Támadnak az Intel Atom E3900-asai: célkeresztben az IoT

Az Intel ezúttal nagyteljesítményű SoC egységekkel rukkolt elő, amelyek az iparban, az autóiparban, illetve sok egyéb helyen is labdába rúghatnak.

Támadnak az Intel Atom E3900-asai: célkeresztben az IoT

Az Intel nagyon komolyan veszi az IoT piac kiszolgálását, hiszen ez a szegmens meglehetősen komoly növekedést produkál negyedévről negyedévre, és a jelek szerint bőven van még benne potenciál, így egy darabig még egészen biztosan alaposan megtérülhetnek a piaci igények kielégítését célzó befektetések.

Valószínűleg az óriási lendületben az is benne van, hogy az Intel nem szeretné elkövetni ugyanazt a hibát, amit a mobil szegmensben már elkövetett az elmúlt évek során, azaz nem szeretne lemaradni a vetélytársak mögött, hiszen az elrontott időzítés hosszabb távon komoly károkat okozhat. A mobilpiaci késlekedésnek például az lett a következménye, hogy a cég a kudarcokat követően ezen a területen felhagyott a versengéssel, és inkább jövedelmezőbb területek felé fordult, ahol számára is teremhet babér. Tipikusan ilyen az IoT szegmens, ami mára már az Intel negyedik alappillérévé nőtte ki magát, teljes árbevétel terén pedig a harmadik legfontosabbnak tekinthető, hiszen a NAND üzletágat is megelőzi, így csak a kliens és az adatközpont szegmensből folyik be több bevétel.

Az IoT szegmensben az apró Curie-től a nagy teljesítményt kínáló Atom E sorozatig többféle megoldással is képviselteti magát az Intel, de eddig igazán komoly teljesítményű, felsőkategóriás igényeket is kielégítő megoldást nem kínált. Ezen a helyzeten változtat a legújabb SoC sorozat, amely az Atom E3900 típusjelzést viseli, tagjainak alapját pedig Goldmont processzormagok adják. Ezzel a sorozattal az Intel most először veszi célba a 6,5 és 12 watt közötti TDP kategóriát az IoT szegmensben.

Az Atom E3900-as SoC egységek kettő vagy négy Goldmont processzormaggal rendelkeznek, amelyekhez 12 vagy 18 EU-t tartalmazó iGPU társul. Az iGPU minden eddiginél ütőképesebb, ugyanis az Intel Gen9 architektúrája köré épül. Az iGPU az új IPU (Image Processing Unit) segítségével egyidejűleg akár 15 darab 1080p30-as videó bemenet tartalmát is képes kezelni, hála a képfeldolgozás és videó kódolás terén eszközölt újításoknak. Ennek köszönhetően az új SoC egységek az autóipari termékekben, az ipari/gyártósori termékekben, illetve a videó- és/vagy szenzor-jelek feldolgozásával foglalkozó eszközökben egyaránt feltűnhetnek.

Az új SoC egységek egyéb területeken is fejlődtek, így például biztonság terén is előrelépést kínálnak. A biztonságot egyebek mellett a Trusted Execution Technology szolgáltatásai garantálják, de néhány új funkció is beépítésre került: az egyik például a boot időt méri. Utóbbi beszédes adat lehet, hiszen a boot idő növekedése rendszerint váratlan firmware módosításra és/vagy operációs-rendszerrel kapcsolatos változásokra utal, amely mögött akár támadás is húzódhat. A másik érdekesség a Time Coordinated Computing technológia, ami gyakorlatilag precíz időzítésen alapul, segítségével pedig lehetővé válik, hogy több Atom E3900 alapú rendszer működését összehangolják. Ez különösen gyártósorok esetében lehet fontos, ahol a rendszerek összehangolt működése a végtermék szempontjából óriási jelentőséggel bír. Ehhez persze arra is szükség van, hogy tudható legyen, egy-egy feladat elvégzésével mikorra készül el az adott rendszer.

Az Atom E3900-as SoC egységek jellemzően nagyteljesítményű IoT eszközökben kaphatnak helyet, nem pedig viselhető eszközökben, de ez a 6,5 és 12 watt közötti TDP alapján aligha meglepetés. A SoC egységek alkalmazását szoftveres eszközökkel is segíti a gyártó, így a fejlesztők munkája gyorsabbá és hatékonyabbá válhat, ami végső soron mindenki érdeke.

Az E3900-as SoC egységekből jövő év első felében speciális, magasabb hőmérsékleten is hibátlanul működő példányok is érkeznek. Ezek az A3900-as jelölést kapják, és az E3900-asokkal szemben már nem -40 és +85, hanem -40 és +110 Celsius fok közötti hőmérséklettartományon belül működnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward