Tévút a BlackBerry számára a billentyűzet elhagyása?

A vállalat vezérigazgatójának szavai alapján a jövőben túlnyomórészt QWERTY gombsoros telefonokkal fognak szolgálni.

Tévút a BlackBerry számára a billentyűzet elhagyása?

Meglehetősen érdekes nyilatkozatot tett a napokban a BlackBerry vezetője. John Chen a Bloombergnek adott interjúja során rávilágított arra, hogy a jövőben ismét a billentyűzettel ellátott okostelefonoké lehet a főszerep a vállalat portfóliójában.

A BlackBerry továbbra sem igazán találja a helyét a világban, és talán ennek köszönhető a vezérigazgató meglehetősen érdekes kijelentése, miszerint ismét a teljes gombsorral ellátott mobilok kerülhetnek fókuszba. A BlackBerry 2013-ban bemutatta a BlackBerry 10 operációs rendszert, aminek az volt a legnagyobb újítása, hogy a grafikus kezelőfelületét érintésvezérléshez tökéletesre fejlesztették. Ennek megfelelően a debütáló rendszer a BlackBerry Z10 fedélzetén indult bevetésre, és csak később futott be a billentyűhuszárok vágyait kielégítő BlackBerry Q10. A vállalat akkor még úgy vélte, hogy ez hozhatja meg a kellő lendületet a túléléshez vezető úton, ám mostanra bebizonyosodott, hogy az érintős modellek feltűnése sem segíti őket különösebben, sőt. Sem a BlackBerry Z10, sem pedig a Z30 nem produkálja azt, amit előzetesen vártak.

John Chen ennek fényében nem meglepő, hogy azt nyilatkozta a Bloomberg News számára, hogy a jövőben jellemzően hardveres billentyűzettel felvértezett okostelefonok érkezésére kell számítanunk. "Én személy szerint szeretem a billentyűzeteket, így láthatjátok majd a továbbiakban, hogy a BlackBerry billentyűzetes mobiltelefonokkal áll elő – nem használom azt a szót, hogy kizárólag, de elsősorban így lesz."

Sajnos a BlackBerrynek nem túl jók a kilátásai. A híres popsztár, Alicia Keys is bejelentette az elmúlt hetekben, hogy hátra hagyja a BB-t. Az énekesnő a nemzetközi kreatív igazgató szerepét töltötte be csaknem egy éven át a cégnél, a feladata pedig elsősorban a fiatalok körében való népszerűsítés lett volna.

Ráadásul amellett , hogy a BB vezetése félévente új tervekkel áll elő, a befektetők bizalmát is teljesen elvesztették már. Az elmúlt időszakban mindent megpróbáltak annak érdekében, hogy némi profitra tegyenek szert. Aláírtak például egy rendkívül hosszú, ötéves megállapodást a Foxconn Technologyval, hogy a gyártási költségeket a legjobb szintre tornázzák. Ez volt az utóbbi időszak legjobb lépése a részükről, hiszen ezt követően némileg emelkedtek a részvényárfolyamok.

A vállalat vezérigazgatója ugyan próbál pozitív maradni – mi mást is tehetne –, de érezhetően egyre nagyobb a feszültség a BB berkeiben. Chen ezúttal ismét a jól megszokott felhasználói kört nevezte meg potenciális célközönségként. A társasági, vállalati és a kormányzati ügyfelek számára továbbra is a legjobb élményt nyújtanák, elsősorban a meglévő és visszatérő QWERTY billentyűzet által. Hogy mennyire jön be a gyártási költségek lentebb szorítása, és a régi-új marketing, azt a következő negyedévekben meglátjuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward