Tavaszi monitor csokor

A mai teszthez a Samsung és LG monitorai közül szemezgettünk. Megismerkedünk a jól konfigurálható Samsung 2443 típusával, a szépséges BX2331 modellel, valamint az LG E2360 dizájnmonitorával.

Tavaszi monitor csokor

1. Bevezető

A mai teszthez a Samsung és LG monitorai közül szemezgettünk. Megismerkedünk a jól konfigurálható Samsung 2443DW típusával, a szépséges BX2331 modellel, valamint az LG E2360 dizájnmonitorával.

 

2. Samsung 2443DW - Áttekintés

Samsung 2443DW

A tesztet a Samsung egyik különlegességével kezdjük, amely pár éve még csak egy átlagos 24 inches monitor lett volna, ám a Full HD felbontású kijelzők miatt ma már ritkaságnak számít. Olvasóink talán már sejtik, hogy miről van szó, a monitor különlegessége csupán az 1920*1200-as felbontásában rejlik, hiszen ahogy tesztünk többi szereplőjében, úgy ebben a kijelzőben is TN panelt találunk.

A monitor a Samsung korábbi jellegzetességeit hordozza magán. Ezzel a fajta letisztult formatervezetéssel és matt fekete fényezéssel már régóta nem találkoztunk, ami nem azt jelenti, hogy a kijelző elavult lenne, csupán jó látni, hogy léteznek még monitorok a csillogós kávára kevésbé fogékony felhasználók számára is. Az anyagminőséggel elégedettek voltunk, a felhasznált műanyagok kellően vastagok ahhoz, hogy a monitor ne recsegjen tapogatás közben.

A kijelző menükezeléséért érintőgombok felelnek, amik kényelmes helyen, a panel elején vannak. Egészen jól lehet használni ezeket, mert nappal jól látszanak a szürke piktogramok, így mindig tudjuk hová kell nyúlni. Ismerjük azonban az érintőgombok hátrányait is. Sík felületük miatt ezeket kitapintani nem lehet, ami szürkületnél okoz nehézséget, de ebben segítenek a képernyőmenü alján megjelenő feliratok. Az érintőmezők egyébként nem tévesztenek, és jól reagálnak az érintésre, nincs dupla nyomás vagy kihagyás. A gyártó ezúttal is mellékelte szoftveres menükezelőjét (MagicTune), ennek köszönhetően, az érintőgombokat akár el is felejthetjük, de ahogy említettük, ezek is egész jól működnek. Ami miatt biztosan az érintőgomboknál maradunk az, hogy a monitor gyorsgombjai közt a leghasznosabbakat megtaláljuk (bemenet váltás, fényerőállítás), plusz a gyártó jó szokása szerint egy tetszőleges gyorsgombot is beállíthatunk (ezzel az OSD részlegben foglalkozunk bővebben). Az állapotjelző kék fénye nem túl erős, ezért nem is zavart minket, de ezt tovább halványítani vagy letiltani sajnos nem lehet a menüben.

A monitor HAS típusú állvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy lehet rajta magasságot állítani, az állvány talpa elforgatható, továbbá a porté módot is támogatja.  A készüléket így minden helyzetben igényeinkhez igazíthatjuk, hiszen a konfigurációs lehetőségek tárháza igen széles.

A magasságot tág tartományban lehet állítgatni, a legalsó fokozatban pedig rögzíthetjük ezt. Az állvány talpa összesen 355 fokban forgatható el, ami jóval több, mint amit más monitoroknál láthatunk (a leggyakoribb a kétszer 45 fok). A porté mód megfelelő ellentartással forgatható el, így a kijelző függőlegesen és vízszintesen is képes stabil maradni, a telepítő lemezen pedig a MagicRotation szoftver is megtalálható, ami elforgatja a képet (ez akkor jön jól, ha videokártyánk drivere ezt nem támogatja, de ez már nem szokott előfordulni). A panel döntögetési tartományáról nincsenek pontos adatok, de erre nagyjából -5 és 20 fok között képes, ami minden helyzethez elég.

A monitor állványa tehát sokat tud, ám ha valaki mégis falra szeretné tenni a monitort, megvan rá a lehetősége, mert a kijelző a 100mm-es fali konzolokat is támogatja. A bemenetek közt egy DVI és egy VGA csatlakozót találunk, továbbá egy DisplayPort kaput. A monitor hátulján van még egy tápegység kapcsoló is, amivel a készenléti fogyasztást nullázhatjuk le. A kijelzőben nincsenek beépített hangszórók, ettől az extrától el kell tekintenünk, viszont a kellékekkel nagyvonalúan bántak, megtalálunk köztük mindent, amire csak szükségünk lehet. A DVI és a VGA kábel mellett olyan hasznos szoftverek is járnak a kijelzőhöz, mint a MultiScreen képernyőfelosztó, valamint az említett MagicTune és MagicRotation alkalmazások.

 

3. Samsung 2443DW - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenü alapértelmezésben az érintőgombok fölött jelenik meg, alul láthatóak a piktogramok, amik a navigálást segítik. A menü helyzetét megváltoztathatjuk, ilyenkor viszont a piktogramok az OSD-vel együtt átkerülnek, így ezt a segítséget csak akkor élvezhetjük, ha a menüt a gyári helyén hagyjuk. A menü tartalmaz egy kikapcsolás időzítőt, ami néha hasznos lehet. A ColorEffect lehetőséggel monokróm képet kapunk, Grayscale, Green, Aqua, Sepia módjai fényképek megjelenítésénél lehetnek hasznunkra, ha unatkoznánk. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni, de mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, a látványos extra inkább filmeknél jöhet jól. A PC/AV mode AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett, továbbá a PC módtól eltérő képi beállításokat (szín, fényerő, stb.) használ. Az egyedi gyorsgomb (Customized Key) beállításánál a következők közül választhatunk: MagicBright (képprofil váltás), Image Size (képarány kezelés módja), és a nemrég bevezetett MagicAngle és MagicEco. A MagicAngle segítségével a panel látószögén javíthatunk aszerint, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Nagy csodára ne számítsunk, de tény, hogy bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, ám cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha azért hasznát vehetjük. A MagicEco-val a fényerő értékét állíthatjuk be fixen 50, 75, 100%-os értékre, aminek nem sok haszna van, hiszen a fényerőt eddig is lecsökkenthettük, ha akartuk.

Képprofilok

A MagicBright képprofilok színhelyességét ezúttal is megvizsgáltuk. A diagramokon a Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast eltérései láthatók az sRGB színtérhez viszonyítva.

A grafikonok még elfogadható színeltéréseket mutatnak az sRGB színtérhez képest, ezek szerint a színhelyesség minden profilban megfelelő. A Standard mód egy általánosan jól használható profil, fényereje megfelelő a nappali használatra. A Game egy látványosabb profil, a különbség főként a fényerőben mutatkozik, így érthető, hogy színei némileg élénkebbek. A Cinema mód erős élesítése miatt csak filmek alatt szép, ráadásul rikító színei szövegszerkesztésnél már zavaróak. A Dynamic Contrast profil egy vállalható séma, a színei sem durvák és élesítést sem használ. Ezzel a profillal kihasználhatjuk a monitor virtuális kontrasztját, de ahogy mindig, most is inkább egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat, és egy jól beállított fix kontrasztértéket ajánlunk.

A kalibrálás során 6500K színhőmérséklet, 2,2 gamma és 120cd/m^2 fényerőérték volt a célunk. Az ellenőrzéskor természetesen betöltöttük az ehhez készített színprofilunkat és szokás szerint leellenőriztük a beállítások eredményességét. Amint látható, ezt egészen pontosan sikerült megtenni, a lényeg viszont az, hogy az sRGB színteret már a gyári profilok is viszonylag pontosan szimulálják. Most pedig lássuk, milyen a monitor képe a gyakorlatban!

 

4. Samsung 2443DW - Képminőség

Képminőség

A kijelző színei a Samsung paneljeihez méltóan jók, és a színátmeneti gradienseken minimális a sávosodás, ami dicséretes. Fakóságnak nyoma sincs, a monitor által megjeleníthető színtartomány ehhez kellően széles és viszonylag pontosan illeszkedik az sRGB színtérre. A kontrasztskála elemei közül a csak legsötétebb bújt el, a világosabbak közül mind látható volt, ez szintén jó pont a monitornak. A legmagasabb fényerő, amit egy fehér képernyőn mértünk 274 cd/m^2 volt, a legkisebb pedig 72 cd/m^2. Ez a tartomány kellően széles ahhoz, hogy a monitort erős napsütésnél jól láthatóan, egy teljesen sötét szobában pedig szemkímélően tudjuk használni.

A monitor képe a legnagyobb felbontásán, a DVI bemeneten szép éles. A VGA bemenet élességben némileg elmarad tőle, de képminősége még ennek is jó. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, és ha valamelyiken megszűnik a jel, akkor beindul az automatikus keresés, de szerencsére ezt letilthatjuk a menüben.

A kijelző az alacsony felbontásokat példás minőségben interpolálja, éppen ezért jó szívvel tudjuk ajánlani játékra. Ritkaság, hogy egy monitor ezt szinte minden alacsony képméretben egyformán teszi, ez alól csak két felbontás kivétel. Az 1152*864 kicsit homályosabb a többinél, az 1280*720 pedig torz, mert függőlegesen széthúzza a monitor. Az 1680*1050, 1440*900, 1280*800, 1024*768 és 1280*1024-es képméretek tehát gyönyörűek, ezeket szövegolvasásra is használhatjuk. A képarány kezelés is remek, az 5:4 és 4:3 arányokkal is jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi meg, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor látószögei nem kimondottan rosszak, de túlságosan széles betekintési szögekről sem számolhatunk be. Felülről már viszonylag kis szögben elkezd csökkenni a kontraszt, ami a képminőségre van rossz hatással, továbbá színtorzulással is számolnunk kell. Az oldalsó látószögek jók, a kontrasztcsökkenés enyhe, színtorzulás szinte egyáltalán nincs. Egy ekkora kijelzőnél előfordul, hogy a képernyőt néhány fokban alulról is néznünk kell. A panel teteje már szemből nézve sem az igazi, de ha nagyjából 5 fokban alulról nézzük a képernyőt, akkor felül már szembetűnő a színtorzulás. Ezen némileg javíthatunk a beépített MagicAngle látószögjavító opcióval, de ennek megvan az ára, mert a javulás az ellenkező irány rovására megy.

A monitor háttérvilágítását a fekete képernyőn tudjuk leellenőrizni. A képernyő többnyire homogén, és szabad szemmel foltosodás sem látható rajta. Bár akad egy-egy bevilágítás alul, ezek sem feltűnőek, kivéve, ha extra szélesvásznú filmeket nézünk. Ilyenkor a halvány foltok észrevehetőek, de ha nem kimondottan ezeket keressük, akkor ezek sem látszanak.

A monitor válaszidő tekintetében sem rossz, a kis bemeneti késés és a gyors mozgásnál látható enyhe utánhúzás megfelelnek az átlagnak. A kis hibák csak a tesztek alatt jönnek ki, játék közben nincs zavaró szellemkép vagy elmosódás. Jóllehet, a kijelző a gyorsítással ellátott monitorokkal nem tudja felvenni a versenyt, de még így is nyugodtan játszhatunk vele.

 

5. Samsung BX2331 - Áttekintés

Samsung BX2331

A következő monitor szintén a Samsungtól érkezett. Korábban már volt szerencsénk a széria 22 inches típusához, ami egészen jól szerepelt, ezért most megvizsgáljuk a 23 colos modellt is.

Nem véletlen, hogy az elegáns küllemű monitor vonzza a tekinteteket. A káva igen vékonyra és csinosra sikerült, ehhez pedig jól illeszkedik a készülék kör alakú talpa is. A felhasznált műanyagok csodásak. A tapogatás során masszív anyagokkal találkoztunk, amik konfigurálás közben sem nyekeregnek, ez nagyban hozzájárul a minőségérzethez.

A monitort érintőgombokkal szerelték fel, amivel két problémánk volt. Az egyik, hogy szürkületnél nehéz megtalálni a megfelelő érintőmezőket, viszont ebben segítenek az OSD felbukkanó piktogramjai és a mellékelt MagicTune szoftver, mellyel szintén beállíthatjuk a képet. A másik kifogásunk azzal volt, hogy az érintőgombok nem mindig reagáltak az érintésre, de némi ügyeskedéssel meg lehet találni azt a pontot, ahol már reagálnak. Gyorsgombokból négyet kapunk, melyből az egyik a fényerőállításért felel (HDMI bemenet esetén a hangerőszabályzásért). A második a bemenetváltásért, a harmadik az automatikus kalibrációért (VGA bemenet esetén), és végül a negyedik tetszőlegesen beállítható a következő lehetőségek egyikére: MagicBright (képprofilváltás), MagicAngle (látószög módok), MagicEco (takarékos mód), Image Size (képarány módok). A választék tehát bőséges. Kár, hogy a HDMI bemeneten nincs gyorsgomb a fényerőállításra, ilyenkor a főmenüben kell tallóznunk miatta. Az állapotjelző led az érintőmezők mellett kapott helyet. Kék fénye nem zavaró, ezért kivételesen azt sem tartjuk problémának, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.

A monitornak egyszerű állványa van, a dönthetőségi tartomány pedig nagyjából 0-20 fokos tartományban mozog. Jól jönne, ha ezt néhány fokban előre is megdönthetnénk, ráadásul maga a mozdulat is igen nehézkes, ez mindenképpen egy kétkezes mutatvány. A gyári magassággal nincs probléma, így a monitort hosszútávon sem fárasztó nézni. Az állvány stabilitása megfelelő, ebben pedig a nagyméretű talp is részt vállalt. A kijelzőben ledes háttérvilágítás van. Ezt következetesen kihasználva a gyártó külső tápegységet mellékelt monitorához, hogy ezzel is csökkentsék a káva vastagságát. Ami sajnos nem azt jelenti, hogy a kijelzőt odatolhatjuk a falhoz, mert ehhez a talp sok helyet foglal el, továbbá a vezetékek is merőlegesen állnak ki a monitor hátuljából.

A szépségért természetesen fizetnünk kell, a káva vékonysága miatt a monitort nem lehet fali konzolokra szerelni. A kijelző video bemenetei közt találunk két HDMI-t, a harmadik egy hagyományos VGA. Az olyan videokártyákhoz, amiken csak DVI kimenet található (és nem HDMI), kapunk egy DVI->HDMI átalakító zsinórt. A vékony kávába már nem fértek volna beépített hangszórók, így ezek nincsenek a monitorban. A kijelző dobozában megtaláljuk a VGA kábelt és a nélkülözhetetlen külső tápegységet is. A bemenetek mellett látható még egy audio kimenetet, ezen a HDMI audio sávja szólalhat meg. A telepítő lemezen a Samsung MagicTune (menükezelő) és MultiScreen (képernyőfelosztó) szoftverei bukkannak fel.

 

6. Samsung BX2331 - OSD és Képprofilok

OSD

A monitorban ugyanaz a grafikus képernyőmenü található, ami előző tesztalanyunkban volt. Ezért ismétlés helyett, csak a különbségeket emelnénk ki. A menüben ezúttal megtalálható a ResponseTime részleg, melyben a válaszidő-gyorsítás mértékét állíthatjuk be három fokozatban, de ezzel még később foglalkozunk. A Key Repeat Time egy olyan apró figyelmesség, amivel a gombismétlés sebességét állíthatjuk be (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés), ez megkönnyíti a hosszú listás tallózást, amikor az OSD-ben barangolunk.

A menüben ezeken kívül a következő extrákat találjuk meg:

•    ColorEffect (Grayscale, Green, Aqua, Sepia)

•    MagicColor (Off, Demo, Full, Intelligent)

•    PC/AV mode (Off, On)

•    Image Size (Auto, Wide)

•    Customized Key (MagicBright, MagicAngle, MagicEco, Image Size)

•    MagicAngle (Lean Back Mode 1, ~2, Standing Mode, Side Mode, Group View, Custom)

•    MagicEco (50%, 75%, 100%, Power Saving Off)

Képprofilok

Természetesen a MagicBright képprofilok színhelyességével is foglalkoztunk. A monitor négy beépített profillal rendelkezik, melyek a következők: Standard, Game, Cinema és Dynamic Contrast. Méréseinket sRGB színtérben végeztük, a színeltérések pedig a grafikonon láthatók.

Bár a profilok messze vannak az ideális értékektől (6500K, 2,2 gamma), egyiknek sem rossz a képe, sőt, a Cinema kivételével ezeket korrigálás nélkül használhatjuk. A különbség akkor látható igazán, ha a gyári színprofilokat összehasonlítjuk az egyénileg kalibrált Custom profillal. Ha ezzel nem szeretnénk foglalkozni, akkor nyugodtan használhatjuk a Standard vagy Game profilt, ezek csak fényerejükben különböznek egymástól. A Cinema mód viszont szövegolvasáshoz már csúnya. A durva élesítés és rikító színek a nevéhez hűen tényleg csak filmek alatt érnek valamit, de sokan valószínűleg ott sem kapcsolják be, mert ezzel igen távolra kerülünk a valós színmegjelenítéstől. A Dynamic Contrast képminősége jó (szerencsére a kontrasztérték nem tud annyira felmenni, hogy színtorzulást okozzon), viszont mi mindig egyéni kísérletezésre buzdítjuk olvasóinkat, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a monitorból.

A lap alján látható adatok a tesztpéldány értékei. Ezek jók lehetnek kiindulási alapnak, de érdemes figyelembe venni azt, hogy a legyártott példányok is különbözőek lehetnek. Ezek után lássuk a monitor képminőségét!

 

7. Samsung BX2331 - Képminőség

Képminőség

A kijelző színvilága szép lett, miután megtaláltuk a helyes beállításokat. Előtte sem volt rossz, ám a monitor gyári profiljai az ideális színbeállítással összehasonlítva enyhén kékes tónusba húztak. A színátmeneti gradiensek szép egyenletesek voltak, sávosodást egyiken sem láttunk. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok kivétel nélkül megmutatták magukat, a sötétebbek viszont elbújtak, ami filmnézéskor jelent hátrányt. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 220 cd/m^2, a legkisebb 40 cd/m^2 volt, ami még elég ahhoz, hogy napsütésben is olvasható legyen a kijelző és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni.

A betűk élessége tökéletes, mindkét HDMI bemenet gyönyörű. A VGA bemenet képe csak alig rosszabb náluk, érthető okokból mégis érdemes inkább a digitális csatlakozóknál maradni. Ahogy a Samsung monitorainál szokás, ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben lehet beállítani). A video bemenetek képe egymástól függetlenül állítható be, ami olyankor jön jól, ha több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a kijelzőhöz.

Az alacsonyabb felbontások minősége egészen jó, találtunk néhány felbontást, amit a gyengébben látók szövegolvasásra is elővehetnek. Ilyenek az 1280*720, 1280*800 és az 1024*768-as felbontások. Ha célunk az, hogy játék alatt a másodpercenkénti képkockák számát növeljük, akkor erre az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és az 1152*864-es képméretek alkalmasak. Képminőségük még elegendő ehhez, kicsit homályosabbak az előző listához képest, de még jól lehet bennük játszani. Szerencsére nem találtunk egyetlen olyan felbontást sem, amiben a monitor gyengélkedne, így kijelenthetjük, hogy a monitornak remek interpolációja van. A képarány kezelés egyszerűen működik és mindegy milyen felbontást veszünk elő, a monitor az összeset megfelelően kezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor betekintési szögei viszont csak közepesek. Vízszintes irányban némi sárgulás látható, de nem vészes mértékben. A kontrasztcsökkenés sem számottevő, így az oldalt ülők még jó képminőséget kapnak. Felülről ennél már jóval erősebb a kontrasztcsökkenés és színtorzulással is számolnunk kell. Ezek rontják a képminőséget, de az olvashatóság még így is sokáig megmarad. Az alsó betekintési szög szintén átlagos. Nagyjából 3-4 fokban kezdődik vörösödni a kép, majd fokozatosan elsötétedik, de az olvashatóság ilyenkor is megmarad. Ez viszont kevés ahhoz, hogy szemből nézve a monitor teteje és alja is egyforma maradjon, amikor egy szín tölti ki az egész képernyőt. Összességében a látószögek nem vészesen rosszak, de felsorolt hibák miatt a kijelzőt csak egy személynek tudjuk nyugodt szívvel ajánlani.

A monitor háttérvilágítása majdnem teljesen egyenletes, bevilágítás egyik oldalról sem látható. A képernyő alsó része egy kicsit foltosabb, mint máshol, ami a betekintési szögből fakad. Ezt szabad szemmel nem is lehet látni, kijelenthetjük hát, hogy a háttérvilágítás egyenletessége szemből nézve kiváló.

A menü részlegnél már említettük, hogy a monitor válaszidő-gyorsítással is rendelkezik. Ezt három fokozatban lehet szabályozni (Normal, Faster, Fastest), így mi dönthetjük el, hogy mennyi túlvezérlési hibával vagyunk hajlandóak kibékülni. Fastest módban ezzel is számolnunk kell, ami a helyzettől függően zöldes vagy lilás elmosódásban nyilvánul meg. Ami miatt mégis érdemes Fastest módban használni a monitort az, hogy a bemeneti késés lecsökken, ettől pedig közvetlenné válik az irányítás (egyes játékosoknak ez fontosabb, mint az elmosódás). A túlvezérlés nélküli 5ms-os változatoknál egyébként észrevehetően gyorsabb a panel, de láttunk már ennél kicsivel fürgébb megoldásokat is. Faster módban nincsenek a fentiekhez hasonló zavaró mellékhatások, ráadásul a bemeneti késés is még kicsi marad. Normal beállításkor kapcsoljuk ki a gyorsítást, ilyenkor úgy viselkedik a monitor, mint egy átlagos 5ms-os kijelző: gyorsabb mozgásoknál enyhe utánhúzást produkál némi bemeneti késéssel. Így tehát az arany középút a jó választás, ahol még gyors mozgásoknál is alig látszik az elmosódás.

 

8. LG E2360V - Áttekintés

LG E2360V

Végül elővettük az LG 23 inches ledes kijelzőjét a stílusos E60 szériából.

A kijelző formatervezése szokatlanul szögletes, különösen akkor, ha a közkedvelt „nappali dísze” jellegű monitorokkal hasonlítjuk össze. Egyéni ízlés kérdése, hogy ez mennyire jön be nekünk, ami viszont bizonyára mindenkinek teszik az az, hogy a panel körüli káva rendkívül vékony lett. A mai trendnek megfelelően a borítás festése lakkozott fekete színben pompázik, ebből már nem engedett a gyártó. Feltűnő látványelemnek számít még a kijelző állapotjelző lámpája is, melynek fénye a krómozott nyakrészről visszaverődik. Kék és vörös színe egyáltalán nem zavaró, de akár le is tilthatjuk a menüben. A készülék anyagminősége nem rossz, bár a káva döntögetés közben kicsit lötyög a helyén. Annak viszont örültünk, hogy legalább a konfigurálást nem zavarja meg holmi nyekergés.

A kijelző menüvezérlését nyomógombokkal oldották meg, ami általában jobb választás a kitapinthatatlan érintőgomboknál. Most sincs ez másképpen, a monitor gombjait szürkületnél is megtaláljuk, bár a gombmegvilágítás hiányzik, a káván pedig nincsenek feliratok, amik segíthetnének megtalálni a megfelelőt. A jelentésükről csak a gombok megnyomása után tájékozódhatunk az OSD alsó részén. Szerencse, hogy a gombok egészen jól használhatóak, mert a kijelző nem támogatja a gyártó menükezelő szoftverét (Forte Manager), hiába töltöttük le hozzá a legújabbat. A készülék viszont rendelkezik gyorsgombokkal. Ebből az első a Mode almenüt hívja elő (itt találhatóak az f-Engine és Photo Effect részlegek, valamint a képarány kezelési módok), a második az automatikus kalibrációt (VGA bemenetnél), a harmadik a bemenetváltást könnyíti meg.

Ha oldalról is rápillantunk a monitorra, akkor láthatjuk igazán, mennyire vékony a káva. Ez annak köszönhető, hogy a kijelző külső tápegységgel működik, de ahogy mindig, a hátranyúló talp megakadályozza, hogy a monitort igazán közel toljuk a falhoz. Az állvány nem olyan robosztus, mint amilyennek látszik, a kijelző előre és hátrafelé is hajlamos elbillenni. A panelt -5 és 15 fok között tudjuk variálni, de az állványnak más konfigurációs lehetősége nincs, mint például talpforgatás, ami sokszor nagyon hasznos lenne. A fix magasság viszont ideális helyen van, így a monitort hosszútávon sem fárasztó használni.

Kétségtelen, hogy hátul is szép látvány fogad minket, ám ezért a praktikummal kell fizetnünk. A monitor nem támogatja a fali konzolokat, a szép hátlapot ugyanis nem erre tervezték. A kijelzőn megtalálható a HDMI, DVI és VGA bemenet is. Ezen kívül kapunk még egy fejhallgató kimenetet, amin a HDMI audio sávja szólal meg. A monitor egyelőre két fajta változatban kapható, az általunk tesztelt V jelű típuson az említett HDMI csatlakozót megtaláljuk, a T végződésű modell ezt nem tartalmazza. A készülékben nincsenek beépített hangszórók. A mellékletben csak a VGA kábelt és a külső tápegységet találtuk meg, a digitális vezetékről tehát nekünk kell gondoskodni. Ezen kívül a monitorhoz jár egy kézikönyv és egy telepítő lemez, utóbbin a driver, valamint a kézikönyv digitális változata található meg.

 

9. LG E2360V - OSD és Képprofilok

OSD

A kijelző menürendszere rendkívül szépre sikerült, és a logikus rendszerezésnek hála gyorsan átlátható. A színhőmérsékleti sémák és a képmódok egyaránt megtalálhatóak benne, az elrendezésük pedig a megszokott rendszert követi. A főmenüt ezzel ki is merítettük. Kapunk még egy kisebb menüt is, mely a „Mode” névre hallgat. Ez a részleg a különlegességek számára van fenntartva, amik következők:

 

•    Original Ratio: Intelligens képarány kezelés, mely minden esetben képes eldönteni a monitor, hogy milyen képarányt alkalmazzon. Két választásunk van: Original és Wide. Előbbit érdemes választani, mert a kijelző minden felbontásban helyes képarányt fog alkalmazni kapcsolgatás nélkül. Ez nagy előrelépés az LG-től, hiszen a 4:3 módot eddig kézzel kellett átkapcsolni minden egyes felbontás váltáskor.

•    Photo Effect: Ez a részleg a színekkel variál, a Photoshop guruknak ismerős lehet. A Normal séma nem változtatja meg a képet, ez tekinthető az alapállapotnak. A Gaussian Blur, Sepia és Monochrome megjelenítési módokkal érdekes hatást érhetünk el, ha játszani támad kedvünk, de egyéb jelenőségük nincs.

A harmadik részlegben találhatóak az f-Engine képprofilok, ezekkel kicsit részletesebben foglalkozunk.

Képprofilok

A monitor képprofiljai csupán három módra korlátozódnak: Normal, Movie és Internet. A sémákat még a kiválasztás előtt megtekinthetjük, ha az f-Engine részlegben maradunk, ez az előnézeti mód. Ilyenkor a képernyő jobb oldalán az eredeti, bal oldalán az új kép jelenik meg. Ha a Demo lehetőséget választjuk, akkor az összehasonlítás kedvéért ez állandó jelleggel megmarad.

Mindhárom gyári képprofilt sikerült az ideális 6500K színhőmérséklethez igazítani, ám ez önmagában még kevés az üdvösséghez. Ami a helyes színvisszaadást illeti, a képsémák bizony nem állnak a helyzet magaslatán. Akár internetezéshez és szövegolvasáshoz is ajánlott egyedi sémát használni, mert durva élesítésük, rikító színük és erős fényük miatt ezek nem alkalmasak erre. Filmnézéskor és játékok alatt viszont egyaránt jónak bizonyult a Movie és Internet profil, utóbbi még a sötét jeleneteknek is kedvez.

Ha elvárásaink nem túl nagyok, akkor a gyári Normal profil is megfelelő lehet. Érdemes viszont saját beállításokat használni, hiszen nagy javulást érhetünk el vele. Ezek a Normal profilba kerülnek, felülírva az előző értékeket.

 

10. LG E2360V - Képminőség

Képminőség

A kijelző fényerőtartaléka az adott beállításokkal éppen csak elegendő az erős napsütéshez, mivel a fényerő maximalizálásával legfeljebb 180 cd/m^2 fényerőt lehet elérni. Éppen ezért érdemes eljátszani a színcsatornák beállításával, ha nagyobb fényerőre vágyunk. Ezzel ellentétben, sötétben kellően szemkímélő lehet a kijelző, ugyanis a tesztpéldány beállításaival 40 cd/m^2-ig tudtuk lecsökkenteni a fényerőt. A jól beállított monitor színei kellően élénkek, még a piros szín fakóságára sem lehet panasz. A színátmeneti gradienseken csak minimális sávosodás látszik, ez a gyakorlatban semmilyen hátránnyal nem jár. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatokat szépen megkülönbözteti a monitor, a sötétek közül viszont a legtöbb nem látszik, ami kellemetlen, hiszen így elvesznek a kép sötét részletei.

Az élesség a digitális (HDMI és DVI) bemeneteken és a VGA-n is egyaránt tűéles, így három teljes értékű video bemenetünk van. Ha az egyiken megszűnik a video jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, mi válthatunk. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, ilyen tekintetben nem függetlenek egymástól.

A kijelző az alacsonyabb felbontások közül csupán az 1280*720 és 1024*768-at tudja igazán szép minőségben elénk tárni. Ezeket szövegolvasásra is elővehetjük, csak kár, hogy előbbi a jobb képminőség érdekében nem teljes képernyőn, hanem egy fekete kerettel jelenik meg. Ettől eltekintve a monitor minden felbontást közepes minőségben képes megjeleníteni. Az 1280*1024 és 1280*960-as képméretek még jók, ezért ideálisak játékra. Ezeknél kicsivel homályosabbak az 1680*1050, 1440*900, 1280*800 és 1152*864-es felbontások. Képminőségük elfogadható, ezért játékra használhatjuk ezeket, de szövegolvasáshoz már csúnyácskák. A képarány kezelés nagyon intelligens módon történik, elég egyszer kiválasztani az Original módot, onnantól kezdve a kijelző az összes felbontást helyes képaránnyal jeleníti meg.

A monitor betekintési szögei szűkebbek az átlagnál. Vízszintesen erős kontrasztcsökkenést és színtorzulást láthatunk, sárgulás formájában, ami rontja a képminőséget. Felülről szintén kontrasztcsökkenést és elsárgulást láthatunk, a látvány nem valami szép. Bár ilyen szögből ritkán nézzük a monitort, de legalább innen is olvasható marad a kép. Az alsó látószögre is szükség lehet néhány fok erejéig, amikor hátradőlve nézzük a monitort. Ilyenkor durva vöröses elszíneződéssel és sötétedéssel kell számolnunk. A jelenség a képminőségre nagyon rossz hatással van, de az olvashatóság még ilyenkor is elfogadható. Kijelenthetjük tehát, hogy a monitor tényleg csak egy személynek ajánlott, ráadásul látószögjavításra sincs lehetőség, mint a konkurencia legújabb monitorainál.

A kijelző háttérvilágítása gyönyörűen homogén, ami azért furcsa, mert a széria 22 colos modelljén durva bevilágításokat és foltosodást is láttunk. Ezekből a hibákból jelenleg semmi sem látható, a ledes kijelzőtől szép egyenletességet kapunk, így az sem gond, ha extra szélesvásznú filmet nézünk rajta, a kimaradt részeken nincsenek zavaró foltok.

A monitor nem kapott válaszidő-gyorsítást, ami még nem baj, de sebesség szempontjából épphogy belefér az 5ms-os monitorok közé. Válaszideje szemmel vizsgálva nem vészesen nagy, de ennél már láttunk jobbat is a kategóriában. Még ennek ellenére is vígan játszhatunk a monitorral, mert ez csak a teszteken látszik meg. Gyors mozgásnál is csak enyhe elmosódás látható, ami a szőrszálhasogatókat zavarni fogja, de a többiek talán észre sem veszik majd. A bemeneti késés átlagos, így a kijelző összességében jól megfelel játékra is. A közepes minőségű interpoláció viszont sokat nyom a latban, ezért ha egy vérbeli játékmonitort keresünk, és nem tudjuk majd natív felbontáson használni a kijelzőt, akkor jobban járunk egy másik típussal.

 

11. Értékelés

Samsung 2443DW

A Samsung 2443DW típusa egészen jól szerepelt tesztünkben. Elsőként a rendkívül jó konfigurációs lehetőségeket tudjuk kiemelni, melyek azok számára fontosak, akik szeretik precízen beállítani a kijelzőjüket, ez a modell pedig kiváló partner ebben. A monitoron két digitális bemenetet találunk (DVI, DisplayPort) és tartalékba ott van még a VGA bemenet is. Ami a képminőséget illeti, a készüléknek nincs miért szégyenkeznie, mert a digitális bementek szokás szerint élesek. Mindössze a közepesen széles látószögeket sajnáltuk (ami egy személynek még elég lesz), de ezért kárpótolhat minket a kijelző rendkívül jó skálázási képessége. A válaszidővel sincs probléma, mert játék közben nincs elmosódás és a bemeneti késés sem nagy, így a kijelzőt már semmi sem menti meg attól, hogy játékmonitorként említsük. A készülék filmnézésre is alkalmas (igaz, a közepes látószögek miatt csak korlátozottan), a háttérvilágítás többnyire egyenletes, a kijelző színei pedig szépek, így összességében a monitor ezen a területen is jól használható. A Samsung 2443DW modelljét jóval költségesebb beszerezni (jelenleg 75 ezer Ft) annál, mintha egy 1920*1080-as felbontású 24 inches monitort vinnénk haza, ezért a típus főleg azoknak ajánlott, akik mindenképpen ragaszkodnak az 1200 sorhoz. Alternatívának a HP LA2405wg modelljét tudjuk említeni egy ezressel olcsóbban, de a Samsung készüléke összességében jobban szerepelt, ezért mi utóbbi mellett tesszük le a voksunkat. A kijelzőhöz 3 napos pixelhiba-garancia is tartozik.

Webshop: Samsung 2443DW

Hivatalos honlap

Samsung BX2331

A BX2331 modell egy szép darab, ráadásul a felhasznált műanyagok is jó minőségűek, a kettő együtt pedig ritkaság. A konfigurációs lehetőségek közül csak a dönthetőség áll a rendelkezésünkre, és sajnos a bólogatási tartomány nem túl széles, ráadásul ezt is nehéz beállítani. A menükezelő érintőgombokat szintén kicsit nehézkesen tudjuk használni, de kárpótlásul menüvezérlő szoftvert is kapunk a készülékhez. A Samsung eme típusa kicsivel gyengébb értékelést kapott a fenti monitorhoz képest, de a különbség főként a szűk konfigurációs lehetőségekből adódik, képminőség szempontjából ezzel járunk jobban. A kijelző színei ugyanis szépek, a háttérvilágítás kiváló, ráadásul két digitális bemenettel is rendelkezik, amik tűélesek. Képminőség szempontjából a monitor egyetlen komolyabb negatívuma az, hogy átlagos betekintési szögei vannak. Ez egy személynek megfelelő lehet, különösen úgy, hogy ezen tudunk segíteni a MagicAngle látószögjavító lehetőséggel, de társaságban már előjönnek a panel korlátai. A kijelző kitűnő választás a játékosoknak, hiszen a gyorsításnak hála a sebességgel és a bemeneti késéssel sincs gond. Ráadásul a monitor kitűnően skálázza az alacsonyabb felbontásokat, a képarány kezelés pedig intelligens módon történik, hibátlanul. A kijelzőhöz a gyártó 3 napos pixelhiba garanciáját is megkapjuk.

Webshop: Samsung BX2331

Hivatalos honlap

LG E2360V

Az LG dizájnmonitora bizonyára sok rajongót toboroz magának a kubizmusra fogékony közönségnél. A látvány ugyanis elismerést érdemel, nekünk az áttetsző nyak és az állapotjelző lámpa visszaverődő fénye tetszett a legjobban. A menükelő gombok is jól sikerültek, ezért a szoftveres menüvezérlés sem hiányzott, ezt ugyanis nem támogatja a kijelző. A billegős talp hiába szép, ha instabil tőle a monitor, a konfigurációs lehetőségek pedig szűkek, de legalább az állvány magasságát jól eltalálták. A kijelző sajnos most sem képminőségével szorongatja meg a mezőnyt. A látószögeket leszámítva az E2360V típus nem lenne gyenge próbálkozás, de sajnos ez a hiba kínosan rányomja bélyegét a képminőségre. A kijelző színei ugyanis jók, megfelelő beállításokkal pedig kimondottan szép látványt nyújt, csak kár, hogy ezt egy szűk sávban látjuk olyannak, amilyennek lennie kell. A monitor ezért csak egy személynek ajánlott, filmnézéskor az oldalt ülők gyengébb minőséggel kell, hogy beérjék. A bemenetek tűélesek, és ez alól az analóg sem kivétel, így három teljes értékű bemenetünk lehet. Ami a válaszidőt illeti, a monitort játékra is elővehetjük, mert az elmosódásból nem sok látszik, de a teszteken kicsit gyengébbnek éreztük a többi 5ms-os kijelzőhöz képest. A képarány kezelés ennél a monitornál nem tökéletes, de van elég felbontás, amit a kijelző szépen interpolál. A monitor mellé a 3 napos pixelhiba garanciát is megkapjuk.

Webshop: LG E2360V

Hivatalos honlap

A monitorokat a Cédrus Számítástechnikai Kft-től és a Ramiris Kft-ről kaptuk a teszthez, köszönjük!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward