Támadás amerikai és dél-koreai weboldalak ellen

Számos kibertámadás bénított meg néhány fő amerikai és dél-koreai kormányoldalt, melyeket a dél-koreai és az amerikai hírszerző szolgálat szerint ellenséges csoport vagy kormány indíthatott el.

Támadás amerikai és dél-koreai weboldalak ellen

Számos kibertámadás bénított meg néhány fő amerikai és dél-koreai kormányoldalt, melyeket a dél-koreai és az amerikai hírszerző szolgálat szerint ellenséges csoport vagy kormány indíthatott el.

A távol-keleti illetékesek még nem azonosították be a lehetséges elkövetőket, a Yonhap nevű dél-koreai hírügynökség szerint azonban észak-koreai vagy ahhoz közel álló, de dél-koreában működő csoportok követhették el a támadást. Ezt az eshetőséget az ottani illetékes hírszerző szervezet nem kommentálta. Ami tény, hogy legkevesebb 11 fontos weboldal, többek között az elnöki Blue House, a védelmi minisztérium, a nemzetgyűlés, a Shinhan Bank, a Chosun Ilbo napilap és a leglátogatottabb internetes portál, a Naver.com omlott össze vagy lassult le nagy mértékben a szokásoshoz képest közel kilencszeres mértékű terhelés alatt kedd estétől kezdve. Szerdára néhány oldal már működőképessé vált, azonban más weblapok még mindig instabilak vagy elérhetetlenek. Az eddigi jelentések szerint nem történt adatlopás, csupán a szolgáltatásokhoz való hozzáférés bénult meg.

Szöuli kiberterrorizmus-elleni illetékesek szerint 1 dél-koreai és 14 amerikai oldal ellen irányuló támadás egy helyről indult ki. "Ez nem egy szimpla hacker magánakciója, hanem úgy tűnik egy részletesen kitervelt és végrehajtott támadás, melyet egy szervezet vagy egy állami-szintű hivatal hajtott végre." - nyilatkozta a dél-koreai National Intelligence Service egy közleményben azt is kiemelve, hogy együttműködnek amerikai nyomozókkal, hogy kiderítsék a támadások forrását.

Dél-koreai hivatalnokok már korábban is figyelmeztettek a veszélyre, miszerint kibertámadásokra lehet számítani az északi országból. Májusban be is számolt a média, hogy Észak-Korea egy kiberhadviselési egységet működtet a kínai Internet-hálózaton ami megpróbál betörni amerikai és dél-koreai katonai hálózatokra. A dél-koreai Communications Comission vezetője, Hwang Cheol-jeunh nyilatkozata szerint a mostani támadásban az oldalak megbénítását DDoS-támadással érték el. Azt is megtudtuk, hogy szerintük 12000 dél-koreai és 8000, az országon kívül lévő számítógépet vettek igénybe a támadók a bénítás véghezviteléhez. "A fertőzött számítógépek még mindig támadnak és a számuk nem csökken." - nyilatkozta Hwang a riportereknek. A kormány javasolja, hogy a felhasználók frissítsék antivírus-szoftvereiket.

Az Associated Press jelentette kedden este, hogy egy széleskörű és szokatlanul "rugalmas" számítógépes támadás indult július 4-étől kezdve néhány amerikai kormány ügynökség, többek között a kiberbűnözés elleni hivatal, a Treasury Department, Federal Trade Commission és Transportation Departmen weboldala ellen, amelyek hosszú ideig, gyakran több napra is megbénultak. De privát oldalak is célkeresztbe kerültek, összesen 26 darab, köztük a Washington Post és több, a Nasdaq által működtett honlap is. A mindeddig titokban tartott támadások még ezen a héten is folytatódtak, ami valóban egy szervezett, megtervezett lépésre utal.

Az amerikai kormány szerint is észak-koreai csoportok, vagy maga a kommunista állam lehet felelős a támadásokért, azonban nem kíván részleteket közölni a támadásról. Több forrás is megerősítette, hogy a súlyos támadások még most is folytatódnak. A tengerentúlon a Homeland Security Department-ben pár hete létrehozott U.S. Computer Emergency Readiness Team-et küldik ki, hogy segítsen a szervezeteknek mérsékelni a rájuk nehezedő támadásokat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward