Távolról vezérelhető izzókkal állt elő az Osram is

Az Osram Lightify családjának tagjai minden igényt szeretnének kielégíteni, és úgy tűnik, hogy ez sikerülhet is nekik.

Távolról vezérelhető izzókkal állt elő az Osram is

Ha valaki meghallja az Osram nevét, akkor minden bizonnyal a világítástechnikára fog asszociálni, és ez egyáltalán nem a véletlen műve. A német vállalat lassan a századik évfordulóját ünnepelheti, és bizony nem kis múlttal rendelkezik, máig egyike a vezető lámpagyártóknak. A portfóliójukban szinte minden világítással kapcsolatos termék megtalálható, és mostantól már az okosizzóknak sincsenek híján.

Az Osram a Lighting + Building 2014 rendezvény alkalmával rengeteg újdonságot leplezett le, köztük a Lightify családot is. A Lightifyként érkező megoldások különlegessége abban áll, hogy rengetegféleképpen programozhatóak lesznek okostelefonok és táblagépek segítségével egyaránt. Ilyen típusú villanykörtéket az elmúlt napokban több vállalat is porondra állított, de kétségtelenül az Osram felhozatala a legátfogóbb azokkal egybevetve. Míg a Philips, az LG és a Samsung csak egy-egy modellt állított reflektorfénybe, addig a német vállalat egyből három variánssal kezd. Az Osramnak valószínűleg nem kisebb célja van a jövőre nézve, mint a Philips Hue lekörözése. A Lightify termékvonal tagjainak képességeit tekintve pedig erre még reális esélyük is lehet. Lássuk hát, mit is kínál nekünk az Osram.

A Lightify három taggal indul útnak, ezekből kettő csak fehér fénnyel dolgozik, egy azonban a szivárvány minden színében könnyűszerrel pompázhat. A színes izzónál a tervezés során RGBW LED-eket használtak fel, így ez hasonló produkcióra lesz képes, mint a Hue villanykörték. A fehér komponensnek köszönhetően pedig a fehér árnyalatok is rettentő hűen jelennek meg. Ennél az eszköznél E27-es foglalatot használtak, így nem lesz nehéz lámpatestet szerezni hozná. Hasonló a helyzet az egyik fehér variánsnál is, ám a harmadik izzó már spot lámpákba (GU10) illeszkedik. A fehér árnyalatú modellek a Samsungnál látott módon lesznek hangolhatóak, tehát nem fix a színhőmérsékletük, hanem hideg és meleg színek is beállíthatóak (2700 és 6500 kelvin között fokozatmentesen lehet hangolni). Sajnos a villanykörték teljesítményére még nem derült fény, de valószínűleg 8-10 watt körüli értékekről lehet majd beszélni, mert a gyártó állítása szerint 60 wattos hagyományos izzóknak felelnek meg.

Az intelligens izzókhoz tartozó vezérlőegység hasonlóan működik, mint a Philips Hue esetében látott megoldás, tehát Wi-Fi-ről lesznek irányíthatóak a termékek. Az Osram mobilos alkalmazása nagyon jól összerakott és sokrétű lesz, hasonló funkcionalitásra lehet számítani, mint az LG Electronics által bemutatott eszközök esetében. Az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető applikációval lehetőség van állítani a színeket és persze a fényerősséget is, és itt még közelről sincs vége a tudástárának. Az izzókat csoportokba lehet szedni példának okáért aszerint, hogy melyik szobában vannak, így nem csak egyenként, vagy mindet egyszerre lehet kapcsolni, hanem egy-egy blokk is irányítható. A színek hangulathoz igazíthatóak majd, és lesz a szoftverben egy "távollét mód" is. Ez utóbbi akkor jöhet jól, ha nyaralni megy a család, mert ilyenkor beállítható, hogy az este folyamán ciklikusan felkapcsoljon néhány helységben a világítás.

Végül az Osram Lightifynál is szóba került a Zigbee technológia, mint a Samsung Smart Bulb esetében. A Zigbeenek köszönhetően könnyedén az "intelligens otthon" részévé tehetőek az Osram izzói. Legfeljebb 50 villanykörte kapcsolható rendszerbe, de ez is bőven elegendő ahhoz, hogy egy átlagos lakás teljes világítását mobilról és tábláról is irányíthatóvá tegye az érdeklődő. És legyen szó kinti vagy benti környezetről, a kétféle tokozásnak köszönhetően az Osram termékei mindenhol felhasználhatóak lesznek. Az újdonságok élettartamáról egyelőre nem szólt a bejelentés.

Az Osram Lightify családja ősszel kerülhet a boltok polcaira, ha minden a terv szerint halad. Az kezdőcsomagban egy okosizzó és a vezérlőberendezés kapott helyet, az ajánlott fogyasztói ára pedig 100 euró lesz. Minden további izzót már egyenként kell megvenni, a színes (RGBW) megoldás ára 50 euró körül alakul, míg a sima fehér modelleket 40 euróért fogják áruba bocsájtani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward