Teljes PC egy billentyűzetben - újraéled a régi módi?

Láthatólag elérkezettnek látta az időt az ASUS arra, hogy újraelevenítse a jó öreg "számítógép a billentyűzetben plusz tévé mint monitor" elképzelést. Bár persze a mai tévék színvonalát figyelembe véve ez nem is rossz ötlet.

Teljes PC egy billentyűzetben - újraéled a régi módi?

Van egy klasszikus vicc, miszerint az ember egyebek mellett abból is tudhatja, hogy már túl régóta foglalkozik számítógépekkel, ha nem érti, miért extra az, hogy a gépét rá tudja csatlakoztatni a tévére. Tény, hogy azoknak, akik már hőskorszakban is izzították a jó öreg Spectrum-, Commodore-, vagy épp Amiga-, netán Atari- vasat, ez egy teljesen egyértelmű és alapvető funkcionalitás, ám akik már PC-k közt nőttek fel, azokat valóban az újdonság erejével érheti az ASUS új, egyelőre még csak formába-öntött-elképzelés-jellegű prototípusa, ami legalábbis egyelőre az Eee Keyboard nevet viseli. Ez ugyanis nem más, mint egy egyetlen billentyűzetbe összezsúfolt, teljes értékű számítógép, amit  gyakorlatilag bármilyen (HDMI és VGA egyaránt támogatott) TV-hez vagy monitorhoz csatlakoztathatunk.

Teljesítmény tekintetében ugyan - legalábbis egyelőre - még nem kell túl sokra számítani tőle, lévén alapvetően egy nettop-jellegű alkotás, természetesen Atom processzorral, azonban rendelkezik még egy további érdekességgel, nevezetesen egy beépített, kb. iPhone-méretű (bár annál azért kicsit nagyobb - 5 hüvelykes) érintőképernyővel is, amin keresztül egyrészt számos hasznos kis beépített minialkalmazást is kezelhetünk, másrészt pedig használhatjuk közönséges érintőpadként is. Az előbb említett alkalmazások között pedig olyasmiket találunk, amik talán tényleg épp ebbenn a formátumban a legpraktikusabbak: naptár, médialejátszó, képgaléria, számológép, rendszerinformáció-megjelenítés - és még egy internet-böngésző is, bár azért ennek a praktikussága már kissé megkérdőjelezhető ilyen méretben. Persze akinek nincs gondja az iPhone-os nettel, annak nyilván nem lesz ezzel se.

Mindemellett a gép rendelkezik még WiFi b/g/n-el, és vezeték nélküli, ultra-szélessávú HDMI-vel. Van integrált hangszórója és mikrofonja, valamint vezetékes ethernetje. Memória- és merevlemezinformáció azonban még nincs, lévén az ASUS azt is jótékony homályban hagyta, hogy mikor és mennyiért válik majd elérhetővé ez a tetszetős darab - így természetesen nem zárható ki az sem, hogy fognak még alakítani-fejleszteni rajta, és a végeredmény esetleg más név alatt is kerül majd a boltokba. Mindenesetre ez valóban egy ígéretes elképzelésnek tűnik, és érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy mit sütnek ki belőle még a közeljövőben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward