Thecus NAS-ok a szorítóban

Thecus NAS-ok a szorítóban

Bevezető

Korábban már számos hálózati adattárolót teszteltünk, amelyek között az igazán olcsó, kifejezetten a költséghatékony megoldásokat kereső felhasználók számára készített egylemezes példányoktól a felsőkategóriás, kis- és közepes vállalkozások által is nyugodtan használható négylemezes NAS-okig sokféle modell megfordult. Most egy újabb bemutatóval jelentkezünk, amelyben az idehaza kissé ismeretlen névnek számító Thecus termékeit helyezzük górcső alá.

A gyártóról elöljáróban annyit kell tudni, hogy termékeivel a Qnap és a Synology hálózati adattárolóiéval azonos szintet képvisel, azaz kínálatában nem kifejezetten olcsó, inkább gyors és sokoldalú NAS-okat találunk. Maga a Thecus egyébként 2004-ben alapult és rengeteg hozzáértő szakembert alkalmaz, akik mind hardver, mind pedig szoftver tekintetében az élmezőnyben foglalnak helyet, így a gyártó termékei hatékony hardver-szoftver integrációval rendelkeznek, ami megbízható működésben, magas sebességekben és gazdag szolgáltatásokban nyilvánul meg. A vállalat nem csak az üzleti, hanem az átlagfelhasználók számára is kínálja termékeit, amelyeknél a legfontosabb szempont az, hogy az adott NAS-on tárolt adatok maximális biztonságban legyenek, a termék szoftverét pedig rendkívül egyszerűen lehessen kezelni. Hogy a Thecus termékei maradéktalanul megfelelnek-e a gyártó állításainak, azaz minőségiek, megbízhatóak, könnyen kezelhetőek és gyorsak-e? Nos, ezekre a kérdésekre cikkünk végére remélhetőleg mindenki megkapja a választ.

A bemutatóban három, különböző felhasználói rétegeket megcélozó termék foglal helyet. Az egyik egy pici, helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő NAS, amely 2,5 hüvelykes mobil merevlemezeket alkalmaz. A második termék már egy 3,5 hüvelykes merevlemezeket fogadó, átlagos mérettel rendelkező NAS, amely természetesen 2,5 colos adattárolók fogadására is képes. Az abszolút csúcsot – legalábbis jelenlegi cikkünkben – egy négylemezes nagyágyú képviseli, amely 4 darab 3,5 colos vagy négy darab 2,5 colos adattárolót fogad, rendelkezik LCD kijelzővel és menügombokkal, sebesség tekintetében pedig a specifikációi alapján nem ismer kompromisszumokat. A fenti táblázatból kiderül, hogy pontosan milyen specifikációkkal rendelkeznek a NAS-ok, a lenti összesítés pedig azt árulja el, hogy az egyes szolgáltatásokat támogatják-e az egyes termékek.

A következő oldalon maguk a vasak következnek, vágjunk is bele a bemutatóba!

NAS-ok - hardver

N0204 miniNAS

Az első szereplő egy pici, energia- és helytakarékos hálózati adattároló, amely az N0204 miniNAS nevet kapta. A termék dobozában a NAS-on kívül megtaláljuk a különböző tartozékokat is, amelyek között ezúttal egy gyors üzembehelyezési útmutató, egy telepítő CD, valamint a tápkábel és a tápadapter, illetve egy Gigabites Ethernet kábel lapul. A 2,5 hüvelykes formátummal rendelkező adattárolók beszereléséhez megkapjuk a süllyesztett fejű csavarokat is egy Thecus matrica társaságában. A kép alján látható nagy fekete kiegészítő nem más, mint a hálózati adattároló talpa, amely nem csak a NAS stabilitásáról, hanem annak megfelelő hűtéséről is gondoskodik. A talpazat egy speciális csatlakozó, valamint egy pici műanyag fül segítségével illeszkedik a NAS aljára; a talpazaton belül pedig egy kisméretű ventilátor is helyet foglal, amely mind a NAS elektronikáját, mind pedig a 2,5 colos adattárolókat hűti. A talpazat alján két csúszásgátló csík is elhelyezésre került.

A hátlapon egyébként a tápcsatlakozón kívül találunk még egy USB portot, ám ez már „csak” 1.1-es, tehát elég lassú, de amire kitalálták arra elég (nyomtató vagy webkamera csatlakoztatása). Mellette egy Gigabites Ethernet csatlakozó is szerepel a kínálatban, a sort pedig a bekapcsoló gomb zárja.

Az N0204 miniNAS mindössze 88 x 63 x 133 milliméteres mérettel rendelkezik, így rendkívül helytakarékos. A termék további előnye, hogy rendkívül halkan, szinte hang nélkül üzemel, és rendkívül energiatakarékos is: a hagyományos kétlemezes NAS-ok fogyasztásának 25-30%-ával beéri.

A NAS előlapján a termék működéséről árulkodó LED-ek helyezkednek el. Egy-egy LED jelzi azt, hogy a merevlemezek éppen írnak/olvasnak-e, van-e hálózati adatforgalom, illetve áram alatt van-e a rendszer. Az előlapon egy gomb is található, ami az USB Copy funkcióhoz tartozik: a gomb megnyomásával az adott adattároló tartalmát az előre beállított könyvtárba másolja a rendszer. Ez a gomb akkor is jól jön, ha alaphelyzetbe szeretnénk állítani a NAS-t, mondjuk azért, mert elfelejtettük a jelszót. Ekkor nincs más teendőnk, mint egy USB-s adattárolón létrehozni egy kiterjesztés nélküli fájlt, amelynek „singleusermode” a neve. A fájl létrehozása után az adott adattárolót csatlakoztassuk a NAS előlapi portjához, majd nyomjuk meg a Copy gombot. Rövid idő múlva ismét a gyári alapértelmezett jelszó lép érvénybe. Mellékhatás, hogy ezzel együtt az összes beállítás is gyári alapértelmezett értékre áll vissza, de a belső merevlemezeken tárolt adatok sértetlenül megmaradnak. Egyszóval vigyázzunk a jelszavunkra, ha állítottunk be! Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

A NAS által támogatott merevlemezekről itt találunk egy listát. A merevlemezek tárolásáról gondoskodó fiókokhoz a NAS hátulja felől tudunk hozzáférni. A fiókok, pontosabban a NAS alaplapja SATA 1,5 Gbps-os és SATA 3 Gbps-os adattárolók fogadására képes és mind hot swap, mint pedig hot plug támogatást kínál. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a hibás merevlemezt a NAS kikapcsolása nélkül, egyszerűen cserélhetjük. A rendszer RAID 0-s és RAID 1-es támogatás mellett JBOD támogatást is kínál, sőt, képes a RAID tömb automatikus újraépítésére is, természetesen RAID 1 esetén.

N2200 Plus

A második hálózati adattároló szintén kétlemezes felépítéssel rendelkezik, ám N0204 miniNAS névre keresztelt társánál már nagyobb, ami nem véletlen. Ez a modell ugyanis már a 3,5 colos SATA merevlemezek fogadására is képes, de szükség esetén elboldogul a 2,5 colos példányokkal is.

A hálózati adattárolóhoz a telepítő lemezen kívül egy garancia kártyát kapunk, a tartozékok között pedig a tápadapter, a tápkábel és a Gigabites Ethernet kábel mellett egy tasaknyi csavar lapul. A csavarokkal a 3,5 hüvelykes és a 2,5 colos adattárolókat egyaránt könnyedén berögzíthetjük a tároló fiókba. Minden csavar süllyesztett fejjel rendelkezik, hagyományos csavarokkal ne is próbálkozzunk, ha esetleg elveszítenénk a gyári csavarokat.

A kétmagos processzorral és 256 MB-nyi DDR2-es rendszermemóriával érkező NAS dizájn tekintetében teljesen átlagos megoldásnak tűnik. Pozitívum, hogy lakkfekete festéssel ellátott műanyag helyett szálcsiszolt alumíniumból készült a termék háta, amely így ellenállóbb a karcokkal szemben, az ujjlenyomatokat viszont sajnos ugyanúgy vonzza. Az előlapon a bekapcsoló gomb, a visszajelző LED-eknek tűnő színes LCD kijelző és az USB Copy gomb mellett egy USB 2.0-s portot is találunk. Az USB Copy funkció használatához viszont a NAS hátulján lévő USB 2.0-s portot kell igénybe vennünk, ugyanis az előlapi port egy „USB target” típusú megoldás, amellyel az adott konfigurációhoz kapcsolhatjuk a NAS-t, így egyszerű DAS-ként használhatjuk, hogy telemásoljuk.

A merevlemez keretek két átlátszó, füstszínű műanyag ablak mögött lapulnak. Az adattárolókhoz a RAID 0 és RAID 1 mód mellett JBOD módot is alkalmazhatunk.

Az oldallapokon semmi érdekeset nem találunk, a NAS hátoldala azonban már annál érdekesebb. A rendszerhűtő ventilátor szellőzője alatt két Gigabites Ethernet port lapul (WAN/LAN1 és LAN2), alattuk pedig egy USB 2.0-s port, egy Reset mikrokapcsoló és a tápadapter csatlakozója látható. Maga a rendszerhűtő viszonylag halkan és jó hatásfok mellett hűti a merevlemezeket, illetve a NAS elektronikáját, bár a zajszint hallhatóan magasabb, mint az N0204 miniNas esetében.

[bold]N4200 Eco

[/bold]

Bemutatónk utolsó és egyben legkomolyabb szereplője az N4200 ECO modell, amely már négylemezes kivitellel büszkélkedik, de emellett egyéb érdekességeket is tartogat. A NAS-hoz a gyors üzembehelyezési útmutató mellett három telepítő lemezt is kapunk: az egyiken a működéshez szükséges alkalmazások, a másikon az Acronis True Image névre keresztelt adatmentő alkalmazása, a harmadikon pedig a Twonky Media Server telepítője foglal helyet.

 

 

A felsoroltak mellett a tápadapter, a tápkábel és a Gigabites Ethernet kábel is a kínálat részét képezi, sőt, megkapjuk a fiókok zárásához és nyitásához szükséges kulcsokat, valamint a 2,5 colos és 3,5 colos merevlemezek rögzítéséhez szükséges süllyesztett fejű csavarokat is. A tartozékokra összességében nem lehet panasz, így most foglalkozzunk egy kicsit magával a hálózati adattárolóval is.

 

A NAS előlapján a bal oldalon az egyes hardver elemek (WAN/LAN1, LAN2, HDD-k, stb…) aktivitásáról árulkodó színes LCD kijelző helyezkedik el, alattuk pedig két darab USB 2.0-s port és az USB Copy gomb látható. A jobb oldalon egy ajtó mögött a négy darab merevlemezfiókot találjuk, amelyekben 3,5 colos és 2,5 colos merevlemezek egyaránt elhelyezhetőek, sőt, a fiókok kulccsal zárhatóak is. A hotplug és hot swap támogatások ebben az esetben is élnek, csak úgy, mint az N0204 miniNAS és az N2200 Plus esetében. Mivel itt már négylemezes megoldásról van szó, így a RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatások mellett a RAID 5, RAID 6 és RAID 10 üzemmódok is elérhetőek, sőt, online RAID migrációra, valamint a RAID tömb automatikus újraépítésére és bővítésére is van mód. További előny, hogy akár 128-bites AES adattitkosítással is védhetjük a RAID kötetet.

A NAS előlapjának tetején egy 2,8 colos képátlójú LCD kijelző lapul (OLED alapú), amely a NAS-sal kapcsolatos beállításokat, valamint a NAS működésével kapcsolatos főbb információkat egyaránt elérhetővé teszi. A menüben a kijelző alatt elhelyezett gombokkal navigálhatunk. A rendszer összességében rendkívül könnyen kezelhető, így egyetlen egy rossz szavunk sem lehet rá.

Az Atom D525-ös processzorral, valamint 1 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával ellátott NAS oldallapjai ezúttal sem érdekesek, a hátlapon viszont már több említésre méltó dolgot is találunk. USB 2.0-s portokból nem kevesebb, mint négy darabot kapunk, de mellettük még két eSATA 3 Gbps-os port is a kínálat részét képezi. Csak úgy, mint az N2200 Plus esetében, úgy az N4200 ECO-nál is két darab Gigabites Ethernet port áll rendelkezésre. A hátlapon a felsoroltak mellett a tápcsatlakozó, valamint egy Kensington port is található. A fenti takarólemez mögött egy PCI Express x1-es bővítőhely is lapul. Hogy ez miért jó nekünk arról a kezelési útmutató egy sort sem ír és a Thecus honlapján sincs semmi információ, de árulnak PCI-E x1-es USB 3.0-s kártyát, így valószínűleg az használható vele.

NAS-ok - szoftver

A NAS-ok bekonfigurálását minden esetben külön kis segédprogram segíti. Ez az alkalmazás az N0204 miniNAS esetében a RAID beállítások elvégzéséhez is lehetőséget biztosít – természetesen az felhasználói név és jelszó megadása mellett – a másik két terméknél azonban csak a NAS hálózaton történő felkutatásában és az alapértelmezett admin jelszó módosításában segít. A szükséges beállítások elvégzése után a segédprogram a NAS-ok webes felhasználói kezelőfelületére is elnavigál, amelynek bejelentkező ablaka Flash alapokon nyugszik, viszont a beállításokat kezelő rész már PHP-ra épül.

A felhasználói kezelőfelület a három NAS-nál alapjait tekintve teljesen egységes, így első körben csak az azonosságokat említjük meg, majd második körben kitérünk azokra a dolgokra is, amelyekben különböznek a termékek. Van néhány olyan opció, amelyek csak egy-egy modellnél érhetőek el, mindegyik NAS-nál nem.

A főoldalon minden fontosabb menüpont megtalálható, amelyekkel könnyedén testre szabható a NAS. A System Information menücsoportban a NAS státuszáról kapunk információt: itt látszik, hogy az adott konfiguráció milyen szoftverrel rendelkezik, mióta megy és pontosan mi a neve. Ebben a menücsoportban az éppen futó szolgáltatásokról is információt kapunk, sőt, a CPU terheltségéről, illetve a rendszerventilátor működéséről is kapunk információt. A fontosabb eseményekről a rendszernaplóból értesülhetünk. Itt jegyeznénk meg, hogy a felhasználói kezelőfelület magyarul „nem tud”, bár ez manapság a felhasználók többségénél aligha lehet probléma.

A következő nagy témakör a rendszermenedzsmentet foglalja magában (System Management). Itt tulajdonképpen minden fontos beállítást elvégezhetünk, ami a NAS működését érinti. Beállíthatjuk a dátumot és az időt, frissíthetjük a rendszerszoftvert, beállíthatjuk, hogy fontosabb események alkalmával hova küldjön értesítést a rendszer, és az adminisztrátori jelszót is módosíthatjuk. Lehetőség van a konfiguráció mentésére, amit érdemes is elvégezni, ha mindent beállítottunk, ekkor ugyanis könnyedén visszatölthetjük a beállításokat, ha egy esetleges rendszer reset miatt azokat elvesztenénk. Ilyen reset-re adhat okot például egy elfelejtett jelszó. Ugyanebben a menüpont csoportban a rendszer gyári alapbeállításokra történő visszaállítására is van mód, de a NAS-t leállíthatjuk és újra is indíthatjuk innen, sőt, még a fájlrendszert is ellenőrizhetjük.

A következő fontos csoport a System Network menüpont. Itt a NAS IP címét állíthatjuk be (Statikus vagy Dinamikus), de egyúttal azt is ellenőrizhetjük, hogy a router vagy switch, illetve  NAS között milyen sebességű Ethernet kapcsolat működik. Ez a menüpont a főbb hálózati szolgáltatások beállítására is módot ad (Samba/CIFS, FTP, AFP, NFS, Media Server, http / WebDisk, uPNP, Nsync Target, Bonjour, TFTP, DynDNS).

A DynDNS támogatás használatával fájljainkat távolról is elérhetjük, ebben pedig a Web Disk szolgáltatás van segítségünkre, ami nem más, mint egy webes fájlkezelő megoldás. A NAS-ok emellett fotó webszerverrel is rendelkeznek, így fényképeink megtekintése rendkívül egyszerű, csak egy webböngésző kell hozzá.

A NAS-ok a Windows és a Linux mellett a Mac OS operációs rendszereket is támogatják, emellett médiaszerverként is képesek működni csak úgy, mint biztonsági mentések tárolójaként. Utóbbihoz, azaz a biztonsági mentések készítéséhez alkalmazhatjuk az Acronis True Image szoftverét, vagy a Thecus segédprogramját, de egyéb alkalmazásokat is, legyen szó ingyenes vagy akár fizetős szoftverekről. A NAS-ok természetesen a Mac OS operációs rendszerek Time Machine névre keresztelt adatmentő szolgáltatásával is kompatibilisek.

A Storage menüpontban a merevlemezek beállítása történik, azaz itt határozható meg, hogy az adattároló rendszer pontosan milyen RAID módban üzemeljen, valamint az is, hogy a merevlemezek bizonyos tétlenségi idő (30 perc) után készenléti állapotba menjenek-e vagy sem. A merevlemezekről információkat is kapunk, például az üzemi hőmérsékletet is ellenőrizhetjük, de ugyanebben a menüpontban publikus, illetve privát megosztott mappákat is létrehozhatunk. Az átlagos funkciók mellett egy igazi különlegességet is találtunk, ami nem más, mint az ISO Mount funkció. A NAS-on tárolt képfájlokat könnyedén csatlakoztathatjuk, így azok tartalma a megadott mappán belül elérhetővé válik, de csak olvasásra. Ez azért hasznos funkció, mert így nem kell külön segédprogramokkal bajlódni az ISO fájlok csatlakoztatásához, illetve CD/DVD-re történő kiírásukra sincs szükség. Kényelmes, hasznos szolgáltatás.

A rendszer felhasználó kezelésre is lehetőséget ad, azaz létrehozhatunk felhasználókat, adhatunk nekik jelszót és csoportokba is rendezhetjük őket. Amennyiben egyszerre több felhasználót, illetve csoportot kívánunk felvinni, arra is van mód, hála a Batch Mode funkciónak. Ekkor egy szöveges fájlt kell készíteni a felhasználói nevekkel, jelszavakkal és csoportnevekkel, az egyes adatokat pedig vesszővel kell egymástól elválasztanunk. Gyors megoldás, de arra azért ügyeljünk, hogy a fájl ne kerüljön illetéktelenek kezébe, ugyanis rendkívül komoly biztonsági rést jelenthet.

Az alkalmazás szerver menüpontban tulajdonképpen csak a nyomtatószerverrel és az iTunes szerverrel kapcsolatos beállításokat találjuk. Itt vannak különbségek a termékek között, de ezekre majd csak később térünk ki.

A következő nagy menücsoport a modulokat tartalmazza, azaz azokat a kiegészítő alkalmazásokat, amelyek modulok formájában tölthetőek le és amelyekkel még ütőképesebbé varázsolható a NAS. Ezek között találunk letöltés kezelőt (NZBGet, DLM2), torrent klienst (transmission), twonky médiaszervert, USB backup modult, sőt, még komplett webszervert is, igaz, ez utóbbi csak a négylemezes N4200 ECO-hoz érhető el. A NAS-ok megfigyelő rendszer létrehozására is alkalmasak, legyen szó IP kameráról, vagy egyszerű USB 2.0-s webkameráról. Esetünkben ez a funkció nem akart elindulni, így nem tudtuk kipróbálni. Az elérhető modulokat – működő internetkapcsolat esetén – a rendszer kilistázza, így könnyedén telepíthetjük azokat az alkalmazásokat, amelyekre éppen szükségünk van. Az egyes NAS-okhoz használható modulok listáját az alábbi hivatkozásokon találják az érdeklődők.

-N0204 miniNAS

-N2200 Plus

-N4200 Eco

A biztonsági mentés funkciót a fentebb már említett szoftverekkel valósíthatjuk meg a kliens konfigurációkon, de ezzel együtt a NAS különböző mappáinak tartalmáról is készülhet folyamatos biztonsági mentés egy külső USB 2.0-s vagy eSATA adathordozóra, attól függően, hogy az adott NAS esetében éppen melyik port áll rendelkezésre.

Különbségek

Az N4200 ECO esetében weboldalainkat is elérhetjük távolról, ha használjuk a DynDNS szolgáltatást, ám itt a sebesség az adott internetkapcsolat feltöltési sebességétől lesz függő természetesen. Utóbbi NAS a szünetmentes tápegységeket (UPS) is támogatja, sőt, kezelésükre is képes. Az N4200-as modellnél a RAID módnál nem csak a korábban már említett módok érhetőek el, de a RAID tömb 128-bites AES adattitkosítással történő védelmére is van lehetőség – a másik két NAS ilyen opciót nem kínál. További előny az N4200 ECO esetében, hogy elérhető a Windows Active Directory támogatás, illetve a Wake-On-Lan opció is, amelyek az olcsóbb termékekből sajnos hiányoznak.

Fogyasztás, sebesség

Tapasztalatok

A hálózati adattárolók esetében minden modellnél két merevlemezzel végeztük el a teszteket: az N2200 Plus és az N4200 ECO modelleknél két darab 3,5 hüvelykes formátumú, 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkező merevlemezt használtunk, míg az N0204 miniNas modellnél két darab, egyenként 500 GB-os adattároló kapacitással rendelkező 2,5 hüvelykes mobil merevlemezt vetettünk be. Minden esetben RAID 1-et használtunk (tükrözés).

Zajszint

Mivel a három NAS egyformán hőmérséklet alapú automatikus ventilátorfordulatszám-szabályzást alkalmazott, így a ventilátorokkal semmi teendőnk nem volt – szerencsére hangosak sem voltak. A leghalkabb – nem túl meglepő módon – egyértelműen az N0204 miniNAS lett, míg a második helyet az N2200 Plus csípte el, igaz, ez a modell sem zajongott, még komolyabb terhelés alkalmával sem. A „legzajosabb” a négylemezes N4200 ECO lett, amely az említett két modellnél ugyan magasabb üzemi zajszint mellett dolgozott, de a ventilátor szélzaja és motorhangja még így sem volt zavaró. Ezt a zajszintet egy átlagos kétlemezes NAS nyugodtan megirigyelheti. A termékek messze nem olyan zajosak, mint a korábban szidott MRT NAS-ok, amelyek valóban zavaróan magas zajszint mellett üzemeltek, méghozzá rendszerhűtő ventilátoraik miatt.

Fogyasztás

Mindhárom NAS esetében megvizsgáltuk, hogy hogyan alakul a fogyasztás üresjáratban, illetve terhelés alkalmával. Szerencsére mindhárom termék rendelkezik bekapcsolható energiatakarékos funkcióval, ami annyit tesz, hogy a rendszer 30 percnyi üresjárat után készenléti állapotba helyezi a merevlemez(eke)t, így hosszabb távon jelentősebb mennyiségű áramot spórolhatunk meg. Sok kicsi sokra megy.

No, de nézzük inkább azt, hogy az egyes termékek pontosan milyen fogyasztás mellett üzemeltek. A mért értékek átlagolásából származó eredményeket az alábbi diagram összegzi.

A pici NAS a maga 10W körüli fogyasztásával rendkívül energiatakarékosnak minősül, de azért a 70%-os energia megtakarítást nem hozza, legalábbis a Thecus hagyományos, kétlemezes adattárolójához, az N2200 Plus-hoz képest.

Az N2200 Plus már egy picit komolyabb étvággyal rendelkezik, de cserébe komolyabb teljesítményt is kínál, ahogy az majd a következő sorokból is kiderül.

Az N4200 az Atom D525-ös processzorral, illetve az 1 GB-nyi DDR3-as memóriával és két 3,5 hüvelykes merevlemezzel már jelentősen többet fogyasztott, mint az N2200 Plus, de az N0204 miniNAS-sal összehasonlítva még látványosabb a különbség. Cserébe meggyőző írási- és olvasási teljesítményeket kapunk, ahogy az lentebb is látható.

Sebességtesztek

Ezúttal sem hagytuk ki a sebességteszteket, azaz megvizsgáltuk, hogy ugyanazon fájlcsoportok át- és visszamásolásához pontosan mennyi időre van szükségük a versenyzőknek. Reményeink szerint a tesztekkel objektív képet alkothatunk a NAS-ok adatátviteli képességeiről és egyúttal egyfajta rangsort is felállíthatunk köztük, bár ezt, vagyis a rangsort tesztek nélkül is nagyjából hatékonyan meg lehet jósolni.

Ahogy az a fenti két diagramból is kiderül, a NAS-ok a papírforma szerint teljesítették a teszteket. Az N0204 miniNAS szerény teljesítményt mutatott fel, de energiatakarékossága és pici mérete kárpótolhat minket a szerény adatátviteli teljesítményért. Ha sokszor kell a hálózaton sok adatot mozgatni, akkor ez a NAS nem a mi NAS-unk.

Az N2200 Plus már sokkal szebben szerepelt: néhol csak alig maradt le a négylemezes nagyágyútól, az N4200 ECO-tól. Ez a NAS már komolyabb fájlmozgatások alkalmával is jó szolgálatot tehet, ezzel együtt azért a fogyasztására és a helytakarékosságára sem lehet panasz, egyszóval átlagfelhasználók, illetve kisebb irodai közösségek számára jó választás lehet.

Az N4200 ECO tulajdonképpen nem okozott meglepetést, csak hozta, amit elvárhatunk tőle. A termék kis- és közepes vállalkozások számára megfelelő választás lehet, ha az adatok biztonságos tárolása és gyors elérése a cél. A négylemezes felépítésnek köszönhetően könnyedén elérhető a 8 TB-os adattároló kapacitás, a RAID tömböt pedig adattitkosítással védhetjük is, így a rendszermentések és a fontos adatok biztonságban várhatják, hogy használjuk őket.

Végszó

A Thecus termékei összességében nagyon jól vizsgáztak a teszt során, hiszen a NAS-ok kezelése gyerekjáték, teljesítményük az adott kategória elvárásainak minden esetben megfelelt, a felhasználói kezelőfelület pedig könnyen áttekinthető és rendkívül egyszerűen elsajátítható a kezelése. A NAS-ok zajszint és fogyasztás tekintetében is jól vizsgáztak - különösen az N0204 miniNAS, így egyetlen egy rossz szavunk sem lehet rájuk.

A Thecus N0204 miniNas a 34000 forint körüli megoldások árkategóriájában indul, ahol összességében minden tekintetben versenyképes lehet, amennyiben az általa kínált sebességeket, a szolgáltatásokat és a termék fogyasztását egyben vizsgáljuk. Ha egy kompakt, alacsony fogyasztású NAS-ra vágyunk, amelyre alkalmanként felpakolnánk legfrissebb rendszermentéseinket, illetve fotóinkat és egyéb fájljainkat, akkor ez a NAS számunkra ideális megoldás lehet.

Amennyiben többször, nagyobb mennyiségű adat mozgatására van szükség, akkor az N2200 Plus sokkal jobb választás, ugyanis ütőképesebb teljesítményt kínál, mint kistestvére. Ez a NAS már magasabb fogyasztás mellett üzemel, mint az N0204 miniNAS, de valamit valamiért. A 42 500 forint körüli ár ebben a kategóriában szintén versenyképes lehet, ha egyben vizsgáljuk a termék tulajdonságait. A termékből egy „gyengébb”, egymagos SoC chippel ellátott változat is elérhető, amely lassabb SoC egységgel rendelkezik (pont ugyanazzal mint a miniNAS), cserébe közel 7000 forinttal olcsóbb, mint a bemutatóban szereplő társa. Ez, vagyis az N2200-as modell akkor lehet jó választás, ha kevés szolgáltatást futtatunk a háttérben, de összességében mi hosszabb távra történő vásárlás esetén inkább a modernebb, gyorsabb, időtállóbb SoC egységgel rendelkező N2200 Plus-t ajánlanánk.

Az N4200 ECO esetében már rezeg a léc, ugyanis a 104 500 forint körüli árkategóriában már a Qnap, a Netgear és a Synology megoldásai is fokozottan jelen vannak, amelyek azért igazság szerint szoftver tekintetében valamivel kiforrottabbak és gazdagabbak (extra szolgáltatások). Igaz viszont az is, hogy nagyjából pont annyival olcsóbb is Thecus a terméke, mint amennyi szoftveres különbség lehet közte és konkurensei között, így mindenképpen érdemes megfontolni egy Thecus NAS vásárlását, az már egyéni preferencia kérdése kinek milyen szolgáltatásokra van szüksége.

Egy biztos: a Thecus-szal mindenképpen számolni kell a NAS-ok piacán, ugyanis a vállalat tényleg ütőképes termékeket gyárt, amelyekhez felhasználóbarát, könnyedén használható, jól áttekinthető szoftver is jár. Szoftver tekintetében kisebb hiányosságok azért fellelhetőek (olcsóbb NAS-okon például nincs UPS támogatás), de ezek megbocsáthatóak, ha vásárlás előtt számba vesszük őket és ennek megfelelően, a hiányosságok ismeretében hozzuk meg döntésünket.

Ár, teljesítmény, szolgáltatások és minőség tekintetében mindhárom NAS jól szerepelt, és a saját kategóriájukban ajánlottak, mindenképpen megéri elgondolkozni rajtuk.

A Thecus hálózati adattárolókat a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward