Terítéken a QNAP hálózati adattárolói

Ezúttal a QNAP két hálózati adattárolóját láttuk vendégül, amelyeket a gyártó kifejezetten otthoni környezetbe, illetve kisebb irodákba ajánl.

Terítéken a QNAP hálózati adattárolói

Bevezető

Ezúttal a QNAP két hálózati adattárolóját láttuk vendégül, amelyeket a gyártó kifejezetten otthoni környezetbe, illetve kisebb irodákba ajánl. A Home/SOHO kategóriában helyet foglaló újdonságok közül két, különböző szegmenseket megcélzó modellt próbálunk most ki: az egyik egy egylemezes modell, amely a QNAP TS119 Turbo NAS nevet viseli, míg a másik, a QNAP TS-419P Turbo NAS már egy sokkal komolyabb megoldás, ami összesen négy darab 3,5 vagy 2,5 hüvelykes merevlemez számára kínál helyet és így az alkalmazott merevlemezek számától függően különböző RAID módok használatára is lehetőséget ad.

Mielőtt még belecsapnánk a lecsóba és megnéznénk, hogy pontosan milyen specifikációkkal is rendelkeznek az újdonságok, ejtsünk néhány szót magáról a gyártóról, ami igen ismert és elismert névnek mondható a hálózati adattárolók szegmensében, itthon mégis sokan nem ismerik. A QNAP egy tajvani nagyvállalat, aminek a neve tulajdonképpen egy mozaikszó, ami a Quality Network Appliance Provider szavak kezdőbetűiből áll. A céget 2004-ben alapították és azóta átlagfelhasználók, illetve komoly üzleti ügyfelek számára is kínál a vállalat különböző megoldásokat a hálózati adattárolók és a megfigyelő rendszerek szegmensében, sőt, újabban már asztali multimédialejátszókkal is képviselteti magát a piacon. A cég székhelye Tajvanon található, de vannak irodái Kínában és az Amerikai Egyesült Államok területén is.

A vállalat számos hálózati adattárolót kínál, amelyekről bővebb információkat a hivatalos weboldalon találunk, mi ma ezekből kettőt mutatunk be.

A QNAP hálózati adattárolóira felszereltség és tudás tekintetében nem lehet lehet panasz, de mint láthatjuk, keményen meg is kérik az árukat, a cikk végére kiderül, hogy jogosan-e.

A rövid bevezető után térjünk a lényegre, kezdjük a bemutatót az egylemezes modell ismertetésével.

QNAP TS-119 Turbo NAS

Tesztünk első szereplője a QNAP TS-119 Turbo NAS nevet viseli. A termék egy egyszerű kis dobozban érkezik, amelynek belsejében maga a NAS, illetve egy külön karton dobozban a hozzá tartozó kiegészítők lapulnak. A szerkezet tisztességesen be van csomagolva: nem csak egy lezárt nejlon, hanem egy, az egység egész felületét beborító öntapadós fólia is védi a házát a különböző sérülésektől.

A doboz teljesen átlagosnak tekinthető, semmi extrát nem tartalmaz sem kívül, sem belül. A kiegészítőknek helyet adó karton doboz belsejében egy gyors üzembehelyezési útmutató, valamint a felhasználói kézikönyv és egy telepítő lemez található. A csomag ezeken kívül egy 36W-os tápadaptert is tartalmaz a hozzá tartozó tápkábellel, valamint egy Ethernet kábelt, két tartólábat és a szereléshez szükséges csavarokat. A telepítő lemezen a NAS-hoz tartozó firmware, illetve a különböző segédprogramok lapulnak, ezekről a szoftverrel foglalkozó részben még majd ejtünk pár szót. A lemezen a felhasználói kézikönyv digitális változata is jelen van.

A kellékek között tehát minden olyat megtalálunk, amire csak szükség lehet. Az egyik nejlon tasakban (piros csíkos) a NAS fedlapjának rögzítő csavarjai, míg a másik tasakban (fehér csíkos) a merevlemez beszereléséhez szükséges csavarok vannak jelen. A NAS-hoz tartozó, alumíniumból készült tartólábak függőleges helyzetben tartják az egységet, ugyanis ez a NAS természetes pozíciója. Érdekesség, hogy a tartólábak belső felén szivacsos borítást helyeztek el annak érdekében, hogy a NAS-t ne karcoljuk össze a lábak beillesztésekor. Kellemes figyelmesség, mindenképpen minőséget sugall.

Miután a kellékek sorát már kiveséztük, most már vethetünk néhány pillantást magára a hálózati adattárolóra is. A fekete színben pompázó egység teljes egészében alumíniumból készült házzal büszkélkedik, amely összességében tetszetősnek mondható. Az, hogy a gyártó masszív alumínium házat választott, cseppet sem véletlen: a rendszer teljes mértékben passzív hűtéssel bír, így tulajdonképpen a ház veszi át a NAS és a merevlemez által termelt hőt. Az alumínium ház egyrészt tetszetős, másrészt viszont rendkívül bosszantó is: az ujjlenyomatok azonnal meglátszanak rajta, akármit is csinálunk, ráadásul igen nehezen távolíthatóak el. Tény,

hogy beüzemelés után jobb esetben úgysem nyúlunk majd a NAS-hoz, de akkor is kellemetlen ez a felület.

A gyártó a NAS fedlapját nem rögzíti, ezt nekünk magunknak kell megtennünk. A fedlap egyébként rendkívül könnyen lejön, de tartogat némi meglepetést is. A fedlaphoz van rögzítve a teljes előlap, a maga műanyag keretével és átlátszó műanyag betéteivel, amelyeken keresztül a ledek világítanak. Ne ijedjünk meg, ez természetes, noha elsőre igen meglepő, hogy szinte a fél NAS a kezünkben marad a fedlap levételével.

A fedlap alatt egy alumínium konzol bújik meg, amely alatt, egy fólia mögött a NAS nyomtatott áramköri lapja látható (PCB). A konzol nagyon-nagyon szűk, így a 3,5 hüvelykes asztali merevlemez nagyon nehezen megy bele, a SATA csatlakozótömbre pedig egyenesen esélytelen rádugni a HDD-t. A füleket (nagyon óvatosan) érdemes egy kézzel kijjebb hajlítani, de tényleg csak óvatosan, ugyanis eleinte nem mozdulnak, később pedig hirtelen elhajlanak. Ezután a HDD-t kissé ferdén tartva, az elejét 1-2 cm-re megemelve, finoman a helyére lehet illeszteni és jöhet a csavarozás.

A szerelés után nézzük meg egy kicsit közelebbről az adattárolót. A NAS előlapján a bekapcsoló gomb, egy USB port és a különböző visszajelző ledekhez tartozó feliratok bújnak meg (LAN, HDD, STATUS). Az előlapi portra csatlakoztatott USB-s eszköz esetében élhetünk az USBCopy szolgáltatás által kínált kényelmi szolgáltatással, azaz a NAS egy előre megadott mappába másolja az adattárolón elhelyezkedő fájlokat. Ennek beállítására még a szoftver bemutatásánál visszatérünk. A funkciót az előlap tetején elhelyezett Copy móddal aktiválhatjuk, amennyiben csatlakozik USB-s adattároló az előlapi USB 2.0-s portra.

A NAS oldalain semmi említésre méltó nincs, a hátulján viszont már annál több. A termék hátulján a tápadapter csatlakozója, a Reset mikrokapcsoló, egy eSATA port, két USB 2.0-s port és maga a Gigabites Ethernet port foglal helyet. A NAS hátuljának alján egy Kensington Lock aljzatot is láthatunk, amellyel az eszköz védelméről gondoskodhatunk, amennyiben megvesszük a Kensington által kínált biztonsági megoldások valamelyikét. A legfrissebb megoldását pont a napokban mutatta be a gyártó.

Most, hogy kicsit közelebbről is megismerkedtünk a termékkel, nézzük a nyers specifikációkat. A merevlemez nélkül érkező egység 182 x 60 x 210 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig merevlemez nélkül is 1,2 Kg, azaz "van benne anyag". A rendszer lelkét egy Marvell processzor testesíti meg, amely 1,2 GHz-es órajelen ketyeg és a Marvell 6281-es típusjelzést viseli. Rendszermemóriából 512 MB-nyi van a kis szerkezetben, méghozzá DDR2-es típusú.

Hasznos hivatkozások

 

[list type="unordered"]

[*]Hivatalos weboldal

[*]Alkalmazások

[*]Friss Firmware

[*]Felhasználói kézikönyv

[/list]

QNAP TS-419P Turbo NAS

A második hálózati adattároló már nem egy, hanem összesen négy darab 3,5 vagy 2,5 hüvelykes formátumú merevlemez fogadására van felkészítve és így már természetesen különböző RAID módokat is kínál. A termék egy nagyméretű dobozban érkezik, kisebb társához hasonlóan jó alaposan becsomagolva. A NAS mellett ezúttal is egy kis karton dobozban foglalnak helyet a hozzá tartozó leírások és a különböző kellékek.

A csomag kibontása után a kis karton doboz belsejében két darab Ethernet kábelt, egy 120W-os tápadaptert és a hozzá tartozó tápkábelt, valamint a szereléshez szükséges csavarokat, illetve a meghajtókat tartalmazó fiókok bezárásához szükséges kulcsokat találjuk. A doboz alján a felhasználói kézikönyv, a gyors üzembehelyezési útmutató, valamint a telepítő lemez lapul, utóbbin ugyanazok a segédprogramok találhatóak, mint a kisebbik modell esetében. A csavarokat tartalmazó tasakokat a kartondoboz belső felére ragasztották fel, így ha esetleg hirtelen nem találnánk őket, akkor ott kell keresni.

Térjünk rá a hálózati adattárolóra, amely a QNAP TS-419P Turbo NAS nevet viseli. Ez a gép 177 x 180 x 235 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig 3Kg, természetesen merevlemezek nélkül. A NAS belsejében ugyanaz a processzor teljesít szolgálatot, mint amit a kisebb testvérénél már megismerhettünk: a Marvell 6281-es processzor most is 1,2 GHz-es órajelen ketyeg és most is 512 MB-nyi DDR2-es rendszermemóriával gazdálkodhat a rendszer. A NAS négy darab HotSwap-képes merevlemez fiókkal érkezik, amelyek zárhatóak és rendkívül könnyen szerelhetőek. A merevlemezeket csak a mellékelt csavarokkal fogjuk tudni beszerelni, ugyanis a csavarnak a keretbe kell besüllyednie ahhoz, hogy a fiókot vissza tudjuk tolni a helyére. A merevlemezek beszerelése rendkívül egyszerű folyamat, így erre kár pazarolni a karaktereket.

A NAS előlapján a HDD fiókok felett egy monokróm LCD kijelző lapul, amely kék háttérvilágítással büszkélkedik, az információkat pedig fehér felirattal írja ki. A kijelző mellett két gombot is találunk, az egyik mellett Enter, míg a másik mellett Select felirat olvasható. A gombokkal az IP címek, valamint a DHCP mód állítható be, de eléggé nehézkesen. Ha például a második hálózati adapter IP címét akarjuk beállítani, akkor ehhez az elsőn is végig kell lépegetni karakterenként.

A másik kellemetlenség, hogy nincs visszalépési lehetőség: a számokat a Select gombbal választhatjuk ki, az Enter gomb megnyomásával pedig továbbléphetünk a következő számra. Visszalépési lehetőség nincs, ha valamit esetleg elírunk. Ebben az esetben végig kell lapozni a beállításokat, majd újra belépni a menübe és ellépegetni addig a karakterig, amivel probléma van. Mi inkább a webes IP-cím beállítást javasoljuk. Gyors, stressz-mentes.

Nézzük is tovább az előlap egyéb érdekességeit. A kijelző alatt a státusz ledek találhatóak, míg a bal alsó sarokban a bekapcsoló gombot, illetve az USBCOPY funkcióhoz tartozó gombot és USB 2.0-s aljzatot találjuk. A NAS jobb oldalán semmi extra sincs, a bal oldalon az előlaphoz közelebb eső részen azonban van néhány furat, amelyek szellőzőként funkcionálnak. A NAS hátulján a 80 mm-es hűtőventilátor rácsát, a két darab Gigabites Ethernet portot, a két eSATA portot, három darab USB 2.0-s portot, a tápadapter csatlakozóját és magát a Reset kapcsolót láthatjuk. A szerkezet hátlapjának alsó szegmensében ezúttal is jelen van a Kensington Lock port, amivel a tolvajok dolgát tudjuk megnehezíteni, ha alkalmazzuk a Kingston által kínált védelmi eszközök valamelyikét.

 

A két darab Gigabites Ethernet portnak köszönhetően a rendszert az egyik porton keresztül a helyi hálózatra kapcsolhatjuk, míg a másikon keresztül akár egy másik hálózattal is összeköthetjük, de ezt a portot akár dedikált adatmentő szerverhez való csatlakozásra is használhatjuk. Például: a LAN1-en keresztül a NAS a helyi hálózathoz kapcsolódik, a LAN2-n keresztül pedig egy másik NAS-hoz, amelyre folyamatosan és automatikusan készül a NAS tartalmáról biztonsági mentés.

[bold]

Hasznos hivatkozások

[/bold]Hivatalos weboldal

Alkalmazások

Friss Firmware

Felhasználói kézikönyv

Első lépések

Miután a NAS-okat kicsomagoltuk és a megfelelő kábeleket a helyükre csatlakoztattuk (tápadapter, mellékelt RJ45 Ethernet Kábel), megkezdődhet az egységek beüzemelése. Mivel mindkét gép ugyanarra a kezelőfelületre és szoftverre támaszkodik, így nem lesz nehéz dolgunk. Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a gyártó filozófiája abszolút visszaköszön a termékből: a QNAP azt állítja magáról, hogy egyszerűen konfigurálható, könnyedén kezelhető, ám de rendkívül gyors hálózati adattárolókkal áll az üzleti- és otthoni felhasználók rendelkezésére. Nos, hamarosan meggyőződhetünk róla, hogy ez bizony maximálisan így van.

A NAS-ok esetében első körben egy (TS-119), illetve minimum egy (TS-419P) merevlemez alkalmazására van szükség. A TS-119 esetében csak 3,5 hüvelykes asztali merevlemezt használhatunk, de a TS-419P már 3,5 hüvelykes és 2,5 hüvelykes adattárolók fogadására egyaránt alkalmas. Fontos kiemelni, hogy a kiszemelt HDD-ről minden adatot eltávolít a NAS, azt ugyanis felpartícionálja és le is formázza. Ha a HDD a helyén van és ezután a szükséges kábeleket is csatlakoztattuk, akkor nincs más hátra, mint megkeresni a hálózaton a NAS-t. Erre megoldás lehet a router DHCP kliens listája (amennyiben a DHCP szerver engedélyezve van), de kényelmesebb módszerként használhatjuk a Windows-ra és Mac-re egyaránt elérhető QNAP Finder segédprogramot is.

Miután a NAS megvan, néhány egyszerű beállítást végeztet el velünk a rendszer, de nem kell megijedni, ezek mind-mind maguktól értetődőek. Első körben a NAS-hoz mellékelt CD-ről ki kell tallózni a termékhez tartozó firmware-t, de ha a legfrissebb szoftverre vágyunk, akkor ezt a gyártó hivatalos weboldaláról könnyedén elérhetjük. Miután ez megvan, azután majd nevet kell adnunk a NAS-nak, módosítanunk kell a gyári admin jelszót, ki kell választani a RAID módot (ha van) és azt is, hogy milyen fájlrendszerrel formázza a rendszer a merevlemezt. A "Pro" modellekkel ellentétben a tesztben szereplő megoldások nem kínálnak AES titkosítást, amellyel védhető lenne a merevlemez(ek) tartalma.

Az eddigieken kívül be kell állítani az időt és időzónát, valamint az IP címet (címeket), hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ha ezeken a lépéseken túlvagyunk, a rendszer megkezdi a NAS konfigurálását. Néhány perc után a rendszer újraindul és már be is jelentkezhetünk az webes kezelőfelületre, ami csak első látásra lesz majd hihetetlenül bonyolult. Még másodikra is, ha nem vagyunk ehhez hasonló rendszerekhez szokva, de nagyon hamar rá lehet jönni a termék használatára, még úgy is, hogy a súgó megjegyzések és az egész kezelőfelület angol nyelvű.

A NAS-ok esetében fontos tudni, hogy kettőt csipognak: egyet pár másodperccel az indulás után, míg egy hosszabbat 1-2 perc elteltével, ahogy a rendszer elindult és felcsatlakoztatta a köteteket. Ezután, vagyis a második sípolás után érhetjük el a hálózati adattárolót webes, illetve egyéb felületeken. A NAS kikapcsolására háromféle mód van: a terméket kikapcsolhatjuk egyrészt a QNAP Finder segédprogramon keresztül, vagy a webes felület Power Management fülén keresztül, de akár a bekapcsoló gomb négy másodperces nyomva tartásával is. Újraindításhoz az első két módszer valamelyike közül kell választanunk, azaz vagy a Webes kezelőfelület Power Management fülét, vagy a QNAP Finder alkalmazást kell segítségül hívnunk. Ha már a gomboknál és a kezelésnél tartunk, ejtsünk néhány szót a RESET kapcsolóról is. A gombot 3 másodpercig nyomva tartva alaphelyzetbe állítható a NAS IP címe, az admin jelszó és a biztonsági szint. Ha a RESET mikrokapcsolót 10 másodpercig nyomva tartjuk, akkor minden beállítás alaphelyzetre áll vissza úgy, mint ha a webes kezelőfelületen nyomnánk meg a "Restore to Factory Settings" gombot.

A szoftver

[bold]A webes kezelőfelület

[/bold]

Miután a NAS IP-címét beírtuk az általunk preferált webböngésző címsorába, megjelenik a kezdőoldal, amelyen a webszerver és az ftp szerver használatával kapcsolatban találunk néhány hasznos információt. A jobb felső sarokban lévő zöld házikóra kattintva eljutunk a NAS menüjéhez, ahol az adminisztrációs felülettől kezdve a média szerveren át a letöltő kliensig mindent elérünk. A menünek kétféle nézete van: a flow az egy modernebb, lapozós stílusú megoldás, míg a standard nézet hagyományos, minden különösebb effektet nélkülöző menüt biztosít. Nézzük először az adminisztrációs menüt. A felhasználónév (admin) és az általunk megadott jelszó beírásával azonnal beléphetünk. Ha a konfigurálás során nem adtunk meg külön jelszót, akkor írjuk ezt a jelszó mezőbe: admin. Most pedig nézzük meg, hogy a nagyobb témakörökre osztott kezelőfelület pontosan milyen lehetőségeket kínál. A rendszer jól áttekinthető, könnyedén kezelhető, sőt, ha egyes funkciókat nem találnánk, akkor a keresőt nyugodtan segítségül hívhatjuk.

Mi most a TS-419P modell menüjével illusztráljuk a bemutatót, ami két fontos dologban különbözik a TS-119-es modell esetében alkalmazott szoftvertől. A TS-119-es NAS esetében egyetlen Gigabites Ethernet vezérlő áll rendelkezésre, így a Network menüpontban nem túl meglepő módon csak egy IP-címet adhatunk meg. A másik különbség az, hogy a TS-119 egylemezes NAS lévén nem rendelkezik RAID támogatással, vagyis a Disk Management fül alatt nem találunk RAID beállításokkal kapcsolatos menüpontot. Ezektől a különbségektől eltekintve mindkét NAS ugyanolyan beállításokat kínál.

[bold]System Administration, azaz a rendszeradminisztrációs menü

[/bold]A General Settings, azaz általános beállítások fülön módosíthatjuk a NAS nevét és az admin menü eléréséhez szükséges port számát is. Ezen kívül engedélyezhetjük az SSL alapú, azaz titkosított csatornán folyó kapcsolódást, sőt, ehhez külön portot is beállíthatunk.

A többi menü között a dátummal és idővel, a nyári időszámítással és a jelszó erősségével foglalkozó menüpontokat találjuk. A következő, azaz a Network menüpontban a hálózati adapter(ek) beállításával kapcsolatos opciók foglalnak helyet, de itt adhatjuk meg a DDNS szolgáltatás adatait is, amelynek segítségével internetről is elérhetjük az Admin menüt, vagy akár a NAS-on tárolt weboldal(ak)at is. Az utolsó menüpont az IPV6-tal kapcsolatos beállításokat tartalmazza.

A Hardware fülön a rendszerrel kapcsolatos beállítások lapulnak, amelyek közül az első nagyon fontos. Az "Enable Configuration Reset Switch" opció engedélyezésével a NAS a Reset gomb megnyomásával gyári alap értékekre állítható vissza, de ha ez a lehetőség le van tiltva, akkor hiába nyomkodjuk a reset gombot. Érdemes erre odafigyelni. A következő fontos menüpontban a merevlemez(ek) készenléti állapotba lépésének idejét adhatjuk meg, ez alap esetben 30 perc. 30 perc tétlenség után a HDD-ket kikapcsolja a rendszer, de ha kérés érkezik a NAS felé (mondjuk hálózaton szeretnénk rajta böngészni), akkor 10-15 másodperc alatt magához tér, felpörögnek a lemezek és indulhat a munka. Ezen a lapon a rendszerhangszóró ki-bekapcsolását és az EXT4-es fájlrendszer írási gyorsítótárazásának engedélyezését is elvégezhetjük, de a lap alján egy sokkal érdekesebb beállítási lehetőség is lapul. A Smart Fan Configuration almenü a rendszerventilátorral kapcsolatos beállításokat tartalmazza: beállíthatjuk, hogy különböző hőmérséklet értékek esetén pörögjön-e a rendszerventilátor, és ha igen, milyen sebességgel (low, medium, high). Hagyhatjuk gyári értéken is a szabályzást, tapasztalatunk szerint így ugyanis teljesen hűvösen és halkan üzemel a NAS.

A Security fülön biztonsági beállítások kapnak helyet: itt megadhatjuk a NAS biztonsági szintjét és beállíthatjuk azt is, hogy mely IP-címekről lehet kapcsolódni a NAS-hoz és melyekről nem. A Notification menüpont a NAS-sal kapcsolatos értesítések beállításait tartalmazza: itt adhatjuk meg, hogy probléma vagy fontos esemény esetén mely e-mail cím(ek)re küldjön a rendszer értesítőt, sőt, SMS alapú értesítésre is van lehetőség, már ha ez egyáltalán működik idehaza.

A Power Management menüpontban a rendszer újraindítására és leállítására van mód, de természetesen időzített leállítást, újraindítást, illetve időzített bekapcsolást is kérhetünk. Összesen 15 szabályt hozhatunk itt létre. Kvázi minden nap más időpontban kapcsolhat be- és ki a rendszer, ha igényeink ezt megkövetelik.

A következő fülön a hálózati lomtár engedélyezésére és kiürítésére nyílik lehetőség, míg alatta a biztonsági mentéssel kapcsolatos beállításokat végezhetjük el. Ez utóbbi azért hasznos, mert a rendszer beállításait egy fájlban összegezve tárolhatjuk, így probléma esetén (pl.: Reset gomb megnyomása), könnyedén visszatölthetőek a beállítások.

A következő menüpontban a rendszerrel kapcsolatos fontos események logjait találjuk, amelyek nagyon sokszor jöhetnek majd jól. A rendszer menti a fontosabb eseményeket, de naplót vezet a kapcsolódásokról és a felhasználókról is.

A következő a sorban a Firmware Update opciót találjuk, amelynek segítségével frissíthetjük a rendszer szoftverét. A menüpont kínál Live Update funkciót is, ami kényelmes frissítést tesz lehetővé, de saját magunk is beszerezhetjük a gyártó hivatalos weboldaláról a NAS-hoz passzoló friss firmware-t.

Ebben a témakörben az utolsó menüpont a rendszer gyári állapotra történő visszaállítását teszi lehetővé.

[bold]Disk Management

[/bold]Itt a rendelkezésre álló merevlemez vagy merevlemezekkel kapcsolatos beállításokat találjuk. Esetünkben a képeken a négylemezes modellnél rendelkezésre álló opciók szerepelnek, amelynél két darab 1000 GB-os adattároló kapacitást kínáló Samsung HDD-t alkalmaztunk.

A Volume Management fülön beállíthatjuk, hogy milyen módban üzemeljen az adott kötet. Esetünkben a RAID0, RAID1, JBOD és Single Disk mód áll rendelkezésre, de ha három merevlemezt alkalmazunk, akkor a RAID5 mód is válaszható, négy HDD esetén pedig akár RAID6-ban is működhet a rendszer. RAID 5 esetében egy merevlemez, míg RAID6 esetében akár két merevlemez is kidőlhet anélkül, hogy adataink elvesznének, persze ennek ára van. RAID 5-nél egy HDD-vel, RAID6-nál pedig két HDD-vel csökken a maximálisan elérhető adattároló kapacitás mértéke (RAID5: 4 x1000GB -> 3000GB; RAID6: 4 x 1000 GB -> 2000 GB).

A RAID Management fülön a már meglévő RAID tömbbel kapcsolatos beállítások találhatóak. Itt bővíthetjük a RAID tömb kapacitását, ha a NAS-t újabb merevlemezzel szereltük fel, de itt alakíthatjuk át a RAID módot is, ha szükséges. A megsérült RAID tömb helyreállítására is ebben a menüben van lehetőség.

A HDD Smart fülön a merevlemez(ek) állapotáról kapunk információkat és ebben a menüben teszteket is elvégezhetünk (gyors/teljes) annak érdekében, hogy kiderüljön minden rendben van -e az adattárolónkkal.  A HDD Smart főlapján a merevlemez állapotával kapcsolatos legfontosabb információk láthatóak. Hőmérséklet, állapot, teszteredmény. Ez utóbbi csak akkor, ha lefuttattuk a gyors- vagy teljes tesztet.

Az utolsó két menüpont egyikével az iSCSI szolgáltatással kapcsolatos beállításokat, illetve a virtuális lemezzel kapcsolatos beállításokat végezhetjük el. Érdekesség, hogy iSCSI kötetből összesen maximum nyolc darabot hozhatunk létre.

[bold]Access Right Management

[/bold]Ebben a témakörben a felhasználókkal, felhasználói csoportokkal és a megosztott könyvtárakkal kapcsolatos beállítások lapulnak. Létrehozhatunk új felhasználókat, akik általunk meghatározott kvótával és jogokkal gazdálkodhatnak a NAS-on.

A felhasználókat csoportokhoz rendelhetjük és a csoportoknak is adhatunk jogokat. A felhasználó létrehozásakor lehetőség van személyes könyvtár létrehozására is. A menü felhasználók importálását is lehetővé teszi: CSV fájlban előre elkészíthetünk több felhasználót, például Excelben. A felhasználóknál a nevet, a jelszót, a kvóta méretét és a csoport nevét kell megadni, ahova tartozni fognak. Érdekesség, hogy a TS119-es modell "csak" 2048 felhasználó  és 256 csoport kezelésére képes, míg a TS-419P esetében már akár 4096 felhasználót és 512 csoportot is beállíthatunk.

A csoportok és a felhasználók létrehozása mellett megosztott könyvtárak létrehozására is van mód. A menüben megadhatjuk a könyvtár nevét, illetve azt is, hogy hálózaton látható legyen-e, sőt, ha több kötet áll rendelkezésre, akkor még azt is kiválaszthatjuk, hogy a rendszer melyik köteten hozza létre az adott könyvtárat.

Beállíthatjuk, hogy mely felhasználók férhetnek hozzá az új megosztáshoz, de akár csoportok szerint is beállíthatjuk a hozzáférők körét. Az egylemezes modellen maximum 256 darab, míg négylemezes társán maximum 512 darab megosztott könyvtár hozható létre. Az utolsó menüpontban a felhasználói kvóta mennyiségét globálisan is megszabhatjuk, de az egyes felhasználók kvótáját egyedileg is módosíthatjuk a felhasználók beállításait tartalmazó menüpontban.

[bold]Network Services

[/bold]

A hálózati szolgáltatásokkal kapcsolatos menüpontban beállíthatjuk az Apple és a Windows rendszerekhez tartozó hálózati szolgáltatások különböző opcióit, utóbbinál például ActiveDirectory támogatással is élhetünk, ha szükséges.

Az NFS szolgáltatás esetében meghatározhatjuk, hogy mely IP címekről fogadhat kapcsolatokat a NAS, valamint azt is, hogy a felhasználók milyen hozzáférési jogokkal érhetik el a megosztott mappákat (nincs limit, csak olvasás, nincs hozzáférés).

Az FTP szolgáltatásnál a szokásos beállításokat találjuk. Meghatározhatjuk, hogy egy felhasználói fiókkal hány kapcsolódás lehetséges, valamint azt is, hogy összesen hányan kapcsolódhatnak a NAS-hoz. Megszabhatjuk a maximális le- és feltöltési sebességet, illetve beállíthatjuk, hogy hagyományos vagy titkosított csatornán keresztül történjen-e az adatátvitel.

A következő menüpontok a Telnet/SSH támogatás, az SNMP szolgáltatás és a Webszerver szolgáltatás beállításait tartalmazzák. Utóbbinak köszönhetően a NAS-on PHP és MySQL szerver is üzemeltethető. A rendszer virtuális host létrehozását is támogatja, amelynek köszönhetően egyszerre akár több weboldalnak is helyet adhat a NAS.

Az utolsó opció a hálózati felderítés bekapcsolását teszi lehetővé, azaz itt engedélyezhetjük az UPNP és a Bonjour szolgáltatásokat, amelyek közül utóbbi Mac-es környezetben fontos.

[bold]Applications

[/bold]A NAS által kínált alkalmazások között Webes fájlmenedzsert, webes letöltés kezelőt, multimédia szervert, iTunes szervert, biztonságtechnikai megfigyelőrendszer-alkalmazást és MySQL szervert is találunk. A webes fájlmenedzser és a multimédiás szerver lényege egyértelmű lehet, a letöltéskezelőről azonban érdemes néhány szót ejteni. A szoftver HTTP, FTP és Torrent alapú letöltések kezelésére képes, méghozzá egyidejűleg maximum 500 darabéra. A torrent kliens esetében korlátozhatjuk a le- és feltöltési sebességet, valamint a visszaosztással kapcsolatos beállításokat is megtaláljuk (seed). Ez utóbbi alapján már nem lehet kérdés, hogy a kliens tud-e seedelni, de azért határozottan kijelentjük: igen, tud. A letöltéseket PC-n a QGet névre keresztelt kis segédprogrammal is menedzselhetjük, ha esetleg a webes kezelőfelület nem felelne meg.

Az alkalmazások sorát a QPKG menü segítségével könnyedén bővíthetjük, ugyanis ezzel a menüvel friss alkalmazásokat szerezhetünk be, majd telepíthetünk a NAS-ra annak webes kezelőfelületén keresztül. A programcsomagok között MLDonkey kliens, phpMyAdmin alkalmazás, Joomla és WordPress platformok, NZBGet kliens és JAVA futtatókörnyezet is szerepel, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A teljes lista itt található. Ezeket a plusz alkalmazásokat könnyedén, teljesen ingyen szerezhetjük be.

Az alkalmazások közül talán a Surveillance Station érdemel még néhány szavas magyarázatot. Ez a szoftver hatékony biztonságtechnikai központot varázsol a NAS-ból, ugyanis segítségével a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózaton elhelyezkedő IP kamerák képét megfigyelhetjük, esemény esetén pedig rögzíthetjük a történéseket, amelyről e-mail alapú értesítőt is kapunk. Az egylemezes TS-119-es modell a menü alapján kettő, míg TS-419P társa négy IP kamera kezelésére képes. Érdekesség, hogy a korábban tesztelt Synology DiskStation DS409Slim is kínál hasonló funkciót, ám az a szerkezet alap esetben csak egy kamerát tud kezelni, ha többre is igény van, akkor külön kamera licenceket tartalmazó csomagot kell hozzá venni. Nem túl fair megoldás, látva, hogy a QNAP egy egyszerű egylemezes NAS-nál is két kamera kezelését teszi lehetővé.

[bold]Backup

[/bold]Ez az almenü a biztonsági mentéssel kapcsolatos beállításokat tartalmazza. Itt csak a NAS-on tárolt fájlok mentéséről gondoskodhatunk, ha számítógépeink védelmét szeretnénk megoldani, akkor a telepítő lemezen található NetBack Replicator alkalmazást kell használni, ami időzített teljes, illetve részleges mentésre is módot ad. A QNAP hálózati adattárolói természetesen egyéb gyártók által készített szoftverekkel is képesek együttműködni, így a PC adatainak mentéséhez használhatjuk az Acronis True Image, CA BrightStor ARCserve Backup, EMC Retrospect, Symantec Backup Exec, és LaCie Silverkeeper szoftvereket is, hogy csak a legnevesebbeket említsük. Természetesen egyszerre több PC biztonsági mentéseit is elhelyezhetjük a NAS-on.

No de térjünk vissza a Backup menühöz. Itt többféle lehetőség is kínálkozik a NAS adatállományának teljes vagy részleges mentésére. Először is kijelölhetünk mappákat, amelyekről folyamatosan biztonsági mentést készít a rendszer egy külső meghajtóra, ami lehet eSATA vagy USB alapú megoldás. Az ezzel kapcsolatos beállításokat az External Drive menüpont tartalmazza. Egy menüponttal lejjebb az USB One Touch Copy funkciót állíthatjuk be: amikor egy USB-s adattárolót a NAS előlapi USB 2.0-s portjára csatlakoztatunk, akkor az adattároló teljes tartalmát az általunk előre megadott mappába másolja a rendszer, ha megnyomjuk a Copy gombot. Ha akarjuk, le is tilthatjuk a szolgáltatást. A Remote Replication menüpont segítségével a NAS-t klónozhatjuk egy ugyanabba a sorozatba tartozó másik NAS-ra. A Time Machine opció a Macesek számára lesz érdekes, közülük is azoknak, akik Leopard vagy újabb operációs rendszert futtatnak. Ez tulajdonképpen egy adatmentő szolgáltatás, amelynek segítségével az adott mac konfiguráció adatairól biztonsági másolat készíthető.

[bold]External Device

[/bold]

A NAS-hoz különféle külső eszközöket kapcsolhatunk, amelyeket ebben a menüpontban tudunk konfigurálni. A NAS a külső adattárolók, az USB-s nyomtatók és az UPS, azaz a szünetmentes tápegységek kezelésére egyaránt képes.

[bold]System Information

[/bold]

Ez egy rendszerinformációs menü, ahol a főlapon a NAS-sal kapcsolatos legfontosabb információkat találjuk (működési idő, IP cím, részegységek hőmérsékletei). A System Service opció azonnali képet ad arról, hogy a NAS-on mely szolgáltatások vannak ki- vagy bekapcsolva, így különösebb bóklászás nélkül kideríthetjük hogy minden rendben működik-e, illetve fut-e az a szolgáltatás, amit szeretnénk igénybe venni.

A Resource Monitor a rendszer erőforrásainak állapotáról árulkodik. Itt figyelemmel kísérhetjük, hogy miként alakul a processzor- és memória terhelés, sőt, a hálózati forgalom alakulásáról is valós idejű információt kapunk. A merevlemezzel és a futó folyamatokkal kapcsolatban is tartogat itt néhány hasznos információt a rendszer.

Akcióban a szoftver

 

Hog a sok-sok unalmas és száraz szöveg után végre el is tudjuk képzelni, hogy milyen a gyakorlatban a webes kezelőfelület, nézzük meg az alábbi kis videót, amit a QNAP munkatársai készítettek a szoftverről.

 

[bold]

Online kipróbálási lehetőség

[/bold]

Ha esetleg szeretnénk kipróbálni, hogy milyen a QNAP hálózati adattárolóinak kezelőfelülete, akkor azt az online demó segítségével megtehetjük. A bemutatót itt találjuk, a belépéshez a jelszóhoz és a felhasználónévhez írjuk be: qnap. Amennyiben a Surveillance Station működésére is kíváncsiak vagyunk, akkor ide látogassunk el. A belépéshez itt is a qnap szót kell beírni a felhasználónévhez és a jelszóhoz.

Tapasztalatok és tesztek

[bold]Tapasztalatok

[/bold]A NAS-ok tesztelése alatt szerzett tapasztalatokat fontosabb témakörökre bontva próbáljuk összegezni, hogy minden lényeges információt megoszthassunk, amit feltétlenül érdemes és kell is tudni a QNAP hálózati adattárolóival kapcsolatban. A szerkezeteknél megvizsgáltuk, hogy mennyire melegszenek, mennyit fogyasztanak, mennyire zajonganak és mekkora adatátviteli sebességet kínálnak Gigabites Ethernet hálózatban.

[bold]Fogyasztás

[/bold]A hálózati adattárolókat szokás szerint most is megvizsgáltuk fogyasztás szempontjából. Az egységek fogyasztását maximális terhelés mellett, üresjáratban és alvó módban is megvizsgáltuk, majd az így kapott átlageredményeket diagramba foglaltuk. Ez az alábbi képen látható:

A gépek közül az egylemezes modell nagyjából hozza azt a szintet, amit a konkurensek egylemezes megoldásai, míg a négylemezes a korábban tesztelt megoldásokhoz képes (Netgear) energiatakarékosnak mondható. Érdekesség, hogy mindkét modell le tud menni alvó állapotba, amennyiben nem fut rajtuk letöltés és éppen nincs semmi teendőjük. Ilyenkor az egylemezes egység 6W körüli, míg a négylemezes 11W körüli fogyasztás mellett várja, hogy valaki végre a hálózaton keresztül hozzá szóljon.

[bold]Zajszint

[/bold]A nálunk járt NAS-ok közül a TS-119-es modell esetében nem lehet zajszintről beszélni, ugyanis a termék passzív hűtéssel üzemel, az egyetlen zajforrás így csak az a merevlemez lehet, amit éppen beleteszünk. A HDD nem tudja berezegtetni az alumínium házat, sőt, az egység által keltett rezgések az asztalon is csak minimális mértékben érezhetőek. Ez a modell tehát tökéletesen csendben teszi a dolgát, mint ha jelen sem lenne az adott helységben.

A csend állóvizét a TS-419P sem kavarja fel, ugyanis a termék rendkívül fejlett ventilátor vezérléssel érkezik. A zajszint még terhelés alatt is elfogadható: egyáltalán nem minősül hangosnak ez a modell. Ennél a korábban nálunk járt egylemezes MRT NAS is fényévekkel több zajt termel, ráadásul az idegesítőbb, nehezen elviselhető fajtából. Az alkatrészek és a merevlemezek hűtéséről egyébként egy 90 mm-es, rendkívül csendes ventilátor gondoskodik. Négy merevlemezzel már valószínűleg magasabb lenne a zajszint, viszont két merevlemez alkalmazásával halkabb volt az egység, mint a Netgear korábban tesztelt négylemezese (abban is két merevlemezt használtunk).

[bold]Hőmérsékletek

[/bold]A hőmérsékletek alakulása főleg a passzív hűtéssel ellátott TS-119-es modellnél lehet érdekes, hiszen itt a NAS alkatrészei és a HDD által termelt hűtő az alumínium ház veszi át és átadja a környezetének. A négylemezes változatnál a 90 mm-es rendszerhűtő ventilátor miatt nem tartunk különösebben attól, hogy rossz lenne a gép hűtése.

A NAS-ok esetében a rendszer külön feltünteti a rendszerhőmérsékletet és a merevlemez(ek) hőmérsékletét is, ezért két külön diagramban ábrázoltuk a különböző értékeket, hogy áttekinthetőbb legyen a végeredmény.

[bold]Sebességtesztek

[/bold]Mivel ezúttal végre Gigabites Ethernet portokkal ellátott router is rendelkezésre állt, így meg tudtuk vizsgálni, hogy milyen sebességre számíthatunk a NAS-ok esetében. A termékekre első körben egy nagy fájlt másoltunk (8 GB), majd ezután egy 6 GB-os könyvtárat pakoltunk át rájuk, amelyben 50 MB-os fájlok foglaltak helyet. Mindkét esetben figyeltük az adatátvitel sebességét és átlagot vontunk az így kapott eredményekből.

A TS-119-es és TS-419P modellekben elhelyezett merevlemez(ek) egyaránt EXT4-es fájlrendszerrel lettek leformázva és a menüben az EXT4 írási gyorsítótárazását is bekapcsoltuk. A TS-419P-nél RAID1 módban működtek a merevlemezek. Az egylemezes modell, ha kis mértékben is, de gyorsabbnak bizonyult, igaz, a különbségek szinte hibahatáron belüliek. A gyártó mindkét egység esetében 100 MB/s körüli maximális adatátviteli sebességről beszél. Olvasás esetében, azaz a NAS-okról történő másoláskor a TS-119-es modell 55 MB/s körüli, a TS-419P pedig 50 MB/s körüli sebességet ért el. Az MTU értéke 2000 volt, a JumboFrame-et pedig engedélyeztük.

A hálózati adattárolókban egy- illetve két darab 1000 GB-os Samsung merevlemez volt jelen, a router szerepét pedig egy Gigabites Ethernet portokkal ellátott TPLink WR1043ND modell töltötte be.

Végszó

A QNAP nálunk járt hálózati adattárolói igen meggyőzően teljesítettek. A jó felszereltség, a kiváló szoftveres támogatás és a rengeteg hasznos alkalmazás mind-mind pozitívum, amelyek könnyen billentik el a mérleg nyelvét a QNAP megoldásai felé, ha választanunk kell a hálózati adattárolók piacán.

A hálózati adattárolók minőségére, zajszintjére, sebességére és kezelhetőségére nem lehet panasz, sőt, a terméktámogatás is tökéletes, egyszóval ezek a hálózati adattárolók jó választásnak minősülnek, ha ütőképes NAS-ra van szükségünk. Tény, hogy ennél (jóval) olcsóbban is megoldhatjuk a hálózati adattároló kérdést, ha DIY (saját készítésű) megoldásban gondoskodunk. Ezek az egységek olyan otthoni és üzleti felhasználóknak készültek, akik kész megoldás segítségével szeretnék megoldani az adatmentéssel, adatmegosztással,  és egyéb feladatokkal kapcsolatos kérdéseket.

A pozitív összképet tehát csak a QNAP termékeinek ára rontja, hiszen az egylemezes TS-119 esetében 71000 forint körüli összegről beszélünk, míg a négylemezes TS-419P verziónál már kétszer ennyit, azaz 142000 forintot kell letenni az asztalra. Ezek az árak sajnos merevlemez(ek) nélkül értendőek. Ettől függetlenül viszont, mivel kompromisszum-mentes megoldásokról van szó, úgy gondoljuk hogy megérdemlik az ajánlott plecsnit. Ha ár-érték bajnok nem is lesz belőlük, azért ha valaki a legjobb kész megoldást keresi, annak érdemes elgondolkoznia a QNAP hálózati adattárolóin.

 

A tesztben szereplő QNAP hálózati adattárolókat a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton szeretnénk köszönetet mondani!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward