Teszteredmények: Erre képes az Intel DG1-es videokártyája

Fontos kiemelni, hogy ez egy szoftverfejlesztőknek szánt megoldás, amely alacsony teljesítménnyel rendelkezik, így a lenti eredmények alapján még korai lenne bármiféle következtetést levonni az Intel majdani videokártya-kínálatával kapcsolatban.

Teszteredmények: Erre képes az Intel DG1-es videokártyája

Az Intel DG1-es videokártyájáról, amely egy speciális, kifejezetten szoftverfejlesztők számára készített termék, a CES 2020 alkalmával már beszámoltunk, igaz, akkoriban még elég kevés adat állt rendelkezésre azzal kapcsolatban, pontosan milyen teljesítményre képes az újdonság. Az Intel célja a fejlesztői videokártya elérhetővé tételével lényegében „csak” annyi volt, hogy lehetőséget biztosítson a szoftverfejlesztők számára, hogy felkészüljenek az Xe iGPU-val ellátott Tiger Lake processzorok rajtjára. Utóbbiak a tervek szerint még idén forgalomba kerülhetnek.

Időközben egyébként a DG1 hozzávetőleges teljesítményével kapcsolatban is megjelent némi információ, hála a GeekBench és a CompuBench tesztprogramok adatbázisában lapuló eredményeknek, amelyekre Tum Apisak bukkant rá. A tesztben szereplő konfiguráció egy Intel Core i7-8700-as processzor társaságában dolgozhatott, maga a GPU pedig 1,5 GHz-es órajelen ketyegett és 3 GB-nyi fedélzeti memóriával gazdálkodhatott. A tesztek alapján a DG1 teljesítménye nagyjából az AMD RYZEN 5 3400G, vagyis a Picasso APU sorozat leggyorsabb tagjával lehet egy szinten, már ami a GPU-t illeti, vagyis nem egy erőmű, de ezt eddig is sejthettük. A DG1-es kártya lényegében 55373 pontot ért el az OpenCL tesztben, míg a RZYEN 5 3400G esetében 58 000 pont feletti teljesítményre van kilátás.

A VideoCardz munkatársai a fenti eredményeket, illetve a CompuBench adatbázisában található eredményeket összevetették két népszerű videokártya teljesítményével: az egyik a Radeon RX 5500 XT, míg a másik a GeForce GTX 1650. Ahogy az a GeekBench eredmények alapján sejthető volt, a videokártyák piacán nem igazán van keresnivalója ennek a fejlesztésnek, ugyanis mindkét említett konkurenstől jelentősen elmarad teljesítményben, leszámítva egyetlen tesztet. Persze ez a videokártya nem is teljesítményre kihegyezve érkezik, hanem elsősorban szoftverfejlesztő platform részeként tette elérhetővé a gyártó, így a többi Xe alapú GPU-val ellátott megoldás ennél várhatóan jobb teljesítményre lesz képes.

Galéria megnyitása

Januárban egyébként még azt mondták az Intel illetékesei, hogy a Tiger Lake sorozatú processzorokban helyet foglaló következő generációs iGPU – ami Xe architektúra köré épül és 96 EU-val rendelkező verzióban is elérhető lehet – masszív előrelépést hoz majd grafikus teljesítmény terén. A processzormagok pedig, amelyek szintén új generációs architektúra köré épülnek, ugyancsak nagy gyorsulást hozhatnak, vagyis az Ice Lake generációhoz képest kétszámjegyű növekedésre számíthatunk teljesítmény terén. Remélhetőleg rövidesen kiderül, mi a helyzet ezen a téren, valamint az Xe sorozatú videokártyákkal kapcsolatban is hamarosan érkezhet némi új információ, ugyanis a korábbi információk alapján az év közepén eshet szó róluk, márpedig az év közepe mindjárt itt van.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap