Tesztpadon a Linksys vezeték nélküli kamerái

Korábbi tesztjeinkben már számos webkamera és kifejezetten biztonságtechnikai célokra készített kültéri, illetve beltéri kamera járt nálunk, ám ezúttal ismét szétnéztünk a piacon, hogy milyen megoldások közül választhatnak a felhasználók. A jelenlegi teszt szereplőit a Linksys kínálatából választottuk, aki a hálózati eszközökkel foglalkozó szegmensben igen jól csengő névnek mondható.

Tesztpadon a Linksys vezeték nélküli kamerái

Bevezető és specifikációk

Korábbi tesztjeinkben már számos webkamera, és kifejezetten biztonságtechnikai célokra készített kültéri, illetve beltéri kamera járt nálunk, ám ezúttal ismét szétnéztünk a piacon, hogy milyen megoldások közül választhatnak a felhasználók. A jelenlegi teszt szereplőit a Linksys kínálatából választottuk, aki a hálózati eszközökkel foglalkozó szegmensben igen jól csengő névnek mondható.

Tesztünkben összesen három IP kamera lesz jelen, ezek közül az egyik termék kifejezetten az otthoni felhasználókat, míg a másik két megoldás inkább a kis- és közepes vállalkozásokat célozza meg. A termékekben közös, hogy biztonságtechnikai célokra használhatóak, valamint az is, hogy mindegyikük rendelkezik egy 10/100 Mbps-os Ethernet porttal, valamint vezeték nélküli hálózati támogatással is a 802.11 b/g szabványokat támogató beépített adapternek köszönhetően.

A termékek árukat és szolgáltatásaikat tekintve igen-igen különböznek egymástól, az egyes készülékek specifikációit az alábbi táblázatban összesítettük, hogy könnyedén felfedezhetőek legyenek a köztük lévő ár- és szolgáltatásbeli különbségek.

A rövid bevezető után a Linksys kamerák csomagjainak tartalmát, illetve magukat a kamerákat fogjuk bemutatni egyenként, természetesen a megszokott részletességgel. A kamerákat, tartozékaikat és a csomagolást bemutató képek mellett minden egységnél egy-egy rövid kis videót is készítettünk, amelyek segítségével szoftvereik kezelőfelületét, illetve szolgáltatásaikat szeretnénk egyszerűen, érthetően és látványosan bemutatni.

Nos, akkor nincs is más hátra, mint előre! :) Lapozzunk!

Linksys WVC210

Az első szereplő tulajdonképpen a teszt legkülönlegesebb darabja, ugyanis a termék nem más, mint egy motoros kamera. A Linksys megoldása tetszetős, igényes csomagolásban érkezik, amelynek elő- és hátlapján bőven találunk információt a termékről, valamint annak felhasználási lehetőségeiről. 

A csomagolás alapján az első benyomások jók. A színes karton belsejében egy fehér kartondoboz foglal helyet, gyakorlatilag ez rejti mind a kamerát, mind pedig a tartozékokat. A termékhez egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint felhasználói kézikönyvet és egy telepítő lemezt is kapunk. A telepítő ötletes és egyszerű, tulajdonképpen a telepítés folyamán magát a kamerát is bekonfigurálhatjuk a menünek köszönhetően, no de erre még visszatérünk picit később.

A tartozékok között egy talpat találunk, amelybe a kamera beleültethető, ha asztalon vagy polcon szeretnénk használni. Az egységhez jár egy univerzális tápadapter, amelyhez a gyártó egy európai és egy angol szabványú villásdugó-adaptert is mellékel, amelyet egy gyors mozdulattal felszerelhetünk a tápadapterre. Ez is ötletes megoldás, mivel két adapter helyett csak egyet kell megvásárolnunk. A termékhez ezen kívül kapunk egy Ethernet kábelt is, erre gyakorlatilag akkor van szükség, amikor a kamerát be kívánjuk konfigurálni. A beállításhoz vezetékes kapcsolatra van szükség, így aktiválni tudjuk többek között a WiFi kapcsolatot is, amely a konfigurálás után zökkenőmentesen használható. A termékhez kapunk még egy WiFi antennát is, ami forgatható és dönthető az optimális vételi pozíció megtalálásához. 

                                        

A tartozékok után nézzük is magát a kamerát. Az egység egy érdekes dizájnnal rendelkező megoldás: az optika tulajdonképpen egy hatalmas plasztik gömb mögött foglal helyet, itt találhatóak a függőleges és a vízszintes elmozdítást végző motorok is. A termék jobb oldalán találjuk a WiFi antenna csatlakozóját, így az előlapon négy darab led és egy LCD kijelző foglal helyet. A ledek a tápellátásról, az aktivitásról, valamint a WiFi és Ethernet kapcsolat állapotáról tájékoztatnak minket. A pici LCD kijelzőn a kamera IP címe látszik, valamint a kapcsolat módja (FIX IP vagy DHCP). Természetesen mind a ledek, mind pedig az LCD kijelző kikapcsolható a kamera szoftverében. Az optika jobbra és balra 67 fokban mozgatható a motorok segítségével, míg lfelelé 37 fokban, felfelé pedig 30 fokban képes elmozdulni.

A kamera alsó részén foglal helyet a tápadapter csatlakozója, a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet, valamint egy 10/100 Mbps-os Ethernet csatlakozó is. A jobb szélen találjuk a RESET gombot. A kamera hátoldalán a szellőző lyukak láthatóak. A terméken két furat is jelen van, ezekkel a kamerát könnyedén falra vagy akár plafonra is szerelhetjük, de a csavarokról és tiplikről magunknak kell gondoskodnunk, ugyanis ezek nem képezik a csomag részét.

[bold]A szoftverek

                                

[/bold]A fenti videót érdemes teljes képernyőn, HD felbontásban megtekinteni, hogy minden felirat olvasható legyen. A Linksys motoros kamerájához szoftver tekintetében kétféle megoldást kapunk: az egyik a számítógépre telepített kliensszoftver, míg a másik egy webes kezelőfelület, amelyen nem csak a kamera beállításait tudjuk elvégezni, hanem annak élő adását is nyomon tudjuk követni. A kamera webes szoftvere és a számítógépre telepített alkalmazás között egyetlen lényeges különbség van: a kliensszoftver több kamera kezelésére is képes, míg a webes kezelőfelületen mindig csak az adott kamera képét és beállításait érhetjük el. A telepítőprogram elindításakor a menüben találunk egy olyan opciót, hogy „Search Camera”. Ezt elindítva a rendszer feltérképezi a hálózatot és az érzékelt kamerákat megjeleníti, amelyeket aztán konfigurálhatunk. Ha ez megvan, a Video Monitoring System telepítésével a kliensszoftver is a gépre kerül, ahonnan folytathatjuk a konfigurálást, de a kamera IP címének beírása, valamint a felhasználónév és jelszó megadása után akár on-line módban is konfigurálhatjuk az eszközt. Fontos, hogy a kliensszoftverben ha hozzáadtuk a listához a kamerát, akkor a „Configure” menüben meg kell adni a telepítésnél megadott felhasználónevet és jelszót, különben nem fog működni a kamera, ugyanis nem fog tudni csatlakozni hozzá a kliens szoftver (Video Monitoring System).

A webes kezelőfelület remekül áttekinthető, könnyen használható szoftvernek minősül. A Basic fülön beállíthatjuk a kamera nevét, a hálózati beállításokkal kapcsolatos paramétereket (LAN és WiFi), sőt az állapotjelző ledek villogását is engedélyezhetjük vagy letilthatjuk igénytől függően. Az UPNP mód engedélyezésére szintén itt van lehetőség. A következő fülön az audio és videó beállítások foglalnak helyet. Ebben a részlegben beállíthatjuk a továbbított videó felbontását, sőt, akár a bitsűrűséget is: ezt vagy KB/s értékben, vagy különböző jelzők (low, normal, high) segítségével tehetjük meg. A képkocka/másodperc sebességet szintén itt adhatjuk meg 1-től egészen 30 FPS-ig. A rendszernél az audió továbbítást is szabályozhatjuk: lehetőség van arra, hogy a kamera csak hangot továbbítson, vagy mi továbbítsunk beszédet a kamerára, esetleg arra is, hogy egyidejűleg mindkét irányba lehessen hangot küldeni. A videó részlegben a fehéregyensúly beállítására is lehetőség van, de az élességet és a fényerőt is szabályozhatjuk. A kamera képét elforgathatjuk 180 fokkal, de akár tükrözhetjük is igény szerint. A stream esetében MJPEG vagy MPEG4-es kódolás közül választhatunk, a két mód esetében külön megadhatjuk, hogy milyen felbontásban, és milyen bitrátával küldje a videót a rendszer.

A Maintenance fülön a rendszer firmware-ének frissítésére van lehetőség, de a konfiguráció adatait is lementhetjük, illetve betölthetünk korábban mentett beállításokat is. A kamera újraindítását is elvégezhetjük innen. A következő lényeges fül a Users menüpont, amelyben akár 20 felhasználót adhatunk a rendszerhez, különböző jogokkal: megszabhatjuk, hogy hozzáférhessenek a kamera motorjának irányításához, sőt azt is, hogy a setup menübe be tudjanak-e lépni. A következő fülön a DDNS szolgáltatót állíthatjuk be, így a kamera képét bármikor bárhonnan elérhetjük az itt kapott IP cím és jelszó beírásával. A Mail & FTP fülön beállíthatjuk, hogy mely FTP cím(ek)re és mely e-mail cím(ek)re kerüljön továbbításra a rögzített fotó betörés, illetve mozgásérzékelés esetén. Ez rendkívül hasznos szolgáltatás, mert a betörő hiába találja meg és teszi tönkre a biztonságtechnikai rendszert, az elküldött képekkel már sok mindent nem tud tenni.

 

A Pan/Tilt menüpontban a kamera kalibrálását végezhetjük el, de itt lehet megadni a különböző szektorokat is, ahova a kamera egy gombnyomással oda tud fordulni, de akár az előre megadott pontok között is tud váltogatni úgy, hogy egyik pontról a másikra mozog, így kvázi járőrözik az adott területen. Ez kényelmes mód, ugyanis ilyenkor nem kell manuálisan irányítani a készüléket. Az utolsó menüpontban a rendszer státuszával kapcsolatban tudhatunk meg információkat, azaz az éppen érvényben lévő beállításokról tájékozódhatunk.

A gépre telepített kliensszoftver esetében ugyanezeket a beállításokat érjük el, de van néhány extra szolgáltatás is. A Video Monitoring System névre keresztelt szoftver a felvételek rögzítését és visszajátszását is lehetővé teszi, ez a funkció pedig hiányzik a webes kezelőfelületről.

A szoftver egyszerre több kamera képét tudja megjelenítni, gyakorlatilag azt is megadhatjuk, hogy milyen időközönként váltogassa a különböző kamerák képeit. A VMS teljes képernyős és többféle osztott képernyős módot is kínál, használata rendkívül egyszerű. A Schedule menüpontban beállíthatjuk, hogy milyen időintervallumban történjen a rögzítés, ami kényelmes, automatikus megfigyelést tesz lehetővé, de a menüben az is megadható, hogy a rögzített felvételek milyen időközönként kerüljenek törlésre. Az alapértelmezett érték 7 nap. Természetesen a pásztázással kapcsolatos beállítások sem hiányoznak a kínálatból, egyszóval az alkalmazás tökéletes.

Linksys WVC2300-EU

A második kamera már kifejezetten a kis- és közepes vállalatokat, illetve az üzleti felhasználókat célozza meg. Ennél a terméknél a csomagolás egy egyszerű fehér kartondoboz, amelyen egy matrica található: erről csak a legszükségesebb adatokat olvashatjuk le, úgy mint a kamera típusát és sorozatszámát, viszont a szolgáltatásairól és specifikációiról nem tudunk meg semmit. 

Az egyszerű karton doboz belsejében példás rend uralkodik: minden főbb alkatrész egy külön karton részben kap helyet, így a csomag jól áttekinthető, elrendezés szempontjából roppant igényes. A csomagban természetesen minden szükséges kellék benne van, ezekről az alábbi pár sorban adunk némi tájékoztatást.

A termékhez a gyártó egy gyors üzembehelyezési útmutatót mellékel, ezen kívül a telepítő lemez foglal még helyet a csomag tetején. A telepítő az előző kameránál megismert felépítést követi: az ötletes megoldás segítségével ebben az esetben is beállíthatjuk a kamerát a telepítés során, így az az install végeztével gyakorlatilag tökéletesen használható. Természetesen első körben az Ethernet kábel alkalmazására van szükség, mert csak ezzel tudjuk beállítani a kamera IP címét, illetve hálózati tulajdonságait, ám a rövid konfigurálás után már gond nélkül használhatjuk a 802.11 b/g kapcsolatot is. A WiFi beállításához a Webes kezelőfelületet kell használni, ezt a telepítés után a kamera IP-címének beírásával érjük el.

A tartozékok között egy európai és egy angol szabványú adapter foglal helyet, ennél a terméknél a gyártó már nem alkalmazta a motoros kameránál bemutatott univerzális adapter megoldást. Kár érte, mert így két adaptert veszünk meg, kvázi feleslegesen. A tartozékok listájában jelen van az Ethernet kábel, valamint kettő darab WiFi antenna is.

A csomagban egy pici fehér dobozban találjuk meg a kamera talpazatát, állvány részét és a forgatható/dönthető állványcsonkot. A talpazaton van három furat, amelyek segítségével a kamerát falra vagy plafonra tudjuk szerelni. A gyártó néhány csavart is mellékelt, ám a falra szereléshez szükséges tipliket nem tartalmazza a csomag.

Maga a kamera egy igen robosztus fém házban érkezik, ami alkalmassá teszi kültéri és beltéri használatra egyaránt: a kültéri használathoz fűthető és hűthető házat is be lehet szerezni, amelybe a kamera zökkenőmentesen beszerelhető, de önmagában is alkalmas kültéri használatra. A terméken található objektív a motoros kamerával ellentétben fókuszgyűrűt is tartalmaz, amelynek segítségével a  képélességet a helyzetnek megfelelően korrigálhatjuk.

A kamera alján és tetején egyaránt találunk egy-egy furatot, amelyek lehetőséget adnak a talpazat rögzítésére. A furatoknak köszönhetően rendkívül könnyen felszerelhetjük a kamerát bármilyen pozícióban szinte bárhova, ez pedig kellő szabadságot ad a felhasználók számára. A kamera hátulján összesen két darab WiFi antenna foglal helyet, de ezeken kívül a szükséges csatlakozókat is megtaláljuk.

A termék hátulján speciális I/O csatlakozó (RS485), egy tápkábel csatlakozó, valamint egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet van jelen. A felső sorban egy 10/100 Mbps-os Ethernet port és a jól ismert RESET gomb is megtalálható. A termék jobb oldalán egy Kensington portot is találunk, amelynek segítségével a kamerát egy tárgyhoz láncolhatjuk, hogy így biztonságban tudhassuk azt. Biztos hasznos funkció, mi hirtelen nem láttuk értelmét. Az RS485-ös portnak köszönhetően a kamerát bármilyen forgatható állványra felszerelhetjük, amely kompatibilis a Pelco_D protokollal, így az egység távolról vezérelhető, azaz forgatható és dönthető. A termék oldalán elhelyezett két bemenet és két kimenet jóvoltából az egységet passzív IR érzékelőkhöz, füstérzékelőhöz ajtónyitás-érzékelőkhöz és világításkapcsolókhoz is csatlakoztathatjuk, amelynek köszönhetően egy igen komplex rendszert hozhatunk létre. Érdekesség, hogy a kamera egy infravörös szűrővel is el van látva, amely infralámpával történő kombinálás esetén totális sötétben is lehetővé teszi a felvételek készítését. Ez igen hasznos és ötletes funkció, de IR reflektor híjján sajnos nem tudtuk kipróbálni. A termékhez mellékelt közgyűrű a kamerához kapható különböző lencsék rögzítéséhez szükséges: a kamerához varifokális, széles látószögű, Zoom és egyéb speciális lencsék kaphatóak, amelyek segítségével profi megfigyelőrendszer hozható létre.

[bold]A szoftver

[/bold]

                                        

A WVC2300-EU modell esetében is rendelkezésre áll a webes kezelőfelület, amelynek segítségével a kamera minden szolgáltatását beállíthatjuk, kezdve a videó felbontásától a bitrátán át egészen a videó FPS értékéig. Az audió küldéssel és továbbítással kapcsolatos opciók mellett a különböző riasztások, valamint a riasztás esetén értesítendő e-mail címek és FTP címek is megadhatóak. Ezen kívül kikapcsolhatjuk a kamera indikátor ledjeit is, amelyek az aktivitásról és a bekapcsolt állapotról árulkodnak.

A menüpontok között a WiFi kapcsolat, az IP-címek és minden szükséges adat beállítható, többek között plusz  felhasználókat is adhatunk a rendszerhez, akár 20-at is. A DDNS szolgáltatás szintén beállítható, ehhez egy DDNS szolgáltatónál kell regisztrálni, majd az ott kapott adatokat a menüben megadni. A Maintenance ablakon belül a termék firmware-ének frissítését is elvégezhetjük, de akár  vissza is állíthatjuk a rendszert gyári állapotra, ha valami miatt erre szükségünk lenne. A videó esetében egyébként 640 x 480 pixeles felbontás és 30 FPS-es sebesség adható meg, a minőség pedig 1,2 Mbps-ig növelhető, ez a Very High beállításnak felel meg. Mi a teszt során végig ezt használtuk. A kép esetében a fehérengyensúly automatikus vagy manuális beállítására is lehetőség van, de a fényerőt is szabályozhatjuk igény szerint.

A rendszer státuszáról az utolsó nagy témakörben találunk információkat: itt gyakorlatilag pillanatok alatt áttekinthetjük az érvényben lévő beállításokat anélkül, hogy végig kéne nézni az összes menüpontot. Ez főleg hibakereséskor jöhet jól. A webes kezelőfelületen természetesen a kamera élő adásának megtekintésére is lehetőség van. Amennyiben a DDNS szolgáltatást beállítjuk, úgy bárhol megtekinthetjük a kamera képét, mindezt pedig interneten keresztül, egyszerűen és gyorsan megtehetjük.

A webes kezelőfelület mellett egy komoly kinézettel bíró szoftvert is kapunk a termékhez. Az alkalmazás egy monitor egy playback és egy recorder alrendszerből áll, így minden funkciót ellát, amire egy megfigyelőrendszer esetében csak szükségünk lehet. A rendszer egyszerre akár 16 kamera képét is meg tudja jeleníteni, ha szükséges.

 

A program beállításai között az időzített felvétellel és egyéb alapbeállításokkal kapcsolatos menüket találunk, sőt, innen elérjük a webes kezelőfelületet is egyetlen kattintással, ami rendkívül hasznos funkció. A szoftver a teszt alatt összességében jól vizsgázott: beállítása és kezelése egyszerű, így nem lehet rá panasz.

Linksys WVC54GC-EU

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, következzen tesztünk harmadik versenyzője, amely egy vezeték nélküli internetes kamera. A termék kifejezetten az átlagfelhasználókat célozza meg, ez látszik a csomagolásán is, amely rendkívül dizájnos és igen-igen informatív. 

A tetszetős csomag belsejében igényes elrendezésben találjuk meg magát a kamerát és a hozzá tartozó kellékeket, valamint leírásokat. A kamerához a gyártó mellékel egy gyors üzembehelyezési útmutatót és egy felhasználói kézikönyvet is, de természetesen az ötletes kis telepítő lemez sem hiányzik a kínálatból. Ennél a telepítőnél már látszik, hogy átlagfelhasználók számára készült: az install folyamán képekkel és leírással illusztrálja, hogy milyen lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy a terméket felismerje a szoftver és az zökkenőmentesen működjön. A kamera beállításához természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen a mellékelt ethernet kábel használata, ugyanis ezzel tudjuk elvégezni a szükséges beállításokat, többek között a WiFi támogatás is így kapcsolhatjuk be.

A leírások és a telepítőlemez a fenti képen látható tetszetős kis kék borítékban foglal helyet, amely a kellékek és a kamera alatt található részben foglalnak helyet. Összességében eddig ennek a kamerának a legigényesebb a csomagolása.

A tartozékok között a kamerán kívül találunk egy európai szabványú tápadaptert is, ennél a terméknél már nincs angol tápadapter, sőt, villásdugó-átalakító sem. A tápadapter mellett egy Ethernet kábel és a kamera talpazata is jelen van a csomagban. A talpazat egy ötletes csuklóval van felszerelve, ennek köszönhetően a kamerát dönthetjük, forgathatjuk, egyszóval beállíthatjuk, hogy az aktuális pozícióban a lehető legjobb képeket készítse.

A kamera előlapján egy kék led tájékoztat arról, hogy az egység működi-e, és van-e hálózati kapcsolat. Ameddig a kék led villog, addig a hálózati kapcsolat nem jött létre, ez például a WiFi kapcsolat beállításakor lehet hasznos funkció. A kamera alsó részén a talp rögzítésére szolgáló furat mellett foglal helyet a RESET gomb, amellyel újraindíthatjuk a készüléket. A kamera hátulján szintén van egy furat, amelybe a talp rögzítője passzol. Ez a furat akkor hasznos, ha a terméket falra szereljük, míg az alsó furat plafonra szerelt kamera esetében hasznos.

A kamera talpának hátulján egy puha, szivacs-szerű réteg is jelen van, plusz két furat, amelyekkel az egységet falra vagy plafonra rögzíthetjük. A rögzítéshez szükséges csavarok és tiplik nincsenek benne a csomagban, de ezek úgyis filléres dolgok, legalábbis a kamera árához képest.

[bold]A szoftver

[/bold]

                                 

Az egyszerű asztali kamera esetében is kapunk egy webes kezelőfelületet a beállítások elvégzéséhez, valamint egy külön szoftvert is, amelyet a gépre telepíthetünk, majd akár időzített módban is készíthetünk felvételeket a megfigyelt objektumról, sőt, riasztás esetén ez a rendszer is képes a képet elküldeni az előre beállított e-mail cím(ek)re vagy FTP-re. Ennél a kameránál már nem 640 x 480 pixeles, hanem csak 320 x 240 pixeles felbontást vehetünk igénybe képek és videó készítésénél. Az automatikus fehéregyensúly itt is rendelkezésre áll, sőt a kép fényerejét is módossíthatjuk. A rendszer megfigyelő ablakában lehetőség van ugyan a 640 x 480 pixeles felbontás alkalmazására, ám ekkor olyan hatást érünk el, mint ha bekapcsolnánk a digitális zoomot, egyszóval a kép részletei nem lehet kivenni.

Az Ethernet kapcsolat és a WiFi kapcsolat beállítása nagyon egyszerű, akár FIX IP-vel akár DHCP-vel kívánjuk kivitelezni a dolgot. A rendszerhez lehetőség van plusz felhasználók hozzárendelésére is, de a DDNS beállításokat is megtaláljuk a menüben, ezúttaé SOLOlink felirattal, amelynek igénybevétgeléhez regisztrációra van szükség, viszont ezután interneten keresztül is nyomon követhetjük, hogy mi történik éppen a kamerával megfigyelt területen. Mozgásérzékelő területeket szintén kijelölhetünk: ha ezekben bármilyen mozgást érzékel a szoftver, a kamera elküldi a felvételeket a megadott e-mail címekre és FTP címekre.

A termékhez egy egyszerűbb kliensszoftvert is kapunk, ami tökéletesen ellátja a megfigyeléssel kapcsolatos rögzítési- és lejátszási funkicókat. Az alkalmazás kezelőfelülete dizájnos, az áttekinthetőség rendben van, a használhatóságra szintén nem lehet panasz. Annak ellenére, hogy látszólag egy egyszerű szoftverről van szó, ez a megoldás is képes több kamera képének kezelésére.

Összehasonlítás

[bold]Képminőség

[/bold]

A kamerák képének összehasonlításához kétféle módszert alkalmaztunk. Első körben megnéztük, hogy adott körülmények között, azaz megegyező fényviszonyok esetén a különböző kamerák milyen képet tudnak készíteni beltérben egy dobozról. A doboz egy X58-as alaplapé, a sok felirat és kép miatt tökéletesen alkalmas arra, hogy rámutasson a versenyzők képalkotási hiányosságaira, már ha vannak ilyenek.

A beltéri képeknél a lencse beállítása utána  WVC2300-as kamera biztosította a legszebb képet, a VWC54GC modell esetében viszont eléggé zajos képet kaptunk végeredményül. A középső tesztképen a WVC210-es modell képe látható, amely jó minőségűnek mondható.

A kültéri képeken a WVC210-es modell képe kissé sötétnek tűnt, de a VWC54GC tesztfotója sem mondható túl világosnak. A fenti képek a szoftver által beállított fehéregyensúllyal és világossággal készültek. A jobb szélső képen a WVC2300-EU kamera tesztfotóját láthatjuk, amely már elég világos, viszont az ég egy része kiégett a képen, cserébe a környezetről elég jó minőségű képet készített a termék.

A 640 x 480 pixeles kép és videó már elégséges ahhoz, hogy egy esetleges betörőt közelebbről felismerhessünk a felvételeken, a 320 x 240 pixeles felbontás erre sajnos majdnem teljesen alkalmatlan.

[bold]Fogyasztás

[/bold]

Mivel a megfigyelőrendszerek általában a nap 24 órájában, a hét legalább 5 napján működnek (általában azért hétvégén is használják őket, ahol figyelnek a biztonságra), így nem mindegy, hogy az egyes kamerák mennyit fogyasztanak, legalábbis hosszabb távon. A termékeket működés közben egy fogyasztásmérőre kapcsoltuk, hogy kiderüljön: vajon mennyi energia szükséges zökkenőmentes működésükhöz?

Nos, a WVC54GC modell esetében 2,5 és 3 Watt közötti fogyasztást mérünk, míg a WVC210-es kameránál ez az érték 4W volt, amennyiben a motorok nem, csak az optika és az elektronika dolgozott. Amennyiben a kamera horizontális és vertikális motorjait is működésre fogjuk, a fogyasztás 6,5 Watt köré ugrik fel, ami szintén átlagérték. A WVC2300-EU modell esetében 4 és 5 Watt közötti fogyasztást mérünk, amelynek köszönhetően a kamera a középmezőnybe került, persze nem a képminősége miatt, mert az gyakorlatilag a legjobbnak mondható. 

Vélemények

Linksys WVC54GC

A pici vezeték nélküli webkamera ideális választás lehet olyan átlagfelhasználóknak, akik költséghatékonyan szeretnék megoldani, vagyis inkább kiegészíteni lakásuk vagyonvédelmét egy vezeték nélküli, kedvező árú megoldással. A kamera a mezőny többi tagjánál jelentősen olcsóbb, de szoftverei és szolgáltatásai bőven jók, ha a fenti célra keresünk alternatív megoldásokat. A 320 x 240 pixeles felbontás nem túl nagy, de sok esetben elegendő lehet bizonyítékként, sőt, ha szerencsénk van, még használható információt is adhat a hatóságnak, bár erre elég kevés esély van. A termék kezelhetőségét és konfigurálhatóságát tekintve hatékony megoldásnak minősül, amelyet nagyon egyszerű működésre bírni.

A talpazatnak köszönhetően a falra vagy plafonra szerelés sem jelenthet gondot, viszont a kamerát kültérben nem érdemes alkalmazni, ugyanis beltéri felhasználásra fejlesztették ki. A termék a maga 20000 forint körüli árával jó választásnak minősül a piacon, a tapasztalatok alapján ajánlott vételnek minősítjük!

Linksys WVC2300-EU

Ez a kamera inkább ipari felhasználásra ajánlott, a rengeteg bővítési lehetőség, sőt, a forgatható állványokkal való kompatibilitás mind-mint ezt a célt szolgálja. A termék lencséje leváltható, így a gyártó kínálatából könnyedén kiválaszthatjuk az adott célnak legmegfelelőbb lencsét, amely hatékonyabbá teszi a megfigyelést. A 640 x 480 pixeles felbontás, valamint az állítható fókusz elegendő rugalmasságot ad. A termék képminősége és szolgáltatásai teljesen rendben vannak: gyakorlatilag minden funkció jelen van, amelyre kis- és közepes üzleti környezeten szükség lehet. A termék dual codec megoldásának köszönhetően ideális megoldás a videó rögzítésére és megtekintésére egy időben.

A kamera robosztus házának köszönhetően már kültéri használatra is alkalmas, de zord időjárás esetén érdemes hozzá beszerezni egy külön fűthető/hűthető kameraházat, hogy a termék a lehető legtovább üzemeljen mindenféle stabilitásbeli probléma és egyéb elektronikai meghibásodás nélkül. A WVC2300-EU esetében a 90000 forint körüli ajánlott végfelhasználói ár igen-igen borsos, de ha a professzionális piacon szétnézünk, egyből emészthetőbbnek tűnik az összeg, főleg a szolgáltatások tekintetében. A kamera falra és plafonra gond nélkül felszerelhető, így a legváltozatosabb környezetben is tökéletesen alkalmazható. A két antennának köszönhetően a termék megfelelő, az egy antennás megoldásoknál nagyobb jelerősséggel üzemel. Az optikai zoom hiánya egy kicsit zavaró, de opcionális Zoom lencsével ezt a hibát is korrigálhatjuk. Mindent egybevetve, aki az átlagnál profibb kamerát keres, amely vezeték nélkül kapcsolódik a helyi hálózathoz, annak érdemes elgondolkoznia a Linksys termékén. Ajánlott vétel!

[bold]Linksys WVC210

[/bold]

A harmadik, és egyben utolsó kamera motoros megoldása miatt mondható igazi különlegességnek. Szolgáltatásait és képminőségét tekintve egy picivel gyengébb, mint az ipari felhasználásra készített WVC2300-EU modell. Az optikai zoom ennél a terméknél is nagyon hiányzik, viszont ezt némileg kárpótolja az a tény, hogy a terméket előre meghatározott pontokba vezérelhetjük a motorokkal, így a kamera egyszerre több terület megfigyelésére, vagy pásztázására alkalmas. A 640 x 480 pixeles felbontás elegendő, a beépített mikrofon által továbbított hang megfelelő minőségű. Ez a termék is dual codec megoldással van ellátva csak úgy, mint a WVC2300-EU.

A kamera beállítása rendkívül gyorsan és könnyen elvégezhető, a kezelőfelület is jól áttekinthető, így gyorsan elsajátítható a használata. A kamera a motoros kivitel miatt nagyobb terület megfigyelésére különösen ajánlott, ám kültéri használatra ez a modell sem igazán alkalmas, alakja miatt speciális kültéri házban sem tudjuk elhelyezni. A kamera szoftvere 16 darab egyedi kamera kezelésére és felvételének rögzítésére alkalmas. A termék 69000 forint körül árával olcsónak éppen nem mondható, de cserébe kapunk egy motoros kamerát, amely a mozgásérzékelő ablakokkal karöltve elég ütőképes biztonságtechnikai rendszer alapjául szolgálhat. A termék szintén ajánlott vétel!

[bold]A tesztben szereplő termékeket a Ramiris Kft.-től és az Expert Computer Kft.-től kaptuk kölcsön! Ezúton is köszönet érte!

[/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward