Teljesen új webböngészőt fejleszt a Microsoft

A Spartan kódnévre keresztelt webböngésző az Internet Explorertől teljesen különböző szoftver lesz, de az IE legfrissebb verziója is megmarad mellette.

Teljesen új webböngészőt fejleszt a Microsoft

A Microsoft háza tájáról érdekes információ érkezett, hála a szemfüles informátoroknak, akik arról tájékoztatták a ZDNet munkatársát, Mary Jo Foleyt, hogy a vállalat egy új, pehelykönnyű webböngésző fejlesztésén munkálkodik éppen. Az Internet Explorer piaci részesedése régóta csökkenőben van: egy ideje a Chrome uralja a webböngészők piacát, ám ezen a jelek szerint változtatni szeretne a Microsoft, így új webböngészőt készít.

A több forrás által is megerősített információ alapján az új webböngésző a Spartan nevet kapja, alapját pedig a Microsoft Trident renderelő motorja, illetve Chakra JavaScript motorja alkotja majd. Az új webböngésző várhatóan mind asztali, mind pedig mobil formában elérhető lesz Windows 10 alatt, de nem kapja meg az Internet Explorer 12-es elnevezést. Ezzel úgy tűnik, a Microsoft egyértelműen távolságot kíván tartani a közel 20 éve bejelentett webböngésző márkanévtől.

Az Internet Explorer 11-es kiadása ezzel együtt használatban maradhat asztali fronton Windows 10 alatt, de csak azért, hogy a cég ezáltal biztosítani tudja a visszamenőleges kompatibilitást. A Spartan a dolgok jelenlegi állása szerint a jövőt képviselheti a webböngészők piacán – legalábbis Microsoft fronton. Hogy honnan a fura elnevezés? Minden bizonnyal a Halo játéksorozatból – innen származik a korábban bemutatott, beszédből értő virtuális személyi asszisztens, Cortana neve is.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az új webböngésző a korábbi Windows kiadásokba is leszivárog-e, de Mary Jo Foley elképzelése szerint van rá esély, hogy a friss jövevényt egyéb operációs rendszerekre is átültessék – például iOS-re vagy Androidra. Utóbbi nem is tűnik meredek elképzelésnek, hiszen a Microsoft éppen azon munkálkodik, hogy jelentősebb szoftverei ne csak Windows alatt, hanem egyéb platformokon is elérhetőek legyenek.

Az egyelőre rejtély, mikor válik elérhetővé a Spartan végleges kiadása, ám a pletykák szerint arra mindenképpen van egy kis esély, hogy a január 21-re beharangozott rendezvény alkalmával az új webböngészőről is ejtenek majd pár szót a vállalat illetékesei. Az is kérdéses, bekerül-e a Spartan webböngésző a Windows 10 technikai bemutató kiadásába.

Egy viszont biztos: ahhoz, hogy a felhasználókat sikerüljön visszacsábítani az alternatív webböngészőktől, egy nagyon letisztult, könnyen kezelhető, stabilan működő, gyors webböngészőre lesz szüksége a vállalatnak, ami persze kompatibilitási hibáktól sem szenved.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward