Tiltólistára került Kínában több generációnyi iPhone

Az Apple és a Qualcomm harcából ezúttal a cupertinóiak keveredtek ki vesztesen, és ez sokba kerülhet a cégnek.

Tiltólistára került Kínában több generációnyi iPhone

A Qualcomm és az Apple már hosszú ideje folytat háborút egymással világszerte több színtéren, számos ügyben, és bár eddig nem sok babér termett a chipdizájnernek, most elkönyvelhet egy jelentős győzelmet. Ideiglenesen több iPhone importálása és árusítása is be lett tiltva a világ egyik legnagyobb felvevőpiacán.

Az ügyben eljáró bíróság Kínában kettő szabadalom megsértésében találta vétkesnek az Apple-t, a döntéshozók és a Qualcomm szerint ezek miatt minden egyes készülék értékesítésekor jelentős anyagi kár éri a szabadalmakat birtokló vállalatot. Bár a Qualcomm nagyon sok hardveres fejlesztéssel rendelkezik, valójában ezúttal kettő szoftveres megoldás alkalmazása miatt lett „elmeszelve” az Apple. Az egyik szabadalom a fényképek formázásával – átméretezésével, forgatásával – kapcsolatos, a másik pedig a futó alkalmazások érintőkijelzőn való menedzseléséhez köthető (a programok közötti navigálás, azok bezárása).

Galéria megnyitása

Az Apple elérté, hogy a legújabb okostelefonokat ne tiltsa be a bíróság, így az iPhone XS, az iPhone XS Max és az iPhone XR ott maradhat a boltok polcain, de az elmúlt években megjelent eszközöknek a javát betiltatta a Qualcomm a kínai bíróság révén. A szankció érinti az iPhone X-et, valamint az iPhone 8, az iPhone 7 és az iPhone 6s párosokat is, szóval az első modell, ami már nem esik ebbe bele, az az iPhone 6, viszont annak a forgalmazását már igazából rég leállította az Apple – és egyébként sem volt túl jó híre ennek a terméknek a gyenge felépítése miatt. A hét okostelefon esetében az árusítás és az importálás is tilos, ami az ünnepi szezon közepén mindenképpen komoly fejtörést okozhat a cupertinóiak számára.

Már arról szólnak a hírek, hogy az Apple fellebbez a döntéssel szemben, persze ez aligha lephet meg bárkit, a fellebbezés lényegében borítékolható volt. Azonban úgy fest, hogy a mostani tiltás egészen addig érvényben fog maradni, míg nem rendeződik a vitás helyzet a felek között, ez pedig akár több hónapba, negyedévbe is beletelhet. Az új generációs gépek egyébként azért úszták meg a tiltást, mert jelek szerint az iOS 12 operációs rendszerben már nem használja az Apple a Qualcomm szabadalommal védett eljárásait.

Galéria megnyitása

Azt tehát egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hogy a tiltás meddig fog érvényben maradni, de az biztos, hogy az Apple számára ez többszörösen fájó lesz. Kína ugyan nem elsődleges piac a chipdizájner számára, de így is rengeteg készüléket ad el ott, és bár az aktuális generáció elérhető marad, a legtöbb felmérések szerint az iPhone XS, az iPhone XS Max és az iPhone XR triójából egyedül az iPhone XR az, ami sokakat érdekelhet, mert a társainak az ára már túlságosan magasra szökött.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap