Teljesen átalakul a mobilpiacon a Nokia márkanév

Táblagépek, okostelefonok, butamobilok egyaránt készülni fognak a jövőben Nokia néven, ráadásul Finnországból érkeznek majd ezek.

Teljesen átalakul a mobilpiacon a Nokia márkanév

A Nokia márkanév úgy tűnik, hogy az eddigi legzordabb időszakot is sikeresen átvészeli, és bár egészen más formában, mint korábban, de minden a helyére kerül. Lesznek okos- és butatelefonok, valamint új táblagépek is, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk szépen sorban, hogy milyen változásokkal kell számolnunk.

A Nokia az okostelefonok piacáról egy ideje teljesen eltűnt. Ennek az az oka, hogy a Microsoft a Nokia mobilos divíziójának 2014-es felvásárlásakor nemcsak átnevezte a Nokia Lumia szériát Microsoft Lumiára, hanem azt is megtiltotta a megállapodás keretében a finneknek, hogy 2016 második felét megelőzően bármilyen formán felbukkanjon ez a felirat okostelefonokon. Most viszont közeledik a korlátozás vége, és a Nokia is pontosan tisztában van ezzel. A finn vállalat már gőzerővel készül a visszatérésre, és a jó hír az, hogy ebben egy szintén finn partner lesz a társa. A Nokia persze nem akar különösebben nagy figyelmet fordítani az okostelefonok szegmensére, de mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy olyan stratégiai megállapodást kötöttek a frissen alakult HMD Global Oy-val, melynek keretében nem kizárólag a nevet, hanem a mobilok fejlesztéséhez szükséges szellemi tulajdonokat (IP) is licenceli a másik fél.

A HMD Global Oy közreműködésének köszönhetően tehát újra jöhetnek a Nokia márkajelzését viselő okostelefonok, sőt mi több, nem áll meg itt a vállalat, és a tervek szerint különböző táblagépeket is piacra dobnak majd az ikonikus név alatt. Az aláírt szerződések tíz évre szólnak, szóval nem rövidtávú terveket szövöget a Nokiával a HMD, ami egyébként lényegében direktben azért alakult, hogy a következő generációs Nokiákat készítse.

Ezen a megállapodáson felül egy másik bejelentésről is beszámolhatunk, méghozzá a korábban a felvásárló szerepet betöltő Microsoft kapcsán. A redmondi alakulat az eddig még „eredeti állapotában” meghagyott feature phone üzletág eladása mellett döntött. Ez a részleg papíron nem a HMB-hez kerül, hanem a kínai gyökerekkel rendelkező FIH Mobile Limitedhez. A FIM neve sem lehet túl sok olvasónknak ismerős, ez a vállalat a Foxconn Technology Group szárnyai alá tartozik, tehát lényegében maga a Foxconn a vásárló ebben az esetben. És a történetnek itt még nincs vége.

A HMD és a Nokia Technologies megállapodást írt alá FIH Mobile Limiteddel, hogy közösen építsék tovább világpiacon a Nokia márkanevet. Az együttműködéssel mindenki jól jár. A továbbiakban a finn HMD Global Oy felel majd a különböző eszközök értékesítéséért, marketingjéért és terjesztéséért is, míg az alkatrészgyártás, az anyagbeszerzés és az összeszerelés marad Foxconn leányvállalatára, a FIH-re. A felhasználók pedig újra finn Nokiákat kapnak a kezük közé.

A HMD nem kevesebb mint 500 millió dollárt szán a következő három évben a Nokia márkanév népszerűsítésére, amire a befektetőktől és az olcsóbb feature phone-ok eladásából származó haszonból tenne szert. A butatelefonok körében továbbra is verhetetlen a Nokia, és bizony napjainkban is egészen szép forgalmat generál ez a szegmens. A HMD hisz benne, hogy az okostelefonok és a táblagépek mellé sikeresen tudja integrálni a feature phone-okat is a vállalati portfólióba, és akkor ezek a Nokiák is zavartalanul tovább fejlődhetnek a legalsó árkategóriában.

A megállapodást követően természetesen mindenki elégedettségének adott hangot, Ramzi Haidamus, a Nokia Technologies igazgatója, valamint Arto Nummela a HMD érintett ügyvezetője is pozitívan tekint az együttműködés jövőjére, Vincent Tong, a FIH első embere pedig reméli, hogy sikerül megragadni a piaci lehetőséget.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward