Thecus N2520: NAS és médialejátszó egyben

A Thecus N2520 papíron nem csak hálózati adattárolóként képes helytállni. Megnéztük hogy vizsgázik a gyakorlatban.

Thecus N2520: NAS és médialejátszó egyben

Bevezető

A Thecus egy elég neves szereplője a hálózati adattárolók piacának, ami mára óriásira duzzadt, hiszen erősen megnövekedett az igény az ilyen eszközök iránt. A NAS-ok ellepték az otthonainkat is, immár nem csak cégek használják őket biztonsági mentések tárolására. Sok embernek van rengeteg multimédiás tartalma (filmek, képek, audió fájlok), amiket több eszköz között is szeretne megosztani (PC-k, táblák, médialejátszók, stb.) otthonában, és erre a legkényelmesebb megoldás, ha egy külön célhardveren tárol mindent, így nem kell például egy PC-nek állandóan bekapcsolva lennie. Mivel az igények sokszínűek, ezért az utóbbi években a termékkínálat is méretes lett. Egy ilyen piacon fennmaradni nem könnyű, de a Thecus, ami lassan 10 éve gyárt NAS-okat, eddig elég jól veszi az akadályokat.

A cég műhelyéből most egy meglehetősen érdekes NAS érkezett, amely Intel platformra alapoz és extraként médialejátszó-funkciót is kínál. A Thecus N2520 a hátulján található HDMI videó kimeneten keresztül egyenesen HD televízióhoz vagy monitorhoz kapcsolható, USB 2.0-s portjaihoz pedig egeret és billentyűzetet csatlakoztatva kényelmesen irányíthatjuk az XBMC felületet. A multimédiás képességek miatt persze a NAS szolgáltatások sem szenvedtek csorbát: az újdonság minden olyan funkciót felvonultat, amire csak szükség lehet egy otthoni vagy kisebb irodai környezetben.

Az új NAS legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze:

Mivel a készülék elég érdekesnek tűnik, így nem is húzzuk tovább az időt, a lapozás után megmutatjuk mi található a dobozban, aztán jöhet a vas szoftvere.

Hardver és tartozékok

Hardver és tartozékok

A Thecus N2520 egy igényes dizájnnal rendelkező, praktikus fogantyúval ellátott dobozban foglal helyet, amit vásárlás után nagyon egyszerű lesz hazacipelni.

A pofás kis kartondoboz belsejében egy külön dobozban kaptak helyet a tartozékok, amelyekre a NAS beüzemeléséhez mindenképpen szükség lesz. Ezek között egy tápadapter, egy tápkábel, valamint egy Ethernet kábel egyaránt jelen van, a merevlemezek egyszerű és gyors beszerelését pedig négy műanyag sín segíti, amelyek furcsa módon ugyanúgy fényes fehér borítással rendelkeznek, mint a NAS oldallapjai.

A dobozban még található némi dokumentáció és egy telepítő lemez is, amelyen a dokumentáció digitális változata mellett a NAS beüzemelését segítő szoftver is ott figyel. A sort két kábelrögzítő zárja, amelyekkel a NAS hátoldalához csatlakoztatott kábelek között tehetünk rendet.

Az N2520-as modell - ahogy nagytestvére, az N2560 is - elegáns, letisztult, modern formavilágot alkalmaz. A NAS komponensei egy műanyag házban foglalnak helyet, amelynek külseje fényes fehér felülettel rendelkezik. Ez a felület bár kétségkívül szép, ám a karcokkal és az ujjlenyomatokkal szemben érzékeny, így nem árt vigyázni rá.

A NAS előlapja elegánsra sikeredett: itt egy ezüst betéten sorakoznak a különböző állapotjelző LED-ek, amelyek alatt az USB Copy funkció nyomógombja, a kék LED-es háttérvilágítással büszkélkedő bekapcsoló gomb, illetve egy USB 3.0-s port is helyet kapott. A bal oldalon látható nagy fehér műanyagfelület tulajdonképpen egy ajtó, amely mögött a két darab HDD rekesz lapul. Ezekbe a mellékelt négy műanyagsín alkalmazásával helyezhetünk merevlemezeket, de csak 3,5 colos formátumú, SATA csatolófelülettel ellátott példányok jöhetnek szóba, 2,5 colosak sajnos nem. A merevlemezek beszerelése egyszerű és gyors, de azt azért egy kicsit fájdalmas látni, ahogy a fényes műanyag felületet végigkarcolja a HDD rögzítéséről gondoskodó műanyag fül.

A NAS jobb oldallapján nincs semmi érdekes, a bal oldallapon azonban feltűnik egy háttérvilágításos Thecus logó. A logó a rendszer indulásakor folyamatosan villog, majd a boot folyamat végeztével konstans világításba kezd - szerencsére a kikapcsolására is van mód, így egy sötét szobában sem lesz zavaró.

A hátoldalon megtalálunk minden csatlakozót, amire csak szükség lehet. Ezek között egy Gigabites Ethernet port, két USB 2.0-s port, egy tápadapter csatlakozó, valamint egy HDMI videó kimenet és egy optikai audió kimenet sorakozik. Utóbbi kettő néhány éve még meglehetősen szokatlan volt a NAS-ok piacán, ám manapság már több olyan modellel is találkozhatunk, amelyeken találhatóak efféle csatlakozók. A HDMI port mellett egyébként egy reset mikrokapcsoló is helyet kapott, a sort pedig egy Kensington Lock port zárja, amellyel hatékonyan gondoskodhatunk róla, hogy kedvenc NAS-unkat ne lehessen könnyen ellopni.

Ahogy az lenni szokott, az USB 2.0-s portokon keresztül nem csak külső adattároló, hanem akár nyomtató vagy szünetmentes tápegység is csatlakozhat a NAS-hoz. Ezeken kívül USB-s egér és billentyűzet alkalmazására is van mód, sőt, akár külső DVD írót is kapcsolhatunk a rendszerhez, ugyanis a Thecus újdonsága még CD/DVD/Blu-ray írásra is képes - erről a funkcióról később még szót ejtünk. A NAS egyébként kikapcsolása után áramtalanítja az USB portokat.

Az N2520-as modell belsejében egy Intel Atom SoC lapul, méghozzá egy CE5315-ös modell, amely két, 1,2 GHz-es magórajelen processzormaggal rendelkezik. A processzormagok a Cedar Trail platformból ismerős Saltwell architektúrára támaszkodnak, és jár melléjük egy IGP is, ami nem más, mint egy 400 MHz-en üzemelő PowerVR SGX 545 típusú megoldás. Az Atom CE5300-as sorozatot erősítő SoC tulajdonképpen fejlett energiagazdálkodás mellett dolgozó médiaprocesszornak tekinthető. A sorozat tagjai kedvező tulajdonságaik miatt persze nem csak hálózati adattárolókban, hanem set-top-boxokban, illetve okostelevíziókban is felhasználhatóak.

A CE5315-ös SoC mellé ennél a modellnél 1 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriát társítottak a vállalat mérnökei, de a Thecus kínálatában van egy N2560-as modell is, ami 2 GB-nyi rendszermemóriát és egy gyorsabb, CE5335 típusú, 1,6 GHz-es CPU magórajelet alkalmazó SoC egységet rejt. Ezt a különbséget leszámítva a két NAS kívül-belül egyforma.

A komponensek hűtéséről egy ADDA gyártmányú, AD0812DB-A76GL típusú ventilátor gondoskodik. A légkeverő nem csak a merevlemezeket hűti, hanem a CE5315-ös SoC egységet is, amin egyébként csak egy hűtőborda található. A légkeverőnek motorzaja abszolút nincs, viszont szélzaja van, ami terhelés alkalmával hallható, de ennek mértéke még az elviselhető szinten belül helyezkedik el - amennyiben a NAS legalább másfél méter távolságban helyezkedik el a felhasználótól. Szélzaj ide vagy oda, a hűtőteljesítményre abszolút nem lehet panasz. A merevlemez a teszt során végig 30 Celsius fokos hőmérsékleten üzemelt, még komolyabb terhelés alkalmával is, és ez nagyon szép érték, jó hatással lehet az élettartamra.

Beüzemelés és a szoftver

Beüzemelés és a szoftver

A Thecus N2520 nagyon egyszerűen, nagyjából 5 perc alatt működőképes állapotba hozható. A merevlemezek beszerelése és a szükséges kábelek csatlakoztatása után a mellékelt telepítőlemezről el kell indítani a NAS helyi hálózaton történő felfedezését, és előzetes beállítását segítő alkalmazást, ami az Intelligent NAS nevet viseli.

Aki biztosra akar menni, töltse le a szoftver legfrissebb kiadását innen.

A NAS keresését az alkalmazás jobb felső sarkában található nyílra kattintva lehet elindítani. Miután megvan a NAS, kövessük az alkalmazás utasításait. Néhány perc múlva már a webes felhasználói kezelőfelület is elénk tárul, ami igényesre és könnyen kezelhetőre sikeredett.

Az Intelligent NAS szoftver egyébként nem csak a hálózati adattároló beüzemelésére használható. A szoftver rendelkezik egy Flashback nevű funkcióval, ami a NAS-on tárolt régi képek között szemezget, így remekül lehet vele nosztalgiázni. Az alkalmazás emellett a NAS-on tárolt tartalmak arányáról is képet ad, sőt, egyszerű torrentkliens-funkciót is kínál.

A webes felhasználói kezelőfelületre belépve minden szükséges beállítás elénk tárul, méghozzá jól átlátható, könnyedén kezelhető formában. Elsőre ijesztőnek tűnik a sok menü, de a helyzet abszolút nem tragikus.

Mielőtt megkezdenénk a rendszer használatát, mindenképpen érdemes frissíteni a Thecus szoftvert - erre a rendszer fel is hívja a figyelmünket egy, a jobb felső sarokban található figyelmeztetés formájában. A szoftver frissítése után a szükséges alkalmazások telepítésére is sort kell keríteni, majd ezután már tényleg használatba vehető a rendszer.

A szoftver magyarul sajnos nem tud, de mivel minden beállítási lehetőség egyértelmű, így ez most talán nem is túl nagy baj. A menüpontok között minden megtalálható, amire csak szükség van.

A dátum és idő beállítását NTP támogatás segíti, így nincs szükség manuális bajlódásra. A NAS képes e-mail alapú üzenetküldésre, akár több címzett részére is, így ha valami történik, arról tudni fogunk - ha beállítottuk a funkciót.

Természetesen naponta változó ütemezett indításra és leállításra is van lehetőség, valamint a beállítások mentését és visszatöltését is meg lehet oldani, így egy esetleges gyári alaphelyzetbe történő visszaállítás után sem kell mindent újra beállítgatni - elég csak visszatölteni az elmentett konfigurációs fájlt. A felhasználói kezelőfelületről a NAS leállítására és újraindítására is van lehetőség, ami hasznos kényelmi funkció, főleg, ha a NAS egy másik szobában helyezkedik el.

A Gigabites Ethernet vezérlővel ellátott készülék hálózati tulajdonságai könnyedén beállíthatóak. Jó hír, hogy a repertoárban az IPv4 és IPv6 támogatás mellett még Wake On LAN funkció is lapul, plusz a Jumbo Frame értéke is állítható.

A menüpontok között rendszerdiagnosztikai menü is található, igaz, itt arról sajnos nem kapunk képet, hogy a HDD és a SoC hőmérséklete pontosan hogyan alakul. A processzor és a hálózat terheltségéről, illetve az egyes protokollok terheltségéről persze képet ad a beépített alkalmazás. Egyébként a NAS oldalán lévő Thecus logó világítását is itt lehet kikapcsolni.

A merevlemezzel kapcsolatos beállítások között a RAID módokat találjuk (RAID 0, RAID 1). Mi a teszt idejére csak egyetlen egy Western Digital Caviar Black merevlemezt használtunk, így az JBOD módban üzemelt. A HDD esetében beállítható, hogy mennyi tétlenség után kapcsolja a rendszer üresjáratba, de a S.M.A.R.T. adatokhoz is hozzáférhetünk, sőt, gyors vagy alapos SMART teszt végrehajtására is van mód, ami a HDD működési rendellenességeiről rántja le a leplet. A HDD menüben a rendszerhez csatlakoztatott USB-s külső adattárolók is megjelennek - itt lehet kezdeményezni szabályos eltávolításukat is.

A NAS szoftvere természetesen több felhasználó kezelésére is képes, sőt, felhasználói csoportok létrehozására is módot ad. Lehetőség van a felhasználók gyors, egyszerű hozzáadására is: felhasználói neveket és jelszavakat tartalmazó fájl importálásával egyszerre több tucatnyi felhasználó létrehozása sem akadály. Emellett kvótamenedzsment is rendelkezésre áll, így hatékonyan szabályozhatjuk a NAS adattároló kapacitásának felhasználását. A jogosultság-kiosztás szintén megoldott, ezáltal a NAS könyvtáraihoz való hozzáférés hatékonyan szabályozható.

A következő nagy csoportban a hálózati szolgáltatások találhatóak, amelyek között a SAMBA/CIFS, az AFP, az NFS, az FTP, az UPnP, a Bonjour és a WebDAV egyaránt jelen van. Ezeken felül SSH és DDNS támogatás is rendelkezésre áll, sőt, a Thecus ID-t is itt lehet beállítani. Az Auto-Thumbnail szolgáltatás - amely szintén ebben a sorban lapul - automatikus bélyegkép-készítő funkciójával a képnézegetést teszi kényelmesebbé.

Galéria megnyitása grid_on

A NAS alkalmazásai között számos hasznos dolgot találunk. A DashBoard segítségével Android vagy iOS alapú mobil eszközön keresztül férhetünk hozzá a NAS-hoz, és megváltoztathatjuk a legalapvetőbb beállításokat - például szolgáltatásokat indíthatunk el és tilthatunk le, de a LED-es világítás távoli menedzselésére is van mód. A Piczza fotónézegető, diavetítő és gyors Facebook képmegosztó szolgáltatást kínál, de emellett ez EXIF képinformációk megjelenítésére is képes. Említést érdemel még a Transmission is, ami egy ütőképes letöltőklines, amely számos beállítást vonultat fel a még hatékonyabb torrentezés érdekében. A torrentkliens tökéletesen üzemelt, több torrent egyidejű letöltése sem okozott számára gondot, és a seed funkció is remekül működött. A sebességkorlátozó funkcióval ugyancsak elégedettek voltunk.

A repertoárba DropBox támogatás is került, sőt, kapunk még Webszervert, illetve McAfee vírusirtót is, ami a maximális biztonságról gondoskodik.

Az N2520-as modell biztonsági mentéssel kapcsolatos funkciókat is kínál. Lehetőség van a NAS teljes tartalmának, vagy néhány könyvtárának automatikus, másik NAS-ra történő mentésére, de a rendszer az Amazon S3-as, felhő alapú adatmentő szolgáltatását is támogatja.

A PC-s adatmentésről a NAS mellé járó Acronis True Image OEM szoftver gondoskodik, de rajta kívül egy Thecus Backup Utility névre keresztelt apró kis segédprogramot is kapunk, ami kompaktsága ellenére meglehetősen sokoldalú.

Jópofa és hasznos extra, hogy a NAS CD/DVD/Blu-ray író funkciót is kapott, így USB-s külső CD/DVD/Blu-ray író segítségével ISO fájlokat vagy könyvtárakat menthetünk optikai adathordozóra. A Blu-ray korongok írásának támogatása komolyabb adatmentés alkalmával bizony jól jöhet.

Az USB 2.0-s portok persze nem csak USB 2.0-s adattárolókat és USB-s külső CD/DVD/Blu-ray írókat fogadnak, hanem akár nyomtatókat is, hála a beépített nyomtatószervernek. Emellett a NAS a szünetmentes tápegységekkel is képes együttműködni. Itt fontos megjegyezni, hogy az USB-n keresztül kapcsolódó modelleknél nincs mód a UPS monitorozására, az ugyanis a LAN-képes modellek kiváltsága. Természetesen az N2520 ez utóbbiak kezelésére is képes.

A szoftver tehát meglehetősen ütőképes és sokoldalú, de azt azért fájlaljuk, hogy a CE5315-ös SoC, valamint a HDD hőmérsékletét nem lehet egy egységes felületen keresztül ellenőrizni. A SoC hőfokáról abszolút semmi tájékoztatást nem ad a rendszer, a HDD hőfokáról pedig csak a S.M.A.R.T. adatokat tartalmazó lapon lehet tájékozódni. Mivel a rendszerhűtő meglehetősen hatékonyan üzemel, így ez a hiányosság talán nem is akkora baj, de azért szová tesszük.

XBMC

XBMC-s tapasztalatok

A Thecus N2520 legnagyobb különlegessége, hogy telepíthető rá XBMC, így a termék önálló médialejátszóként is megállja a helyét, nincs szükség külön médialejátszó vásárlására - legalábbis papíron.

Az XBMC telepítése egyszerű: működő internetkapcsolat esetén a NAS felhasználói kezelőfelületén belül a NAS Application menüpontba kell belépni, ahol az XBMC melletti "Install" linkre kattintva azonnal elindul az alkalmazás letöltése és telepítése. A folyamat végén érdemes a NAS-t kikapcsolni, majd HDMI porton keresztül hozzákapcsolni egy monitort vagy egy HD televíziót, illetve egy egeret és egy billentyűzetet is. A NAS az XBMC telepítése után lassabban végez a boot folyamattal (első alkalommal ez kb. 6 perc volt), így a várva várt csipogás is később hangzik el, de ezután már használatba is vehető az XBMC. A különböző tartalmakat USB-s adattárolóról vagy a NAS-ba szerelt merevlemezekről egyaránt lejátszhatjuk.

Az XBMC kezelőfelülete szokás szerint letisztult és jól áttekinthető, és a működésére sem lehet panasz, hiszen a CE5315-ös SoC könnyedén megbirkózik a menü jelentette feladatokkal, így az XBMC meglehetősen reszponzív. Ráadásul a kezelőfelület magyar nyelven is elérhető, ami sokak számára lehet jó hír.

Az időjárás-előrejelző szolgáltatás tökéletesen, hiba nélkül működött, de a fotónézegetőre sem panaszkodhatunk, hiszen az animált GIF fájlokon kívül mindennel elbánt - utóbbiaknál csak az animáció első képkockája jelent meg (ez a legtöbb médialejátszó esetében így működik sajnos).

A zenelejátszás szintén remekül működött, akár vizuális effektek megjelenítése mellett is, így erre a funkcióra sem lehet panasz, de ez aligha meglepő.

Videolejátszás tekintetében már találtunk néhány hiányosságot, de bizakodásra adhat okot az a tény, hogy a gyártó hivatalos weboldala szerint a jelenlegi XBMC még csak béta változatnak minősül, a végleges kiadás pedig az Intel szakembereivel együttműködve gőzerővel készül. Ez azt jelentheti, hogy az alábbiakban felsorolt hibák, illetve hiányosságok túlnyomó többsége heteken belül eltűnhet.

A videók lejátszásánál probléma volt, hogy beágyazott feliratot nem lehetett váltani, viszont külső feliratot bármikor lehetett társítani az adott mozgóképhez. Az audió csatornák között szintén nem lehet váltani, ami esetenként probléma. A lemezre mentett Blu-ray tartalmakat lejátszotta a rendszer, mint ahogy a .mov és .wmv fájlokat is, de a H.264-es AVI-k és az .flv állományok sem jelentettek problémát. Blu-ray ISO állományokkal már nem birkózik meg a rendszer, sőt, a DVD ISO fájlok kezelése is problémás, ugyanis a menü megjelenik, de semmire sem reagál.

A bitráta teszt alkalmával remekül állta a sarat az N2520, ugyanis a 40 Mbps-os állományokat gond nélkül lejátszotta, viszont a 70 Mbps-os tesztfájlba már beletört a bicskája - ahogy eddig a legtöbb asztali médialejátszónak is. Azoknál a videóknál, amelyek gond nélkül elindultak, minimális akadásokat vettünk észre, amelyek mindenképpen zavaróak voltak. Ezekre főleg mozgalmasabb jeleneteknél lehetett felfigyelni, és tényleg nagyon apróak, de láthatóak.

Többcsatornás audió tekintetében is tettünk egy gyors próbát: HDMI porton keresztül egy Harman/Kardon AVR-265-ös házimozi erősítővel kapcsoltuk össze a NAS-t, majd kipróbáltuk, mihez kezd a többcsatornás audió tartalmakkal. Az eredmény sajnos lehangoló volt: típustól függetlenül minden tartalom sztereó PCM formában jelent meg az erősítőn, az audió tulajdonságok módosítására pedig abszolút nem kínált lehetőséget a NAS. Érdekesség, hogy a TrueHD 7.1-es tesztfájl lejátszása közben szaggató hangot tapasztaltunk, az 5.1-es DolbyDigital Plus állomány lejátszásakor pedig csak akadozva lehetett mozgatni az egérkurzort.

Próba

Fogyasztás

A NAS egyetlen 500 GB-os merevlemezzel felszerelve enerigatakarékosan üzemelt, igaz, egy érdekességre is felfigyeltünk: a rendszer nem volt hajlandó üresjáratba kapcsolni a HDD-t akkor sem, ha hosszabb időre magára hagytuk, természetesen úgy, hogy semmiféle háttérfolyamattal nem kellett foglalkoznia. Több beállítás kipróbálása után is ugyanezt tapasztalatuk. Valószínűleg WD RED sorozatú HDD alkalmazásakor nem lenne ilyen probléma, az ugyanis szerepel a HDD kompatibilitási listán, az általunk alkalmazott HDD azonban nem.

A kis kitérő után lássuk, mekkora étvágya van az N2520-as modellnek. Íme:

A fenti értékek abszolút nem rosszak, sőt. Az üresjárati fogyasztás megfelelő HDD alkalmazása mellett alacsonyabb szintre is süllyedhet.

Adatátviteli sebességek

Szokásunkhoz híven természetesen kipróbáltuk, milyen írási és olvasási sebességet biztosít a NAS, sőt, ezúttal azt is megvizsgáltuk, mi a helyzet, ha az USB 3.0-s előlapi portra külső merevlemezt kötünk, és azt is a hálózaton keresztül akarjuk elérni. A méréseket nagy fájlt, sok kis fájlt, illetve nagy és kis fájlokat vegyesen tartalmazó könyvtárak másolásával egyaránt elvégeztük. Az alábbi eredmények születtek keresztül:

A beszerelt HDD remekül vizsgázott mind írási, mind pedig olvasási tesztek alkalmával, igaz, a sok kis fájl ide-oda másolása már jelentős lassulást eredményezett. A fenti sebességek ettől függetlenül eléggé rendben vannak. Lássuk, mi a helyzet, ha a másolási feladatokat egy USB 3.0-s portra kapcsolódó külső merevlemezzel végezzük el (szintén hálózaton keresztül másolva rá, ezt ne feledjük!). Íme:

Itt már meglepő eredmények születtek, amelyek messze vannak az USB 3.0 esetében megszokott sebességektől. Úgy látszik a plusz egy állomás beiktatása nem kedvez a másolási folyamatoknak (PC > NAS > külső HDD), ezért érdemes a külső HDD-vel elmenni a gépünkhöz, ha komolyabb adatmennyiséget szeretnénk átmozgatni rá. Ha a Copy gombot használjuk, és a NAS-ra másolunk fel adatokat, akkor természetesen sokkal nagyobb sebességekkel számolhatunk, de mivel egy ilyen esetben kb. érzésre kell mérni, így pontos eredményeink nincsenek.

Melegedés

Melegedés tekintetében abszolút nem volt rossz a helyzet, hiszen komolyabb terhelés alkalmával is csak 30 Celsius fokos hőmérsékleten üzemelt a NAS-ban elhelyezett egy szem Western Digital Caviar Black merevlemez. Az sajnos nem derült ki, hogy az Intel Atom CE5315-ös SoC mennyire melegedett, hiszen ezt a szoftver nem árulta el, de összességében nem volt forró a NAS még hosszabb időn át tartó másolás alkalmával sem.

Zajszint

Üresjáratban alapvetően halk a Thecus N2520, de ha leterheljük, akkor a ventilátornak azért már lesz hangja, igaz, ez nem motorhang, sokkal inkább szélzaj, és ennek a mértéke sem veszélyes. Filmnézés közben nem zajong a ventilátor, de ha közben a Transmission kliens alaposan el van látva letöltési feladatokkal, akkor a ventilátor szélzaja már beárnyékolhatja a szórakozást. Persze a termék így is a halkabb NAS-ok közé tartozik, így elégedettek lehetünk vele.

Amennyiben a ventilátor mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket, meg lehet próbálkozni a cseréjével, hiszen a hátlap könnyedén leszerelhető.

Verdikt

Verdikt

A Thecus N2520 szolgáltatások és kezelhetőség tekintetében remekül vizsgázott. A multimédiás képességein mondjuk még van mit csiszolni, de ezen az Intel és a Thecus szakemberei már gőzerővel dolgoznak.

A NAS beüzemelése végtelenül egyszerű és gyors, és a működésére sem lehet panasz: a fogyasztás kedvező, a zajszint pedig teljesen rendben van. Ha leterheljük a rendszert, akkor hallhatóvá válik némi szélzaj, de ez az esetek többségében nem zavaró.

A Thecus N2520-as a maga 78 000 forint körüli árával nem egy rossz vétel, ugyanis többet tud, mint a legtöbb NAS: az Intel Atom CE5315-ös SoC egység jóvoltából asztali médialejátszóként is funkcionál. E szolgáltatás egyelőre nem tökéletes, de ha a jelenlegi hibákat kijavítják a fejlesztőmérnökök, akkor az N2520 egy igazán remek választás lehet.

Ha egy picit nagyobb processzorteljesítményre és 1 GB-nyi helyett 2 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriára vágyunk - a háttérfolyamatok zökkenőmentesebb kezelése érdekében -, akkor választhatjuk az N2560-as modellt is, ami 10 ezer forint többletet jelent, és az említett különbségeket leszámítva ugyanolyan, mint az N2520-as.

Összességében nekünk nagyon tetszett a Thecus N2560-as. Gyors és mindent tud amit elvárhatunk tőle, sőt még annál is többet. Ezt persze az áráért el is várhatjuk, így egyelőre nem kap tőlünk ajánlott plecsnit, de ha megérkezik az XBMC ezen gépre szánt végleges változata, és javításra kerülnek az általunk felhozott hiányosságok, akkor már ki fogja érdemelni. Mindenképpen érdemes tehát odafigyelni erre a gépre, mert egy komplett megoldást nyújthat a nappalinkba.

A Thecus N2520-as modellt a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward