Térdre kényszerült a kínai DRAM gyártó az amerikai szankciók miatt

Az amerikaiak blokkolják a Fujian Jinhua felé irányuló exportot, így a kínaiak nem tudnak saját DRAM lapkákat gyártani.

Térdre kényszerült a kínai DRAM gyártó az amerikai szankciók miatt

A kínaiak nagyon régóta dolgoznak azon, hogy házon belül állíthassák elő a hazai piac igényeit kielégítő DRAM és NAND Flash lapkákat, hiszen így kevésbé függenek majd a külföldi importoktól. A kínai kormányzat éppen ezért mindent megtesz a siker érdekében, vagyis támogatja a Fujian Jinhua Integrated Circuit Company névre keresztelt hazai vállalatot. Utóbbi egy 5,7 milliárd dolláros üzemet is felhúzott Kína Fujian tartományában, amelyhez nagy reményeket fűztek, ám most úgy tűnik, borulnak a tervek, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok kormányzata megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy különböző termékeket szállítsanak a kínai DRAM gyártónak, aki így képtelen folytatni a gyártást. A Financial Times szerint a Fujian Jinhua gyártósorain már márciustól leállhat a termelés, ugyanis elfogynak azok az importált alapanyagok, amelyekre feltétlenül szükség van a DRAM lapkák gyártásához.

Hogy mégis miért keményítettek be az amerikaiak? Azért, mert a kormányzat attól tart, hogy ha a kínai vállalatok mozgásba lendülnek, eláraszthatják olcsó alkatrészekkel a piacot, ráadásul olyanokkal, amelyeket az amerikai hadsereget is kiszolgáló amerikai vállalatok gyártanak. Amennyiben a kínaiak kiszorítanák az amerikai gyártókat a piacról, az komoly nemzetbiztonsági probléma lenne, hiszen az amerikai katonaság elveszthetné az amerikai beszállítóit, márpedig a katonai eszközökben nem kaphatnak helyet kínai alkatrészek.

Galéria megnyitása

Az exportot tiltó döntés tehát egyrészt nemzetbiztonsági érdekeket szolgál, másrészt viszont a Micron és a Fujian Jinhua között zajló perhez is köze van, amelyben azzal vádolják a kínai vállalatot, hogy szellemi tulajdont lopott az amerikai Microntól. Az ügy eredetileg azzal indult, hogy a Micron szellemi tulajdon ellopásával vádolta a Fujian Jinhua-t, illetve tajvani partnerét, a United Microelectronics Corporationt (UMC), amelyre válaszul a kínaiak is beperelték a Micront, majd részben nyertek is, hiszen a helyi bíróság megtiltotta néhány Micron chip importját.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy az amerikaiak sikeresen elgáncsolták Kína azon törekvését, hogy házon belül készíthessen DRAM lapkákat, de hogy hosszabb távon mi várható az ügyben, az rejtély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap