek nagyon kevés információval szolgáltak, ráadásul a bírósági döntés részletei sem ismertek, így nehéz megjósolni, hogy meddig tarthat a forgalmazás tiltása Indiában. A Facebookon közzétett információk szerint egyébként az elmúlt két napban a Flipkarton több mint 150 ezer rendelést rögzítettek kizárólag a Redmi Note modellre, és hasonlóan népszerű a Redmi 1S is.

A Xiaomi a rendkívül gyorsan jött hírnévvel hamar lépett olyan körökbe, ahol bizony már számolni kell a szabadalmi perekkel is. Az elmúlt negyedévben például 17,3 millió okostelefont értékesítettek, és ha olyan területekre lépnek, ahol mások érdekeit sérthetik, akkor hamar a figyelem középpontjába kerülhetnek. A népszerűség „mellékhatásait” pedig még szemmel láthatóan rosszul kezelik. Ez a mostani per valószínűleg kihatással lesz Xiaomi világhódító terveire is. A jövőben kénytelenek lesznek az eddiginél is körültekintőbbek lenni, és jobban megfontolni a következő lépéseiket a terjeszkedés terén.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward