Teljesen titkosított lehet a Zoom működése

A Zoom mindenkinek a kommunikációját titkosítani fogja, aki igazolja az identitását.

Teljesen titkosított lehet a Zoom működése

A Zoom az idei évben elképesztően sok kihívással nézett szembe, rengeteg kritika érte, de a felhasználóknak nem sok választása volt kezdetben a nagyobb csoportos videokonferenciák lezavarására, így több millió új felhasználót tudott magának szerezni a koronavírus-járvány révén. Az elmúlt hetek és hónapok viszont folyamatos tűzoltással teltek, egy percig sem dőlhetett hátra nyugodtan a cég.

Több nagy port kavart ügy is kirobbant a Zoom körül, de utólag a vállalat mindenre próbál olyan megoldást találni, hogy azzal eleget tegyen az elvárásoknak. Korábban a Zoom gond nélkül működött, amíg nem kapott túl nagy figyelmet. De a pandémiának köszönhetően egy gyökeresen megváltozott idén.

Galéria megnyitása

A cégnek a nyakába akkora terhelés szakadt hirtelen, hogy egyszerűen a meglévő infrastruktúrájával nem bírta el a megnövekedett forgalmat, ezért kínai szervereket igénybe véve próbálta megoldani a terheltség csökkentését, ami nagy hibának bizonyult. És nemcsak emiatt kérdőjelezték meg sokan a szolgáltatás megbízhatóságát. Azt ígérte a vállalat, hogy végponttól végpontig terjedő titkosítást biztosít a csevegéseknél, de erről hamar kiderült, hogy nem igazán állja meg a helyét a kijelentés.

Márciusban a Zoom elismerte, hogy a végponttól végpontig terjedő titkosítás az ő értelmezésükben arra vonatkozott, hogy a vállalat szervein belül titkosítva ment az online adatforgalom, de valójában a cég hozzáfért a konferenciák anyagához. Egy egyszerű webes adatforgalom titkosításnál nem volt több, amit a cég alkalmazott, és ez távolt állt a teljesen végponttól végpontig titkosítástól. Annak érdekében, hogy a kedélyek megnyugodjanak, a Zoom akkor bejelentette, hogy jelentősen növeli a biztonságot, és kidolgoz egy új titkosítási megoldást.

Galéria megnyitása

A Zoom később azzal is felháborodást váltott ki, hogy az E2EE rendszerét nem szerette volna mindenki számára elérhetővé tenni. A vállalat úgy oldotta volna meg a végponttól végpontig terjedő titkosítást a platformján, hogy azok az ügyfelek, akik fizetnek a szolgáltatás használatáért, részesülhetnek belőle, akik pedig nem, azok kimaradnak ebből. Erre azzal a magyarázattal állt elő, hogy a teljes titkosítás jelentősen megnehezítené a hatóságok munkáját az olyan ügyeknek a felgöngyölítésében, amikben illetéktelenek nem a szabályoknak megfelelően használják a szolgáltatást.

Végül a cég mégis arról számolt most be, hogy enged a kritikus hangoknak, és mindenkinek elérhetővé teszi a végponttól végpontig terjedő titkosítást. Nem fog a továbbiakban sarkítani a biztonságról, és nem is árazza be a felhasználói adatok védelmét.

Jelen állás szerint a következő hónapban válhat elérhetővé az első olyan bétája a Zoom alkalmazásnak, amiben már működni fog mindenki számára a megfelelő szintű titkosítás, legyen szó fizetős vagy ingyenes felhasználóról. A funkció elvileg kapcsolható módon kerül majd be a szolgáltatásba, szóval nem fog az összes beszélgetés titkosításban részesülni, csak amikor ezt bekapcsolják az érintettek. Azt nem tudni, hogy alapértelmezetten milyen állásban lesz majd a kapcsoló, de talán bepróbálkozik azzal a vállalat, hogy alapból nem fogja bekapcsolni.

Galéria megnyitása

Kiemelte zárásul a Zoom az újítást érintően, hogy ennek a használatához szükség lesz arra, hogy az adott személy hitelesítse magát. A felhasználói profilok megerősítése egy telefonszám megadásával történik majd, ezt követőn lehet csak a titkosítást elérni. A cég szerint az, aki nem hajlandó ennyivel igazolni az identitását, nem érdemeli ki azt a bizalmat, amit a titkosítás biztosítása jelent.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap