Thunderbolt 2 névvel érkezik az új Thunderbolt szabvány

A Thunderbolt következő generációs változatára épülő eszközök már az idei év végén megérkezhetnek.

Thunderbolt 2 névvel érkezik az új Thunderbolt szabvány

Néhány hete, egészen pontosan április folyamán érkeztek az első részletesebb hírek a Thunderbolt technológia következő generációs változatával kapcsolatban, amelynek alapját a Falcon Ridge vezérlők adják. Az újdonságok lényege egyszerűen és tömören összefoglalható: az új vezérlő sávonként és irányonként már nem 10 Gbps-os, hanem 20 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet kínál, valamint a Cactus Ridge vezérlőknél debütáló DisplayPort 1.2-es támogatást is tovább viszi. A Falcon Ridge esetében a korábbi két 10 Gbps-os sávot egyébként egyszerűen egyetlen 20 Gbps-os sávvá olvasztja össze a vállalat.

Eddig az új, felturbózott Thunderbolt szabványnak nem volt külön neve, ám ez a napokban szerencsére megváltozott: az Intel nemes egyszerűséggel Thunderbolt 2 névvel látta el azt. Persze azoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg már beruháztak valamilyen Thunderbolt alapú eszközbe, ugyanis a friss szabvány teljesen kompatibilis marad a jelenlegivel - a meglévő kábelek, illetve a csatlakozók is használhatóak lesznek.

A Thunderbolt 2 alkalmazása mellett igen ütős dolgokat lehet majd csinálni. Az Intel szerint az új szabvány által kínált adatátviteli sávszélesség miatt nem lesz probléma, ha egyszerre szeretnénk nézni, illetve szerkeszteni 4K-s videókat. Mindezt úgy is meg lehet majd tenni, hogy ezzel egy időben ugyanazt a fájlt az ugyanabban a daisy-chain rendszerben helyet foglaló külső adattárolóra, vagy adattároló rendszerre mentjük. A sebességre jellemző, hogy több ezer gigabájtnyi adat mentésére nem órákat, hanem csak perceket kell majd várni (megfelelően erős háttértár esetében persze...). Jól hangzik, szó se róla.

Az új szabvány köré épülő eszközök - ahogy hírünk elején már említettük - az idei év végén tűnhetnek fel a különböző gyártók kínálatában. Szélesebb körben majd csak a következő év elejétől kezdve találkozhatunk kereskedelmi forgalomban a Thunderbolt 2 alapú megoldásokkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward