Teljes pompájában megcsodálható az új AMD csúcs VGA

Kiszivárgott néhány fotó a megjelenés előtt, így most már láthatjuk, hogy fog kinézni a Radeon R9 Fury X referencia kiadása.

Teljes pompájában megcsodálható az új AMD csúcs VGA

Az AMD Radeon R9 Fury X videokártyájával kapcsolatban már sok pletyka napvilágot látott – legutóbb például a különös elnevezést erősítették meg koreai források. Most végre teljes pompájában is megcsodálhatjuk az újdonságot, amelynek hivatalos bemutatására jövő héten kerülhet sor.

Ahogy az a fenti és lenti fotókon is látható, az AMD következő generációs egy GPU-s csúcskártyája nem lesz különösebben nagy. A kompakt méret javarészt a HBM memória-technológia alkalmazásának eredménye: mivel a VRAM közvetlenül a grafikus processzor tokozásán belül található, így elég sok helyet lehetett megspórolni. Ez egyfelől jó, hisz helytakarékos lesz az apróság, így kisebb számítógépházakba is be lehet majd szerelni, másfelől viszont rossz, hiszen a kompakt méret miatt a hűtést is körülményesebb hatékonyan megoldani.

Éppen ezért döntöttek úgy az AMD mérnökei, hogy egy speciális, az egész videokártya melegedő komponenseit lefedő folyadékhűtő blokkal látják el a Radeon R9 Fury X-et, ami a keletkező hőt egy 120 milliméteres hőleadó radiátornak továbbítja. A szivattyú a folyadékhűtő blokkra szerelve foglal helyet a rendszerben, a hő minél gyorsabb és minél halkabb leadását pedig egy 120 milliméteres átmérőjű, PWM támogatással is ellátott ventilátor segíti.

A 4096 stream egységet tartalmazó Fiji XT GPU HBM típusú fedélzeti memóriája 4096-bites adatsínt használ, azaz memória-sávszélesség tekintetében aligha lesz hiány. A szükséges tápellátást a PCI Express 3.0 x16-os slot mellett két darab nyolctűs tápkábelen keresztül biztosíthatjuk majd a terméknek, így összesen 375 wattnyi teljesítmény áll az éhes komponensek rendelkezésére. A TDP várhatóan ennél alacsonyabb lesz – 250 watt körüli szintet jósolnak –, így tuning tekintetében lehet némi tartalék az újdonságban.

A Radeon R9 Fury X videó kimenetei között három darab DisplayPort 1.2a és egy HDMI 2.0-s csatlakozó lesz – vagyis az újdonság szakít a kissé koros DVI csatlakozó-szabvánnyal.

Reméljük, rövidesen kiderül az is, pontosan mire képes az új Radeon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward