Tegra 4 ellenfél készül a Huaweinél

A Huawei boszorkánykonyhájában a mérnökök már dolgoznak a K3V2 lapka utódján, amely Cortex-A15-ös magokat használ majd.

Tegra 4 ellenfél készül a Huaweinél

Az Nvidia a CES-en leplezte le a legújabb lapkakészletét, amely már Cortex-A15-ös ARM magokat használ. Ezzel papíron a világ leggyorsabb chipjét hozták létre a zöldek, de a konkurenciát sem szabad lebecsülni. A Huawei birtokában álló HiSiliconnál már dolgoznak a K3 SoC-k új generációján.

A K3V3 nevű megoldás már biztosan Cortex-A15-ös processzormagok köré épül. Akárcsak a Tegra 4 esetében, várhatóan itt sem kell jelentős fejlesztésekkel számolni, inkább csak a magok cseréjére helyeződik a hangsúly. Az előd K3V2 még a Cortex-A9 IP-ket hasznosítja, így a sebességnövekedés hasonló mértékű lehet, mint a Tegra 4 esetében, ami a jelenlegi teljesítmény 2-3 szorosát jelenti a terhelés típusától, és órajeltől függően. Több részlettel egyelőre nem szolgált a gyártó, így nem ismert, hogy milyen energiatakarékossági extrákkal készülnek (ha lesz ilyen), és a grafikus egységről sem kaptunk információt.

A CES-en sajnos még nem láthattunk működő mintákat, de a K3V3 talán az MWC-n már kiemeltebb szerephez juthat. Ott viszont már több, hasonló felépítésű chip is megjelenhet: várható például a Samsung Exynos 5 Quad (5450) érkezése, és talán a Texas Instruments is elkészül ekkorra a saját versenyzőivel. A Qualcomm már túl van az idei termékpaletta körvonalazásán, náluk továbbra is Krait magok lesznek, csak továbbfejlesztve. Ez legalább némi színt visz majd a palettába, mert lehet, hogy az új Kraitek nem lesznek elegek az A15-ök ellen, de a fogyasztásuk jobban alakulhat.

Visszatérve a K3V3-ra, az újdonság az év második felétől lesz bevethető, ekkor kerül tömeggyártásba - árulta el Richard Yu, a Huawei jelenlegi elnöke.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward