Távozik a Microsoft Windows divíziójának vezetője

A vezető távozásra senki sem számított, így az komoly meglepetésként érte az IT világot.

Távozik a Microsoft Windows divíziójának vezetője

Meglehetősen érdekes hír érkezett a Microsoft háza tájáról, amely arról szól, hogy Steven Sinofsky, aki 23 éve dolgozik a Microsoft kötelékében és eddig a Windows, illetve Windows Live divíziókat irányította, távozik a vállalattól. A változás azonnali hatályú, azaz a Microsoft már le is bonyolította a vezetőcserét.

Hogy mégis mi lehet a rendkívül gyors, meglepetésszerű távozás mögött? Hivatalosan nincs válasz a kérdésre, ám nevük elhallgatását kérő források szerint az állhat a háttérben, hogy Steve Ballmer, a Microsoft első embere új, frissített csapatot szeretne összeállítani annak érdekében, hogy a cég a jövőben hatékonyabban válaszolhasson a konkurensek lépéseire – itt főként a táblák szegmense felől jelentkező veszélyekre kell gondolni, amelyek ronthatják a Windows alapú mobil eszközök piacát. Persze az is felmerülhet, hogy a Windows és Windows Live divízió elnöke az egyes termékek minősége miatt kényszerült távozásra, ám a névtelenül nyilatkozó informátorok szerint ilyesmiről szó sincs.

A CNet News munkatársainak információi szerint Sinofsky távozása kölcsönös megegyezésen alapuló döntés eredménye volt. Érdekes azonban, hogy egyes vélemények szerint Sinofsky jó „elnök-vezérigazgató” alapanyag lehetett volna, ám ennek ellentmond, hogy a szakember megosztó személyiség volt a cégnél, így a vezetőség tagjaival nehezen jött ki, valamint az egyéb divíziók vezetőivel sem működött együtt megfelelően. Utóbbiak alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem kölcsönös megegyezéssel való távozásról, hanem leváltásról van szó, de ez a végeredmény tekintetében már aligha számít. Sinofsky egyébként fontos szerepet játszott abban, hogy a Windows Vista katasztrofális szereplése után a Microsoft a Windows 7-tel kiköszörülhette a csorbát. A szakember persze a Windows 8-cal kapcsolatos munkákból is kivette a részét.

Sinofsky-t egyébként korábban kritika is érte, méghozzá az Apple iPad miatt, ugyanis a népszerű táblára a Microsoft hatalmas késéssel reagált, ami meg is látszott a Windows részleg forgalmán. A táblák idővel egyre népszerűbbé váltak, a számítógép-eladások csökkentek és így a Windows részleg teljesítménye is csökkent.

Steven Sinofsky távozása után a Windows részleg szoftverekkel és hardverekkel kapcsolatos mérnöki feladatait mostantól Julie Larson-Green irányítja majd, a Windows eszközök üzleti és piaci stratégiájának kidolgozásáért pedig Tami Reller felel. Tami Reller persze ezzel párhuzamosan továbbra is betölti a vezető pénzügyi igazgatói, illetve a vezető marketingigazgatói posztot.

Julie Larson-Green egyébként 1993 óta dolgozik a Microsoft kötelékében. A szakember nevéhez fűződnek a korai Internet Explorer kiadások felhasználói kezelőfelületeinek dizájnjai, de ő áll az Office felhasználói kezelőfelületének átdolgozása mögött is. Itt a szalagmenükre kell gondolni, amelyek azóta a Windows 8 esetében a Windows intézőbe is beszivárogtak. Julie Larson-Green emellett a Windows 7-tel és a Windows 8-cal kapcsolatos munkákban is részt vett – többek között a felhasználói kezelőfelületek kialakításán is dolgozott.

Julie Larson-Green számára a Windows részleg vezetésével járó feladatok valószínűleg nem lesznek túlságosan újak, hiszen eddig a Windows divízió alelnöki posztját töltötte be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward