Tanulás mellett, távolról is lehet vezetni egy jó céget

Tanulás mellett, távolról is lehet vezetni egy jó céget

- Lassan fél éve külföldről irányítja a magyar leányvállalatot, mi történt?

- Idén nyáron egy évre az Egyesült Államokba költöztem, pontosabban fogalmazva tanulmányi szabadságra mentem.

- A cég vezetését hogyan oldja meg távolról?

- A napi operatív feladatokat nehéz lenne VPN-en keresztül ellátni, távollétem alatt Sturcz Imre kollégám cégvezetőként képviseli az IFS-t, illetve felügyeli a projektvezetők, tanácsadók munkáját. Az időeltolódásnak hála amikor én felébredek, otthon már vége a munkanapnak, illetve mikor aludni megyek, épphogy csak elkezdődik a magyarországi munka. Általában kétnaponta beszélünk telefonon, illetve többször tartottunk videokonferenciát is. Az e-maileket természetesen naponta olvasom és válaszolom. Mivel a csapat nagy része több mint öt éve együtt dolgozik, így mindenki tudja, mi a dolga, az ügyvezetés feladata a feltételek biztosítása a minőségi munkavégzéshez.

- Milyen képzésen vesz részt?

- A Stanford University Graduate School of Business (Stanford GSB) iskolájának úgynevezett Sloan Master's programjában veszek részt. A programról azt érdemes tudni, hogy kifejezetten a karrierjük derekán tartó menedzsereknek szól, egyéves időtartamú és évente mindösszesen ötvenhét hallgató vehet részt rajta. A programot Alfred Sloan, a GM legendás elnök-vezérigazgatója indította több mint ötven éve. A világ három élvonalbeli egyeteme, a Stanford, a MIT, valamint a London Business School kínálja ezt a speciális, felső vezetőknek szóló képzést. Talán érdemes megemlíteni, hogy a Stanford Sloan programra első magyarként nyertem felvételt. A Stanford GSB-ről érdemes még megjegyezni, hogy az egyetlen üzleti iskola a világon, amely három Nobel-díjassal büszkélkedhet. A program kurzusai között egyaránt megtalálhatók a közgazdaságtan, pénzügy, vezetői számvitel, marketing, tárgyalástechnika, stratégia, humán erőforrás, szervezetfejlesztési területekkel foglalkozók, de van adatelemzéssel, döntéselmélettel foglalkozó tantárgy is. A képzés nagyon nagy hangsúlyt fektet az esettanulmányokra, melyek feldolgozására jellemző, hogy legtöbbször az esettanulmány főszereplője is eljön az órára, így első kézből kaphatunk információt a döntések hátteréről.

- Milyen többletet jelent a Szilícium-völgy közelsége?

- Az egyetem szinte teljes szimbiózisban működik a Szilícium-völggyel, ami különösen igaz a Business Schoolra. Nagyon sok a gyakorlati kurzus, melyeket legtöbbször egy professzor és egy ismert üzletember közösen tart. Így az iskolában hetente felbukkan Erick Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója vagy Andy Grove, az Intel alapítója, hogy csak néhány nevet említsek. A Szilícium-völgy adta lehetőségek kihasználásaként rendszeresen látogatunk meg neves informatikai cégeket, a közelmúltban például a Google és a Cisco Systems központjában volt az osztály, előbbiben a Google globális értékesítési igazgatója, míg a Ciscónál a nemzetközi marketingigazgató volt a vendéglátónk. Az ezt megelőző héten William Sharpe, a Stanford GSB Nobel-díjas professzorának, valamint az FBI igazgatójának előadását volt alkalmam meghallgatni, William Sharpe egyébként a CAPM megtérülési modell megalkotója.

- Miként vélekednek a Szilícium-völgyben a válságról?

- A hangulat bizakodó és optimista, elég ha csak a HP vagy a Cisco közelmúltban bejelentett akvizícióira gondolunk vagy az Apple rekord részvényárfolyamát figyeljük. A slágertémák a "cloud computing" és a "social networking" kínálta üzleti lehetőségek profittá konvertálása. Egyetlen felhő azonban beárnyékolja az összképet, még mindig szokatlanul magas a munkanélküliség, az összes felső vezető egyetért abban, hogy az elmúlt tíz évben még sosem volt ilyen nehéz munkát találni az it világában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward