Teljesen átalakul a Samsung androidos grafikus felülete

A vállalat One UI névre keresztelte az új dizájnt, ami letisztultabb, szolgál éjszakai móddal és kényelmesebb használatot biztosít.

Teljesen átalakul a Samsung androidos grafikus felülete

A Samsung az androidos eszközök esetében a kezdetek óta él azzal a lehetőséggel, hogy saját grafikus felhasználói felületet alkalmazzon. A cég általában változtat a rendszer megjelenésén a nagyobb frissítések alkalmával, és most, hogy a Google is jelentősen hozzányúlt az Android kezelési metódusához a Pie érkezésével, a Samsung is úgy érezte, hogy itt az idő a nagyobb átalakításra. A TouchWiz és Samsung Experience grafikus felületek után megérkezett a One UI.

Galéria megnyitása

A One UI esetében gyakorlatilag minden változik kisebb-nagyobb mértékben. Ezt a Samsung a Google szakembereivel együttműködve alkotta meg, és megtartotta annak a kritikus elemeit, de alkalmazta rajta a saját elképzeléseit, amelyekhez nagy reményeket fűz. Az első dolog, amit az új felület kapcsán elmondott a vállalat, hogy az egésznél sokkal természetesebb lett a dizájnnyelvezet, úgy egyszerűsödtek az elemek, hogy természetesebb legyen az összkép. Nincsenek túlzóan kontrasztos, rikítóan élénk színek, szögletes elemek. Mindenhol lekerekítések övezik a One UI-t, az utolsó apró részeket is kikerekítette valamelyest a vállalat. Ez nemcsak a szem számára jobb megjelenést, hanem összefüggőbb képet is biztosít, ráadásul passzol a lekerekített sarkú és ívelt peremű hardverekhez.

Galéria megnyitása

Nagy hangsúlyt kapott az is, hogy egy kézzel kényelmesebb legyen használni az okostelefonokat. A Samsung is tisztában van azzal, hogy manapság ez már nem egyszerű mutatvány, de a One UI esetében tesz azért, hogy a lehetőségeihez mérten változtasson ezen. A vállalat az operációs rendszer számos pontján úgy helyezett át különböző elemeket, hogy azok minél lentebb legyenek, szóval a lapfüleket például több gyári alkalmazásban is alul lehet már váltani, nem kell ezekért a kijelző tetejéig „nyújtózkodni”. A tervezők igyekeztek a programoknál az aktívan használandó felületeket a képernyő alsó felére átrendezni, így például az üzenetek szövege kerül felülre a megnyitáskor, és alul lehet váltani a levelek között. Arra is ügyeltek az illetékesek, hogy az egymás után megérintendő gombok ne essenek egymástól extrém távolságokra, szóval ne legyen az egyik fontos opció a bal felső sarokba, az azt követő pedig a jobb alsóban. És azzal, hogy közelebb vannak egymáshoz az elemek, nemcsak egyszerűbb lesz kezelni az egészet, hanem gyorsabb és gördülékenyebb is.

A Samsung szerint a One UI a leginkább felhasználó-központú alternatíva jelenleg.

Galéria megnyitása

Az új grafikus felületnél ki kell emelni, hogy a színvilágot többféle módon is lehet majd változtatni. Az eszköztulajdonosoknak lehetősége nyílik arra, hogy az okostelefonjuk burkolatának a színéhez idomítsák a One UI megjelenését is, ami meglehetősen szép összképet fest. Emellett pedig lényeges fejlesztés, hogy van sötét mód is, ami számos alkalmazáson és magán az alap rendszeren is átívelő. A vállalat itt már úgynevezett „fókuszblokkokat” is használ, ami be lesz vetve például a galériánál, ahol jobban át lehet majd látni a felületet, kevesebb lesz a szükségtelen dolog az előtérben.

Galéria megnyitása

Át lesz szabva a beállítások menüpont is. A One UI érkezését követően ezen a felületen egyszerűbben áttekinthetik majd az opciókat a felhasználók, a szükséges helyeken jobban el lesznek szeparálva a lényegesebb és a kevésbé releváns, ritkábban igénybe vett beállítások. Ritkulnak az opciók, ami nem megy majd a testreszabhatóság rovására, csak még könnyebb átláthatóságot és kezelhetőséget fog biztosítani az emberek számára. És meg kell még itt említeni azt is, hogy a One UI már tartalmazza azokat módosításokat is, amelyekre az összehajtható okostelefonok esetében lesz szükség, ezt úgy hozta létre a vállalat, hogy a későbbiekben teret nyerő, új helyzeteket teremtő környezetben is megfelelően lehessen alkalmazni.

A Samsung az Android Pie frissítéssel sajnos eléggé lassan halad, szóval a felhasználóknak még egy ideig várnia kell a One UI megjelenésre. A béta kiadás ebben a hónapban lesz elérhető az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Németországban, majd ezeket követően még több európai és ázsiai területen. A kész Android 9.0 viszont csak januárban futhat be a One UI-val. Első körben a Galaxy S9, a Galaxy S9+ és a Galaxy Note9 fogja megkapni, arról nem szólt a fáma, hogy milyen egyéb mobiloknál – és tableteknél – lehet majd erre számítani.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap